Usvajanje nacrta je uvod u otvorenu represiju u Srpskoj

Uprkos brojnim upozorenjima i argumentovanim kritikama novinara, organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice, uključujući i reakcije izvjestilaca Ujedinjenih nacija, Evropske uniju, OEBS-a, Savjeta Evrope i brojnih drugih, vladajući režim usvajanjem Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, uz kršenje procedura kojim se propisuje način pripreme zakona, potvrđuje opasne namjere da stvori zakonske pretpostavke za otvorenu represiju drakonskim kažnjavanjem građana zbog iznesenih stavova i mišljenja.

Republika Srpska 23.03.2023 | 16:11
Usvajanje nacrta je uvod u otvorenu represiju u Srpskoj

"Nakon što je stvorena atmosfera linča orkestrirana sa najvišeg vrha izvršne vlasti u kojoj su mete progona bili novinari i aktivisti, usvajanjem nacrta KZ RS, potvrđuje se spremnost da se ide korak dalje u procesu beskrupuloznog i sistematskog gušenja prava i sloboda", saopšteno je iz TI BiH.

"Kako je upozoravano, izmjene zakona sporne su i sa proceduralnog aspekta, odnosno njihove legalnosti kao i sa suštinske strane u smislu njihove legitimnosti odnosno javnog interesa. Same izmjene zakona nisu bile predviđene planom rada Ministarstva pravde, koje čak ni nekoliko dana prije njihove javne objave nije imalo informacije o pripremi istih, dok je u obrazloženju čak iznesena i netačna informacija da su ovi sporni članovima bili objavljeni u prednacrtu, te nisu ispoštovani elementarni standardi konsultacija sa javnošću, niti su ispunjeni drugi uslovi da se provede odgovarajuća procjena uticaja propisa i elaborariraju svrha i razlozi donošenja. To ukazuje da su same izmjene pripremane van propisanih institucija i procedura", dodaje se u saopštenju.

Kako kažu, suštinski su predviđene izmjene višestruko sporne i opasne, osim što su neusaglašene sa postojećim zakonskim okvirom, drakonskim kaznama dodatno će se stvoriti atmosfera straha od iznošenja kritike na rad vlasti.

Uvođenje slobode govora u domen razmatranja u krivičnom postupku, stvoriće, naglašavaju iz TI BiH, brojne prepreke za rad medijskih kuća u cijeloj BiH, ali će uticati i na slobodu svakog građanina da javno govori ili iznosi bilo kakve informacije i stavove.

"Odredbe kojim se u KZ RS uvode krivična djela protiv povrede časti i ugleda, ne mogu biti popravljene i unaprijeđene javnom raspravom, te je jedini način da se one potpuno izbrišu. Fingiranje javne rasprave isključivo je u funkciji stvaranja privida učešća javnosti u donošenju odluka", kaže se u saopštenju.

Iz TI BiH pozivaju predlagače da povuku predloženo rješenje te napominjemo da javna rasprava može biti iskorištena samo za povlačenje spornih odredbi jer svaka kriminalizacija klevete predstavlja veliki korak nazad u zaštiti slobode izražavanja.

(BN)  Foto:Arhiv

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ccc

23.03.2023 15:20

Narod je to tražio na izborima, šta se bunite,treba još veće mjere da uvede, glasao je narod sad nek šuti ????

ODGOVORITE
Name

Tako je

23.03.2023 16:30

Narod treba da cuti i radi a ne da laprda po facebooke i bn portalu.

Name

Re

23.03.2023 16:43

Nije glasao. Izbori su pokradeni. Očigledan dokaz je Bijeljina.

Name

XOXO

23.03.2023 15:31

Birali ste uživajte

ODGOVORITE
Name

Kriminalac na Vlasti

23.03.2023 15:38

Uhapsiti laznog predsjednika - to je najvaznije sto je propusteno!

ODGOVORITE
Name

Ajmo ajde

23.03.2023 16:43

Pa hajde mudonjo, uhapsi ga, sta cekas

Name

TALIBAN

24.03.2023 03:09

NIKAkAV DUDUK i NJEGOVE PODGUZNE MUHE NEMOGU MENI ZABRANITI DA KAZEM ISTINU A TO JE DA SU KRIMINALCI LOPOVI I LAZOVI POSLEDNJA BAGRA

Name

Milan

23.03.2023 16:53

Nakon osnivanja Republike Srpske ovo je najbolja moguća stvar za naše društvo jer stvara uslove za razvoj dobrih i zdravih međuljudskih odnosa u ovom društvu.

ODGOVORITE
Name

Re Milan

23.03.2023 19:15

E,magare jedno bolesno.

Name

Re Milan

23.03.2023 19:41

Ti pricas o osnivanju. Pa,smradu ti si bio dezerter.

Name

+

23.03.2023 19:31

BOLJE IH PREMLATITI IH I OTIĆI NA HRANU I GRIJANJE U ZATVOR. MA NEMOGU NAM NIŠTA. UVIJEK IMA NEKA MOGUĆNOST, DA SE PREŽIVI.

ODGOVORITE
Name

11903

24.03.2023 12:06

Nije pametno što ponižavaju narod. Zaboravili su da je Srbima svojstveno da na silu kojoj se nemogu oduprijeti frontalno reaguju hajdučijom, pa onda više niko nije siguran. Najpametnije bi bilo da vlada povuče to ruglo iz daljeg blamaža, a ideolog upyti narodu izvinjenje zbog nastale štete.

ODGOVORITE