Najavljena tužba protiv Muratovića

Organizacije koje zastupaju boračku populaciju na području Bijeljine, najavile su da će podići tužbu protiv Asima Muratovića zbog vređanja srpskog naroda, posebno porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 22.03.2013 | 14:20
Najavljena tužba protiv Muratovića
Organizacije koje zastupaju boračku populaciju na području Bijeljine, najavile su da će podići tužbu protiv Asima Muratovića zbog vređanja srpskog naroda, posebno porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica,opštinska Boračka organizacija i Udruženje izbjeglih i raseljenih lica Bijeljina, na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeljini,odbacili su tvrdnje Muratovića da je kamen iz njegove u ratu napuštene radionice iskorišten za podizanje 500 spomenika poginulim srpskim borcima. Izjave Asima Muratovića,da je on bio donator materijala za izgradnju nadgrobnih spomenika srpskim borcima,neprikladna je uvredljiva i ponižavajuća,kaže predsjednik  Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Bijeljine Žarko Radić. On naglašava da takve izjave nije smislio sam Muratović nego da su one konstruisane u nekim višim krugovima i da imaju sasvim drugu pozadinu. "Mi smo mišljenja da takav gest gospodina Muratovića mora biti procesuiran pred licem pravde i da ima dosta elemenata krivične i moralne odgovornosti prema ovim žrtvama"kaže Radić."Stoga ćemo analizirati sve aspekte njegovih izjava koje postoje u pisanom tragu i shodno važećem zakonu pokrenuti sudski postupak." I Boračka organizacija grada Bijelina još je jednom izrazila demant i protivljenje izjavama Muratovića. Postoji i dokumentacija da je kamenorezac Drago Mirković spomenike radio besplatno, ističe Radan Ostojić,sekretar Boračke organizacije,Bijeljina. "Krajnje je licemjerno i neprimjereno izjavljivati da je Boračka organizacija nekom platila te nadgrobne spomenike."Mi nikada nikome nismo platili te nadgrobne spomenike,samim tim ni gospodinu Dragi Mirkoviću,jer naprosto mi ne posjedujemo finansijska sredstva za tu namjenu,pa i da smo htjeli,nismo mogli da platimo". Predstavnici organizacija koje zastupaju prava boračke populacije na području Bijeljine složili su se i u ocjeni da se nepravda prema Srbima,sa Tužilašva i Suda BiH, počela širiti na okružne i osnovne sudove. Poslednji slučaj presude kamenorescu Mirkoviću to i dokazuje.  " Postavlja se jedno pitanje, koliko bi Srbin na prostorima Federacije trebalo da naplati za rušenje njegove kuće,pomoćnih objekata,voćnjaka,šuma i grobalja. Nažalost, na sve tužbe koje smo mi pokrenuli,smiju nam se na prostoru Federacije", kaže  Veljo Stevanović, predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih lica, Bijeljina Podsjećamo,presudom Suda u Bijeljini,Dragoljubu Mirkoviću, koji je vlasnik firme za obradu kamena, naloženo je da Muratoviću, sa kojim je u ratu zamijenio imovinu u Tuzli, isplati po 4.100 KM mjesečne zakupnine za svaki mjesec unazad , iako je 2000. godine ovu imovinu napustio netaknutu i u prisustvu predstavnika OEBS-a i OHR-a. (BN TV )    

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neko iz mase

04.09.2017 16:45

Ako je Mirkovic radio besplatno to nisu cista posla. Ne da ne radi besplatno vec je prevatant i podmece stare spomenike i kamen. Kao Topalovici.

ODGOVORITE