TB: Aerodrom čeka Predsjedništvo i ekološke dozvole

Dugonajavljivana realizacija projekta Aerodroma u Trebinju je u završnoj fazi i trebala bi početi kada se prikupe sve potrebne ekološke i građevinske dozvole, potvrdio je za CAPITAL direktor „Aerodroma Trebinje“ Mladen Stanković.

Republika Srpska 20.03.2023 | 20:31
TB: Aerodrom čeka Predsjedništvo i ekološke dozvole

„Radimo još uvijek na dokumentaciji koja je neophodna za izgradnju – ekološke i građevinske dozvole. Recimo da smo u završnoj fazi“, kazao je Stanković za CAPITAL.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske su nagalasili da je ovo ministarstvo završilo sve neophodne procedure.

„Osnivač preduzeća „Aerodrom Trebinje“ je preduzeće „Aerodromi Srbije“ Niš. Izgradnju „Aerodroma Trebinje“ finansira Republika Srbija i provodi sve neophodne aktivnosti i procedure u realizaciji projekta“, naveli su u Ministarstvu.

Iako je bivši ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić ranije najavljivao da bi gradnja pomenutog aerodroma trebala početi prošle godine, to se nije desilo.

Na dnevnom redu Predsjedništva BiH nema aerodroma

Pored potrebne dokumentacije i procedura koje se tiču „Aerodroma Trebinje“ neophodno je i da Predsjedništvo BiH aminuje ovaj projekat.

Iako su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ranije isticali kako su projekti „Aerodrom Trebinje“ i „Buk Bijela“ od strateške važnosti oni se otkako je Cvijanovićeva ušla u Predsjedništvo još uvijek nisu našli na njihovom dnevnom redu ni na jednoj od tri sjednice koliko su ih do sada održali.

Predsjedništvo BiH je do sada održalo dvije redovne sjednice i jednu vanrednu, ali ni na jednoj se na dnevnom redu nije našao „Aerodrom Trebinje“.

Dodik je čak ranije i zaprijetio da će od „Osmorke“, koalicije stranaka iz FBiH  (SDP, NIP, NS, NES, Za nove generacije, BHI-KF,PDA, SBiH) zatražiti deblokadu projekata „Buk Bijela“, „Aerodrom Trebinje“ i gasovoda prema Srbiji ili će tražiti druge partnere za formiranje vlasti na nivou BiH.

Sporazum sa „Osmorkom“ je potpisan, ali pomenuti projekti se još nisu našli na dnevnom redu  Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, izgradnja Aerodroma Trebinje je planirana na lokaciji koja se nalazi oko 14 kilometara zapadno od Trebinja, u blizini mjesta Taleža.

Kompleks aerodroma treba da obuhvata oko 302 hektara bez pristupnih saobraćajnica, a lokacija je na neravnom kraškom terenu.

Prema dosadašnjim najavama, Republika Srpska bi kao investitor u njega trebala da uloži oko 50 miliona evra.

Nema alternativne opcije

Zanimljivo je da se u Procjeni navodi kako investitor nema u planu alternativnu lokaciju za gradnju aerodroma.

„Izabrana lokacija je rezultat procjene za uspješnu eksploataciju objekta koji je prilagođen situaciji na terenu i postojećim objektima u okruženju. Pri izboru lokacije vodilo se računa o maksimalnom iskorišćenju kapaciteta područja. Izabrano područje karakteriše izrazito niska gustina stanovanja sa stihijski razvijanim građevinskim fondom, saobraćajno je dobro povezano, i sa prirodnim karakteristikama koje odgovaraju budućoj namjeni prostora“, stoji u dokumentu.

Priča stara 15 godina

Podsjećanja radi, priča o izgradnji aerodroma u Trebinju počela je još 2006. godine, a sredinom naredne godine predstavljena je i studija opravdanosti koju je izradila jedna bečka agencija. Ta studija pokazala je da projekat izgradnje aerodroma ima svoju opravdanost, a već tada su se pojavile informacije da bi pista na tom aerodromu trebalo da bude duga tri kilometra, što je dovoljno za sve vrste letova.

Prema tadašnjim preliminarnim proračunima, u gradnju aerodroma trebalo bi uložiti oko 160 miliona evra u prvih deset godina, a te 2007. godine planirano je da prvi letovi sa Zubaca, kod Trebinja, budu u 2011. godini. Vlada RS u svrhu realizacije tog projekta osnovala je i Javno preduzeće “Aerodromi Trebinje”, koje je kasnije, zbog nerealizacije projekta, ugašeno.

(Capital)  Foto:Ilustracija

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

KV Aero-Armirač

20.03.2023 19:43

Vi ništa ne razumijete, oni će stvarno da grade taj aerodrom, kroz njegovu gradnju će legalno da hape lovu, a to, da li će na njega ikada sletiti avion, koga briga !

ODGOVORITE
Name

Šta reći

20.03.2023 21:38

Šta se želi postići izgradnjom ovog aerodroma?U okruženju postoje tri aerodroma,Ćilipi 40 km,Tivat 60km,Mostar 100 km.Naseljenost jako mala.Možda je ideja da se uzme jedan dio putnika Ćilipima i Tivtu,ali granične i carinske procedure bi odbile potencijalne putnike tako da je ovo promašena investicija

Name

Re

20.03.2023 22:35

Kao Mostarski sa 35 putnika ove godine. Da sam ih ja autom prevozio bilo bi vise.

Name

Ipe

20.03.2023 23:12

Hrvati će se "na glavu nasaditi" da se taj aerodrom nikad uopšte izgradi.Samo im treba bekpek turista,da sleću u Trebinje,Spavaju u Trebinju,hrane se u Trebinju,a u toku dana bazaju po Dubrovniku sa flašicom vode.

Name

Logika

21.03.2023 07:23

Bitno je da ima direktor, sekretarica i službeni auto a aerodroma ne mora ni biti..

Name

Mika

20.03.2023 19:44

Ljudi moji sve je ovo Miletova ujdurma.

ODGOVORITE
Name

Pozitiva

20.03.2023 21:38

Dok je Mile u politici taj aerodrom nema sanse. Kad Mile ode u penziju za jedno 40g Sarajevo ce dati dozvolu za gradnju. To isto sa gasovodom i Hidropotencijalom rijeke Drine Mile je zlo.

Name

BL

20.03.2023 20:41

Nemogu Rusi graditi aerodrom kako im se ćejfne,nemogu ni da dodju do Bosne niti Srbije sve im je blokirano.

ODGOVORITE
Name

Nezgodan

20.03.2023 20:48

Nije ovo nista! Samo cekam kad ce vladajuce strukture odluciti da je za poslovanje ovog aerodroma neophodno imati avione, pa da pocnu 30-ogodisnji projekat industrije za proizvodnju aviona, koja ce takodje biti "opravdana", i kostati 10 puta vise nego ovaj aerodrom. A onda, g. Dodik skonta da bi mogli i svemirski brodovi da lete iz RS...

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

20.03.2023 21:09

PRICA O AERODROMU U TREBINJU JE MNOGO STARIJA NEGO STOVI PISETE....O TOME JE I AUSTRIJA PRICALA, PA ONDA I KRALJ PETAR , ABOGAMI SE SJECAMO I TITOVA VREMENA KADA SU KOMUNISTI CESTO TO SPOMINJALI....EVO SADA I DODIKOVCI ....STARI TREBINJI KAZI OVAKO" CIM NEKA DRZAVA POCNE PRICATI O AERODROMU U TREBINJU ,KUKU NJOJ, SIGURNO PROPADA------

ODGOVORITE
Name

Dodatak

21.03.2023 01:26

Zaboravio si Cara Dusana, Obrenovice, Karadjordjevice. Vjeciti srbski san o aerodromu koji je jedino Dodik potomak Sv. Save prepoznao jao strateski cilj.

Name

Opaaa

20.03.2023 21:37

Jel Mile Ronhil dobio zeleno svjetlo za gradnju od Hrvatske, članice EU i NATO SAVEZA? Ah da, dobio je, to je njegov koalicijski partner,.

ODGOVORITE
Name

N.n.

20.03.2023 21:41

Sad kad Natalija Trivić ili poznatija kao Lepa Nata ili pak prva dama Ujedinjene Srpske sjede na čelo aeredroma ima da prvi letovi krenu pocetkom ljeta. Prosvjetu je dovela do savrsenstva tako ce i avione do nebesa :-) Kukala nam majka

ODGOVORITE
Name

AR

21.03.2023 04:59

Kakav aerodrom kako sto Samo se planira toboze nesto I kojekakve dozvole tjeraju od tog nista nema

ODGOVORITE
Name

G0spodja

21.03.2023 08:58

Pala magla na Trebinjiska brda a Mile se sa narodom ruga.Blago onom ko pameti nema pa mu briga u veselju prodje.

Name

Airodrom

21.03.2023 06:00

Kada cete primati nove stjuardese u radni odnos?

ODGOVORITE
Name

Pepić

21.03.2023 06:18

Realno bacanje novca ni Mostarski ne posluje mogu ga zatvoriti

ODGOVORITE
Name

lila

21.03.2023 06:29

"Jedna" bečka agencija. Koja? Gdje je studija? Bas me zanima s koliko putnika računaju! Pa tame ne živi više niko. Mostar veliki grad i ima izgrađenu infrastrukture, pa ima 52 putnika godišnje. Ko će ovdje da sleće, nije mi jasno!

ODGOVORITE
Name

Zar,tako "BRZO"?!

21.03.2023 07:26

A,mi mislili da je aerodrom već godinama u funkciji?!!!Vođu,vraga,pa,nama su vlasti lijepo pokazivale CAREVO NOVO ODIJELO,a,mi,SLIJEPCI,NISMO VIDJELI DA JE CAR GO?????!!! PUSTA PAPIROLOGIJA...

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

21.03.2023 07:26

Po ovoj slici aerodrom je završen, ima i direktora, Dodik prvi je Bog

ODGOVORITE
Name

Ringe raja

21.03.2023 08:19

Važno je da mi godinama plaćamo direktora i administraciju aerodroma koga nemamo.

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.03.2023 09:40

Ovaj aerodrom je pokazatelj stvarnog stanja u RS i ovo je RS u malom.Tuzno i žalosno.

Name

Nada

21.03.2023 08:59

Slika u tekstu sve govori. Sramota svakog ko ima iole pameti.

ODGOVORITE
Name

Nostromo

21.03.2023 11:53

Ja radim vec 12 g kao kontrolor leta .nije to bas tako lako sto mislite nas 5 je islo skoro godinu dana na doskolovavanje u frankfurtu.odvojeni od porodice bili i nismo mogli doc kad mi hocemo.al izdrzali smo herojski sve.mi smo spremni i ponekad i dodjemo na posao.zivimo sada svi u banja luci a kad to krene bicemo odvojeni od kuce.na platu cemo imati sredstva za odvojeni zivot itd.al neke stvari se nemogu kupiti novcem.al sta da se radi.posao ne smije da trpi.nadam se da ce nas predsjenik MILE uskoro otvoriti aerodrom.NEK NAM JE ZIV NAS PREDSJEDNIK I NASA REPUBLIKA

ODGOVORITE
Name

Ojha

21.03.2023 15:07

Od te ljubavi nema ništa, zaboravite.

ODGOVORITE
Name

Konkubine

11.04.2023 11:21

Konobarica se razumije i u prosvjeru,i u vazduhoplovstvo,i u kulturu. Čega se pametan stidi,budala se ponosi. A fitnes seji nikad dosta alkohola. Lakrdija!

ODGOVORITE