Сноуден није био на руском лету

Најтраженији амерички бегунац Едвард Сноуден није допутовао у Хавану летом компаније Аерофлот, како су током јучерашњег дана кружиле гласине на Твитеру, саопштила је руска посада.

Република Српска 12.07.2013 | 08:15
Сноуден није био на руском лету

Најтраженији амерички бегунац Едвард Сноуден није допутовао у Хавану летом компаније Аерофлот, како су током јучерашњег дана кружиле гласине на Твитеру, саопштила је руска посада. Према наводима сајта Раша Тудеј (Рушиа Тодаy), капетан лета АФЛ 150, рекао је по слетању у Хавану да Сноуден није био путник на том лету.

До узбуне на интернету дошло је након што се сазнало да је авион руске компаније који је полетео из Москве променио руту и да није летео преко Скандинавије, Гренланда, Канаде и САД, већ јужније кроз Европу па на Атлантски океан. То је одмах схваћено као могућност да се Сноуден налази на лету, и да руска посада тако жели да избегне пролазак кроз амерички ваздушни простор и потенцијално приземљење. Касније је више медија јавило да је до могуће промене руте дошло због лошег времена на Гренланду. Да прича о овом америчком бегунцу и даље има знатан утицај на односе Вашингтона и Пекинга, видело се јуче када су се амерички и кинески званичници оштро сукобили око прошломесечних догађаја везаних за његов одлазак из Хонг Конга, преносе агенције. Заменик државног секретара САД Бил Бернс рекао је да је Америка разочарана понашањем Кине, јер је Хонг Конг дозволио да најтраженији амерички бегунац напустио његову територију. "Разочарани смо како су власти у Пекингу и Хонг Конгу водиле овај случај, што подрива наше напоре да се изгради поверење неопходно да се позабавимо озбиљним проблемима", казао је Бернс. С друге стране, високо рангирани кинески дипломата Јанг Јиећи каже да је све што је Хонг Конг урадио било у складу са законом. Вашингтон Пост истовремено пише да у врху америчке Националне безбедносне агенције (НСА) расте забринутост због могућности да је Сноуден имао приступ документима који би могли да открију техничке детаље како су САД шпијунирале Кину и друге државе. "Амерички званичници страхују да би обелодањивање метода прикупљања података омогућило страним владама да открију своје сопствене слабости у заштити информација. Новинар британског Гардијана Глен Гринвалд, који је први и објавио документа до којих је Сноуден дошао, рекао је да ће, у случају да се Сноудену нешто догоди, све што имају од података бити објављено.

Коментари / 0

Оставите коментар