Advokati 1. avgusta obustavljaju rad ako ne dobiju novac

Advokati u Bosni i Hercegovini ostavili su nadležnima rok do 1. avgusta da isplate obaveze braniocima po službenoj dužnosti pred Sudom i Tužilaštvom BiH, ili će u suprotnom obustaviti rad.

Bosna i Hercegovina 20.06.2024 | 12:12
Advokati 1. avgusta obustavljaju rad ako ne dobiju novac

U dopisu koji su uputili Sudu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te ministarstvima finansija i pravde BiH, oni podsjećaju da naknade i nagrade advokata nisu isplaćene od decembra 2023. godine.

„Ukoliko se do 1. avgusta ove godine ne riješi pitanje isplate naknada braniocima po službenoj dužnosti, obje advokatske komore će zauzeti zajednički stav da advokati u potpunosti obustave rad na predmetima u kojima postupaju po službenoj dužnosti“, navodi se u dopisu advokatskih komora Srpske i Federacije BiH..

Dok se problem ne riješi, oni predlažu da se u narednom periodu zakazuje samo jedno ročište mjesečno, a u pritvorskim predmetima najviše dva.

„Ukoliko Sud BiH ne prihvati ovo prelazno rješenje, skupštine advokatskih komora će donijeti odluku da se odmah obustavi rad u svim predmetima u kojima postupaju branioci po službenoj dužnosti“, upozorava se u dopisu advokatskih komora.

Sud BiH je ranije obavijestio advokate da nema novca za troškove branilaca po službenoj dužnosti, te da pojedini advokati zbog nagomilanih obaveza ne žele da dolaze na ročišta.

Oni su problem prebacili na Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde, tvrdeći da njihove zahtjeve za isplatom ta dva ministarstva ignorišu.

Međutim, advokati im ne vjeruju previše jer, kako navode, sumnjaju da je Sud BiH mjesecima prolongirao dostavljanje naloga za plaćanje koji su izrađeni u januaru i februaru ove godine, stvarajući privid da nema obaveza prema advokatima.

„Budžetska stavka za finansiranje odbrana po službenoj dužnosti je očigledno izmijenjena i sredstva preusmjerena na finansiranje povećanja plata sudija i ostalih zaposlenih u Sudu BiH, što je nedopustivo“, tvrde advokati.

(BN) Foto: Ilustracija/thenivbible

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

baja

20.06.2024 12:14

Advokati iz RS i Federacije zajedno. To je jacanje države BiH. Neprijatelji RS.

ODGOVORITE
Name

Prioriteti

20.06.2024 12:20

A šta je sa ostalim sudovima ili samo BiH?

ODGOVORITE
Name

Хм

20.06.2024 14:22

Alo džabaljebatori nema para bez motike. Naučilo to da za ništa debelo guli ovaj narod i uvijek im malo malo im i zemlje na * bilo

ODGOVORITE
Name

Jb majku

20.06.2024 14:56

Malo im bilo od crnokravataš, ubica dilera i lopova... Pa hoće i državne pare za nerad, dok se ovi nabrojani šetaju a prijave stoje i bujaju po ladicama

ODGOVORITE
Name

Stevanović

21.06.2024 00:33

Gulimo i šta oš? A najviše volimo vas seljake da deremo!

Name

Petković

20.06.2024 17:39

Ma ionako je to odbrana po službenoj dužnosti a to znači braniti sirotinju koja nema da plati advokata zato i treba prekinuti s tim i nastaviti deranje ovih što imaju keša!Taman sam zicnuo Q8 jednog da kupim i sad nam ovi državni ne daju!

ODGOVORITE