Vučić pokazao da vodi realnu politiku zasnovanu na interesima države Srbije

"Predsjednik Srbije pronašao je formulu koja polazi od interesa Srbije", smatra Petar Kunić univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka u Banjaluci i naglašava da su Vučićevi prioriteti dobro postavljeni i da uspješno vodi spoljnu poliitku.

Republika Srpska 05.02.2023 | 11:23
Vučić pokazao da vodi realnu politiku zasnovanu na interesima države Srbije

Kosovo je duša svakog Srbina bez obzira gdje on živi i zato nije čudo što je posljednje zasjedanje srpskog parlamenta izazvalo toliku pažnju izvan Srbije.

Pratila se diskusija svakog poslanika, i pozicije i opozicije, a posebno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koga i Srbi izvan Srbije smatraju svojim srpskim predsjednikom.

Vučićeve riječi da će voditi računa o Srbima na KiM, da će da čuva mir, da neće priznati nezavisno Kosovo i da je spreman sa svima razgovarati s argumentima kako bi se sačuvala stabilnost Srbije i regiona naišle su na odobravanje i izvan Srbije, ali i njegova smirenost da sjedi u NSRS da sasluša sve, pa i kritičare i one koji su govorili da ga preziru.

Realna i mudra politika Vučića, su riječi koje se čuju s ovu stranu Drine, kao i njegova prisebnost da sve sasluša i ne vrijeđa političke protivnike, nego ih razoruža dobro "izvaganim" riječima, koje je izgovarao nakon svake kritike i uvrede koja mu je izgovorena.

Ostali su usamljeni u javnosti oni koji su na društvenim mrežama, s ovu stranu Drine, pokušavali da podgriju političku atmosferu upućenim radikalnim porukama šta bi trebalo da se radi kada je riječ o višedecenijskom pitanju rješavanja Kosova i Metohije, a što je u suprotnosti težnjama i poliitkom koju vodi Aleksandar Vučić.

- Za one koji pažljivo prate, a trebali bismo pažljivo svi da pratimo svesrpsko pitanje u vezi Кosova i Metohije, sve je jasno - kaže u izjavi BN prof. dr Jelena Trivić.  

Ona naglašava da je svaki pregovor, koliko god težak bio, bolji je od bilo kakvih  incidenata, sukoba i konflikata, pogotovo što ti sukobi idu preko leđa Srba koji žive u južnoj srpskoj pokrajini.

Za nju, Aleksandar Vučić je prilično lako, uprkos pokušajima i fizičkog sukoba, na svojim leđima iznio opoziciju u dvodnevnom zasjedanju u Narodnoj skupštini Srbije.

"Opozicija nije imala nikakav prijedlog, već je odbijala sve, samo zato što dolazi od Vučića. Usvajanjem Vučićevog prijedloga, i Dodik je smješten tamo gdje mu je mjesto iz prostog razloga što se njegova teza "ili svi prihvatamo zajedno ili svi odbijamo zajedno" pokazala i dokazala kao zlonamjerna", ocijenila je Trivićeva.

"Vjerujem u mudrost i sposobnost rukovodstva Srbije da iz pregovora izvuku maksimum za Srbe i Srbiju", kazala je ona i dodala da je  podmuklo, a kako to samo on zna, Dodik posljednjih sedmica veoma aktivno radio na podrivanju unutrašnje stabilnosti Srbije, u ovom veoma teškom i osjetljivom trenutku kada se vode ozbiljne diplomatske aktivnosti oko poboljšanja statusa Srba u južnoj srpskoj pokrajini. 

Ta podmuklost, kaže ona, prvo je pokazana u Dodikovom autorskom tekstu u kojem je sugerisao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da „ili svi prihvatamo ili svi ne prihvatamo rješenje za Кosovo i Metohiju“, veoma dobro znajući da postoje ultra-desničarske struje koje odbijaju bilo kakvu vrstu pregovora.  

"Srbija je dobila priliku da iz pregovora, koji su dugo tapkali u mjestu, konačno dobije ono što je potpisano davno a to je ZSO (Zajednica srpskih opština). Međutim, Dodik svjesno i zlonamjerno potkopava uspostavljanje ZSO vezujući njihov status i status južne srpske pokrajine sa statusom Republike Srpske, iako je sam predsjednik Vučić naglasio da ovo pitanje ne treba vezivati sa pitanjima u Bosni i Hercegovini i da onaj ko to radi nanosi nemjerljivu štetu Srbiji i ruši njene diplomatske potencijale", mišljenja je Trivićeva.

Dodaje da Dodik, koji je,kako kaže, nelegitiman predsjednik Srpske, jer je na očigled regionalne i svjetske javnosti izabran uz pomoć izborne korupcije i krađe glasova, pokušava da se nametne za nacionalnog lidera svih Srba i postavi se iznad legitimno izabranog predsjednika Srbije.

"Očigledno su neki iz vana Dodiku oprostili krađu izbora upravo zbog uloge koju i sada igra, a to je konstantno podrivanje Srbije", smatra ona.

Prema njenom mišljenju, Dodik ne treba da se pita o Кosmetu niti o Srbiji, jer po ovome kako vodi Republiku Srpsku, potpuni poraz srpstva bio bi da Dodik ima bilo kakvu ulogu u pregovorima u koje ide Srbija.  

Za dobrog poznavaoca ovdašnjih prilika prof. dr Petra Kunića predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi u interesu Srbije, mira i stabilnosti.

"Predsjednik Srbije pronašao je formulu koja polazi od interesa Srbije", smatra Kunić i naglašava da su Vučićevi prioriteti dobro postavljeni i da uspješno vodi spoljnu poliitku.

Antagonizam koji se pokazao i u Skupštini Srbije, koji dolazi od ultra desničarskih krugova je iz ličnih a ne državnih interesa", naveo je Kunić i dodao da to ne zavređuju komentar, jer se ne radi o državnoj strategiji, koju je pokazao Vučić.

Prema njegovim riječima, radikalnija opozicija je pokazala da je protiv Vučića i da joj je stalo do vlasti a ne do interesa Srbije.

Komentarišući mogućnost povezivanja da se u "paketu" rješava pitanje Srba u regionu, što se čulo i u Skupštini Srbije, ali i od Dodika, Kunić je rekao da to nije realno i da te izjave ne zalužuju ni komentar. Takvima nije stalo do budućnosti nego samo do vlasti", kazao je Kunić, naglašavajući da je dobra strateška postavka predsjednika Vučića u vezi tih pitanja.

"Smatrati da Srbi na Balkanu treba integralno da rješavaju svoje nacionalno pitanje tako što bi se istovremeno otvorio jedinstven proces rješenja za Republiku Srpsku i Кosovo i Metohiju,  a što je ideja Milorada Dodika, predstavlja isključivo rizik i veliku potencijalnu opasnost po Republiku Srpsku i srpski narod koji živi u Bosni i Hercegovini", mišljenja je Vukota Govedarica iz SDS-a.

To sve potkrijepiti s teorijom kako to treba uraditi po uzoru na poslijeratnu Njemačku je, kaže on, teoretska improvizacija koja se ne može porediti sa Srbijom i Republikom Srpskom.

"Dodik je sklon improvizovanju,  ali ne mogu se oteti utisku da na ovako teškim nacionalnim pitanjima pokazuje koliko je nepromišljen ili možda sa namjerom da želi da otvori Pandorinu kutiju u kojoj nema Prometejeve nade. Naravno, nije ovo prvi put da neko iz SNSD-a postavlja pitanje Кosova i Metohije na ovakav način. Raspakovati Dejtonski mirovni sporazum u čijem se sastavu nalazi i Ustav Bosne i Hercegovine i staviti ga na sto pred velike svjetske sile da ga u momentu geopolitičkih procesa kasape po svom trenutnom raspoloženju je preopasno po Srbe u  BiH. Ili predlagač ideje ima zadatak da nametne među Srbima tu vrstu raspoloženja", upozorava Govedarica.

Za njega je iznenađenje što su se takve pojedine politike i njihovi predstavnici iz Republike Srbije, svjesno ili nesvjesno, identifikovali sa Dodikovom idejom.

"Treba pozdraviti to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio rezolutan kada je rekao da je takav predlog u potpunosti neprihvatljiv". smatra Govedarica i zaključuje da Srbija sa Vučićem na čelu je donijela jedino moguće rješenje a to je nastavak razgovora sa velikim silama u vezi KiM. 

"Sreća pa nije prihvaćeno rješenje koje Dodik zagovara, a pojedini ga u opoziciji Srbije prate. Ovakvi i slični primjeri daju objašnjenje zašto dominantno Srbi iz Republike Srpske uvažavaju predsjednika Srbije kao svog predsjednika", zaključuje Govedarica.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Класични оно

05.02.2023 10:54

После битке сви генерали паметни или још боље сви се чешете тамо гдје вас сврби.

ODGOVORITE
Name

r.juga

05.02.2023 11:16

Dodik bi izdao i oca i Boga za licni interes,a da nebi Srbe i Srbiju!?

Name

Goran

05.02.2023 10:55

Bravo, svaka čast Predsjedniče Aleksandre Najbolji ste Predsjednik ?????????

ODGOVORITE
Name

Re

05.02.2023 11:39

Čuvati Srbiju!Kosovo će ostati u srcu

Name

Kozmo

05.02.2023 10:56

Vučić je dobar političar i predsjednik al mu zamjerim što je okupio oko sebe glupe ljude

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.02.2023 11:20

Pa da je okupio pametne nebi se on nista pitao.

Name

Xx

05.02.2023 11:30

Pre će nas Dodik unitarizobati u BIH nego što se odvoji

ODGOVORITE
Name

Re

05.02.2023 13:32

Koje bre odvajanje,u pokusaju odvajanja bi i nestala.

Name

Pacov iz rova

05.02.2023 11:48

Prvo sto treba da uradi je...DA ODJEBE BURLU PLJACKASA I LOPOVA,HRVATSKO VATIKANSKOG SOTONU koji je ubacen od vatikana i zapada da pljacka,pustosi,razara,raseljava,blati i satanizuje srpski naro s obje strane drine.BURLE ZLIKOVAC,LOPOV tj MEGA LOPOV,BANDIT,HRVATSKO USTASKI JURISNIK....DOZOVIMO SE PAMETI,BICE KASNO ZA RS A MOZDA I SRBIJU...

ODGOVORITE
Name

Damir

05.02.2023 11:50

Još kad bi BIH političari vodili politiku u interesu naše države gdje bi nam kraj bio?

ODGOVORITE
Name

Idealno

05.02.2023 11:54

Kakav je daje...za mene dok šuruje sa Dodikom, isti je ko i on... Ako oćete objavite, ako nećete, nemojte.

ODGOVORITE
Name

Re idealno

05.02.2023 12:22

Svaka cast, istog sam misljenja! Valjda ce objaviti komentar!

Name

Вгд

05.02.2023 11:57

Вучић све добро ради,само му не ваља дружење са додиком,додуше у задње вријеме ређе се виђа.Ваљда схватио да додик не ради у интересу срба.

ODGOVORITE
Name

Yu

05.02.2023 12:24

Zajednica Bosnjackih opstina u Srbi i rs to je sto Vucic zeli.

ODGOVORITE
Name

Ha, jest vala istina

05.02.2023 13:03

"duša svakog Srbina bez obzira gdje on živi ". E, baš, pobjegli od lopovskih rezima i pravne države na Zapadu.

ODGOVORITE
Name

Boško Banjac

05.02.2023 13:45

Vučić je izrastao u pravu veličinu.Pametan, iskren i pošten.Upravo po meri naroda kojeg predstavlja.

ODGOVORITE
Name

Branko

05.02.2023 13:47

Nisam za vučića ali me je iskreno iznenadio što se pragmatičnosti tiče u poslednje vreme... zauzeo se da reši zamrznuti konflikt, što imponuje budućim generacijama koji ne žele da strepe od miloševićevog scenarija.

ODGOVORITE
Name

Miloš Radmilović

05.02.2023 13:49

Znate kako, pametniji popušta. Mi nemamo nikakvo legitimno pravo na teritoriji Kosova, već imaju sve svoje državne institucije ne vidim zašto ne bi rešili taj problem. Ljudi to doživljavaju previše tragično i sa dozom patriotizma pa se povuku u poslednji čas kad dođe do sukoba, naravno razumem i njih ali racionalnije je slušati glavu i krenuti napred jer ako slušamo srce u trenutnoj situaciji bojim se da ćemo završiti gadno...

ODGOVORITE
Name

pusten niz vodu

05.02.2023 14:08

Vucic u zadnje vrijeme prima dodika samo reda radi. Procitao je njega Vucic bolje nego mi.

ODGOVORITE