Раст производње меса

Производња свих врста меса у РС у посљедњих шест година генерално биљежи тренд раста, показују подаци из Регистра газдинстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Република Српска 09.07.2013 | 08:15
Раст производње меса

Производња свих врста меса у РС у посљедњих шест година генерално биљежи тренд раста, показују подаци из Регистра газдинстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.Према тим подацима уврштеним у Информацију о стању примарне пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, закључно са мајем 2013. године, ипак се наводи да је производња појединих врста меса ограничена.

Како је истакнуто, производња меса свиња и говеда ограничена је малим кланичним и прерађивачким капацитетима, прекомјерним увозом и гашењем производње у некадашњим гигантима ове индустрије на подручју РС.

Тако је према подацима прошле године, у РС произведено и месопрерађивачима продано 8.849 јунади за клање и 54.358 товних свиња што је 2,9 милона килограма јунећег и четири милиона килограма свињског меса.

Када је у питању производња свињског меса, она је првенствено усмјерена за домаће тржиште, јер је  због спровођења обавезне вакцинације против класичне куге свиња онемогућен извоз ових живих утовљених животиња.

"У првих пет мјесеци ове године месопрерађивачи су откупили од регистрованих пољопривредних произвођача око 13.000 товљеника, и с обзиром на карактер ове производње до краја године производња меса свиња ће достићи вишегодишњи просјек", стоји у Информацији.

13.000 товљеника у првих пет мјесеци месопрерађивачи откупили од пољопривредних произвођача.

Са друге стране, производња јунећег, за разлику од свињског, меса усмјерена је и за инострано тржиште при чему буде извезен тржишни вишак од око 1.000 грла годишње.

Тако је у првих пет мјесеци ове године произведено и месопрерађивачима продато око 2.800 јунади, што је око 1,7 милиона килограма меса.

Иначе, производња меса јунади највећим дијелом је базирана на грлима набављеним изван граница БиХ, при чему се годишње само у РС увезе за тов око 10.000 телади, чиме буде остварен значајан одлив новчаних средстава, који се може ублажити поправљањем расног састава крава.

Поред тога, производња и прерада меса бројлера је на константном нивоу од око седам милиона бројлера произведених на 103 фарме.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС, рекао је да произвођачи свиња у РС имају довољно капацитета да обезбиједе потребе домаћег тржишта па и за извоз.

Међутим, он је навео да је домаћа производња урушена и постала нерентабилна, прије свега јер је велики број клаоничких капацитета, са жељом за великим профитом, до сада увозио све и свашта, наводећи да су у времену иза нас стално тражили веће контроле, анализе квалитета меса, декларације узгоја животиња како би унаприједили прозиводњу.

Са друге стране, Небојша Ракић, директор Заједнице живинара РС, казао је да је у њиховој области производња стандардна већ годинама, без падова, те да се производња на годишњем нивоу креће око 20 милиона кљунова. Међутим, он је казао да проблем у производњи стварају више цијене улазних сировина, док су са друге стране цијене готових производа исте годинама.

Коментари / 0

Оставите коментар