Užasnuti nasiljem na Kosovu i stanjem u Srpskoj

Užasnuti smo nasiljem nad Srbima na Kosovu i Metohiji od strane albanskih ekstermista i tzv. Specijane jedinice kosovske policije ROSU, uz prisustvo pripadnika KFOR koji bi trebalo da osiguraju mir i stabilnost.

Republika Srpska 30.05.2023 | 17:44
Užasnuti nasiljem na Kosovu i stanjem u Srpskoj

Pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji je pitanje svih nas, ali i međunarodne zajednice, koja treba da obezbijedi ravnopravnu pregovaračku poziciju za Beograd i Prištinu, kao i da obezbijedi da tzv. vlast u Prištini ispuni preuzete obaveze poput formiranja zajednice srpskih opština.

događaju prethodnih dana su posljedica višedecenijskog najgrubljeg kršenja međunarodnog prava, što se, nažalost, čini uz blagonaklonost dijela međunarodne zajednice – jedan je od zaključaka Predsjedništva PDP tokom današnje sjednice koja je održana u Banjaluci.

Predsjedništvo PDP je konstatovalo da očigledno najnovije zaduženje od 210 miliona KM, po kamatnoj stopi od 6,1%, što je odluka Vlade Republike Srpske, služi da se novim zaduženjem isplate stara.

– To je pokazatelj da ne postoji jasna strategija upravljanjem dugom, da se sve radi nedomaćinski, te da je ovakav način gašenja finansijskog požara posljedica neznanja i katastrofalnog upravljanja finansijama od strane vlasti predvođene SNSD.

Navodi se da je novo zaduženje na berzi najgora moguća mjera i način upropaštavanja Republike Srpske, čime ovaj režim kontinuirano dovodi u opasnost opstanak Srpske.

Predsjedništvo PDP je stava da o svakom pojedinačnom zaduženju odluke treba ponovo da donosi Narodna skupština. Republika Srpska ima odličan geografski položaj, ogromne prirodne resurse, sjajnu poslovnu perspektivu, vrijedne ljude, ali i štetnu vlast koja guši sve resurse i mogućnost razvoja – saopšteno je iz PDP.

Zaključeno je i da je odbijanje vladajuće većine da se na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske uvrste tačke o rezoluciji kojom bi se Zoran Milanović proglasio nepoželjnom osobom za Republiku Srpsku i preporuka srpskom članu Predsjedništva BiH da na dnevni red sjednice Predsjedništva uvrsti tačku kojom bi se Milanović proglasio nepoželjnom osobom u BiH je sraman potez, još jedan udar na dostojanstvo srpskog naroda i Srpske i šamar žrtvama stradalim od zločinačke 103. brigade HVO koju je Milanović „uz saglasnosti vlasti Republike Srpske, Milorada Dodika, Vlade Republike Srpske i ministra unutrašnjih poslova Siniše Karana“ odlikovao 26. marta u Derventi.

Što se tiče vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH, Predsjedništvo PDP je stava da je to jedna koalicija haosa i raštimovani orkestar, koji su, osim u podjeli fotelja, privilegija, povećanja budžeta na uštrb entiteta, dobri jedino u prebacivanju odgovornosti sa jednih na druge, dok građani nemaju nikakvu korist od njihovog djelovanja.

– Položaj Republike Srpske je ponovo ugrožen činjenicom da je SNSD prepustio vanjsku politiku političkom Sarajevu i da, ne mareći za potencijalno dugoročne posljedice, brinu samo o svojim dnevnopolitičkim poenima i nečinjenjem dugoročno čine štetu Republici Srpskoj. PDP će zatražiti zabranu neoustaških manifestacija na teritoriji BiH, poput komemoracije „blajburškim žrtvama“ koja je održana u Stocu, te najstrožije sankcionisanje veličanja ustaške ideologije i njihovih simbola.

Predsjedništvo PDP traži od Predsjedništva BiH, drugih organa vlasti na nivou BiH i vlasti Republike Srpske da se u punom kapacitetu uključi u rješavanje otvorenih pitanja sa Republikom Hrvatskom, poput izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te definisanja granice u slivu rijeke Une – navode u saopštenju.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Xxx

30.05.2023 18:02

Počistite smeće prvo ispred svoje kuće pa se tek onda brinite za komsisko dvorište u Srbiji a o Kosovu niti možete niti treba da se brinete!

ODGOVORITE
Name

Kris

31.05.2023 09:32

Pitam se ko ugrozava miran i normalan zivot naroda u RS. Niko nece da dode pameti i kaze da je vas zlatni voda sve unistio i ekonomski i politicki a vi to omadijano gledate po njegovom psihickom poremecaju. Rijesite se te budale pa vidite sta je normalan zivot.

Name

Vozač

30.05.2023 18:14

Oni su zabrinuti....oni..su ,sami sebi pričaju da su zabrinuti.Svašta.

ODGOVORITE
Name

korisnick

30.05.2023 18:23

STAAAAALNO UGROZENI

ODGOVORITE
Name

Lule

30.05.2023 18:40

Zašto ne tražite od Dodika i Cvijanovićke da se javno izjasne o pitanju Trgovske gore?

ODGOVORITE
Name

Bardaca

30.05.2023 19:01

PDP najjaca ekipa.

ODGOVORITE
Name

Re,Bardača

31.05.2023 07:43

Naročito,kad se PDP,pridruži SNSD-u🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Name

Мирела Брод

30.05.2023 19:02

Свака част за педепеовце.Ништа их не може зауставити.

ODGOVORITE
Name

borac

30.05.2023 19:08

Bavite se nasim problemom pusti kosovo pa i srbiju to su samo politicke price.

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2023 21:39

Bave se problemima samo sto ne rješavaju nego komplikuju i uvaljuju u nove. Mile rece ima pare za rate kredita samo mozda za svoj kredit ne za kredit srpske

Name

Veteran 92

30.05.2023 20:12

Tražite rješavanje otvorenih pitanja sa Republikom Hrvatskom, poput izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a predlažete da Milanović bude nepoželjna osoba u BiH... Dajte malo razmislite o svojim potezima.

ODGOVORITE
Name

Re veteran

31.05.2023 00:21

Pa sta, kakve veze to ima jedno s drugim? Ako je kod nas u RS i u Srbiji (i u slicnim nakaradnim sistemima) predsjednik taj koji se za sve pita, u HR to nije slucaj. Milanovic moze 100 puta biti nepozeljna osoba, on se ne pita o odlagalistu otpada. Postoji skupstina, domovi, premijer itd. koji treba i koji se bave tim pitanjima, a ne da samo sluze kao vostane figire fanaticima kao sto su predsjednici gore pomenutih drzava.

Name

BL

31.05.2023 08:19

Ne mogu nista ni tu jer nije njihova nadleznost, isto kao Kosovo. To se treba preko Predsjednistva BIH, PSBIH, Vijece Ministara. To je drzavna nadleznost. Bosnjaci reagovali, Srbi sutili, Hrvati blokirali.

Name

Ovi iz Pdp-a,

30.05.2023 23:08

Svaki drugi dan ista tema drugo odstojanje. Ovi što su na slici jel to sve što je od njih ostalo. Ništa se nenervirajte vama je plata zagarantovana, mlatili praznu slamu ili ne.

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2023 01:16

A zašto teme nekome smetaju.

Name

Re

31.05.2023 06:44

A ovi tvoji samo pare mlate.