Шетњом против стреса

 Један од најбољих начина да се ослободите стреса након напорног дана је да једноставно шетате, показала је нова студија.

Република Српска 11.07.2013 | 08:30
Шетњом против стреса

 Један од најбољих начина да се ослободите стреса након напорног дана је да једноставно шетате, показала је нова студија.Брзи ход или џогирање заиста умирују нервне ћелије у мозгу, односно дјелују тако да се након ових активности осјећате потпуно релаксирано.

Научници одавно тврде да физичка активност помаже у борби против анксиозности и депресије, али начин рада мозга у стресним ситуацијама још увијек није потпуно разјашњен. Да би открили нешто више о томе, научници су експерименте вршили на мишевима.

Показало се да се приликом кретања мишева у мозгу активирају и неурони одговорни за осјећај смирености.

Истраживање се радило на двије одвојене групе ових животиња. Једна група је имала физичку атктивност, а друга не, да би након тога упоредили количину ћелија која се формирала у мозгу.

Мозак физички активних животиња имао је велики број нових неурона, који зауставља рад одређених ћелија, а поспјешује неуроне одговорне за узбуђење. Младе мождане ћелије имају већу снагу да произведу узбуђење него што је то случај са старијим ћелијама. То значи, тврде истраживачи, да би физичка активност требало негативно да утиче на анксиозност.

Међутим, вјежбање ојачава механизам који спрјечава мождане ћелије да се “запале” и одржава их мирнима.

Да би вјештачки створили стресну ситуацију и видјели шта се дешава са можданим ћелијама, научници су мишеве стављали у хладну воду. “Умирујући” неурони код физички активних животиња убрзо су ослобођени као реакција на стрес.

Резултат истраживања спроведеног на мишевима је да, физичка активност помаже у борби против стреса, а вјерује се да исто дјелује и на људски мозак, пише “Дејли мејл”.

Дакле, шетња, брзи ход, трчање или неки други вид физичке активности, могу бити корисни у борби против стреса, а свакако и за здравље читавог организма.

Коментари / 0

Оставите коментар