Јосиповић: Општи интерес - цио регион у ЕУ

У интересу свих је да цео регион југоисточне Европе буде део Европске уније и да Србија што пре пређе пут који је Хрватска већ прешла, оценио је председник Хрватске Иво Јосиповић.

Република Српска 09.07.2013 | 07:30
Јосиповић: Општи интерес - цио регион у ЕУ

У интересу свих је да цео регион југоисточне Европе буде део Европске уније и да Србија што пре пређе пут који је Хрватска већ прешла, оценио је председник Хрватске Иво Јосиповић. "Хрватска ће заговарати политику проширења Уније, а спремна је и да пружи техничку помоћ Србији и другим земљама региона", рекао је Јосиповић за РТС.

Хрватски председник је казао и да међусобно повлачење тужби за геноцид Србије и Хрватске зависи од влада две земље, као и да би проблеме који су били повод за тужбе требало решити ван суда. Када је реч о суђењима за ратне злочине, Јосиповић је рекао да се воде поступци против припадника хрватске војске и полиције и да хрватски судови имају исте критеријуме за све. "Имали смо две фазе - за време рата и после. Наше правосуђе је било пристрасно, пошто су се олако покретали поступци против српских формација, а било је опреза у случају поступака против хрватских јединица", казао је Јосиповић. Председник Хрватске је нагласио да су се ствари сада промениле и да не постоји никакав политички утицај на судске поступке.

Коментари / 0

Оставите коментар