Pitanje Kosmeta ne može se riješiti bez pitanja statusa Srba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će dobiti podršku za pregovore o francusko-njemačkom prijedlogu za rješavanje problema na Kosovu i Metohiji, a na međunarodnoj zajednici je da odigra odgovorno i Srbiji da dovoljno vremena. Zajednica srpskih opština na Kosmetu će postojati, a položaj Vučića i Srbije je bolji nego položaj Aljbina Kurtija, ocijenio je politički analitičar Dušan Janjić u emisiji “Mat” BN televizije.

Republika Srpska 02.02.2023 | 22:58
Pitanje Kosmeta ne može se riješiti bez pitanja statusa Srba

Francusko-njemačkim prijedlogom za rješevanje pitanja Kosmeta počinje proces suočavanja za realnošću i vlasti i opozicije, kaže politički analitičar Dušan Janjić. Dodaje da je to poruka Srbiji da mora da odluči da li je za pregovore i dogovor sa Prištinom i nastavak evropskih integracija ili za nestabilnost i izolaciju u vremenu izazova ali i šansi. 

To nije ultimatum

“To nije ultimatum u međunarodno-pravnom smislu. Ultimatum je kada jedna zemlja drugoj pošalje neki zahtjev, kao Austrougarska svojevremeno Srbiji 1914. godine, i da joj rok za njegovo ispunjenje. Francusko-njemački prijedlog je stavljanje u izgled da ako Srbija hoće u tim Evropske unije mora da odigra na određeni način. Ja mislim da je to fer”, navodi Janjić.

Dodaje da Srbiji niko nije rekao da će biti bombardovana ukoliko to ne želi, nego da će je ostaviti pa da sama vidi gdje će.

“Tu nema čak ni prijetnje sankcijama ali ima ozbiljnog predočavanja moguće političke, finansijske i diplomatske izolacije”, ističe Janjić.

Naglašava da će predsjednik Vučić dobiti podršku većine za pregovore, a da se pitanje Kosova i Metohije ne može riješiti bez pitanja statusa Srba.

“SZO će postojati, a položaj Vučića i Srbije je bolji nego položaj Aljbina Kurtija”, jasan je Janjić.

“Beograd i vlast u Srbiji su rekli “DA” pregovorima i sada imaju veći manevarski prostor. S druge strane, Aljbin Kurti je rekao Miloševićevo istorijsko “NE” u Rambujeu. Njemu prijeti ozbiljna izolacija jer je Amerika već rekla da nema glasanja o članstvu u Savjetu Evrope dok Kurti ne bude konstruktivniji”, objašnjava Janjić.

Putinovi savjetnici su poslali poruku Dodiku 

Govoreći o situaciji u Republici Srpskoj, Janjić je rekao da su Putinovi savjetnici Miloradu Dodiku poslali jasne poruke ali da ih on nije čuo, kao ni mnoge druge. 

On (Dodik) je bio fenomen koji je danas kontraprodukt i njegova je sudbina određena, kategoričan je Janjić.

“Trebalo je da čuje da se bori za Srpsku, a ne za ličnu vlast i njeno uništavanje, jer je Srpsku doveo u krizu. Stranci su rekli da nemaju razloga da ga podržavaju ukoliko sam Dodik nema svijest o potrebi razvoja demokratske Srpske i nakon što je ušao u neke kombinacije sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom. Dodikova odbrana ustvari vodi poništavanju Republike Srpske”, rekao je Janjić.

On naglašava da je bilo jasno da je cijena toga, kao i onoga što je Dodik odigrao sa predsjednikom Mađarske Vikorom Orbanom ali i ostalima, bilo stavljanje Srpske na kockarski sto zbog produženje mandata. 

„Da li je mandat stabilan. Ne. Da li je legitiman, nije?“, navodi Janjić.

Dodik ugrožava položaj Srbije

Dodik više nije rado viđen gost ni u Beogradu jer svojim djelovanjem ugrožava položaj Srbije, tvrdi on.

“Beograd može Dodiku da kaže da će nastaviti da finansira projekte u Srpskoj ali da ga istovremeno upita kako, ako zbog njega Srbiji npr. EU uskraćuju finansijska sredstva. Ako Vučić sa međunarodnom zajednicom bude dobro odigrao za Srbiju, to može da donese korist i Srpskoj ali je potrebno da ga vlast Srpske ne ometa”, jasan je Janjić.

Na pitanje kakva to korist može da se izvuče za Srpsku, Janjić se ne dvoumi:

“Neće osporavati Dejtonski sporazum!”

Putin će u Ukrajini napraviti BiH

Janjić smatra da će na jesen početi pregovori o okončanju rata u Ukrajini te da će se naći privremeno rješenje koje će trajati 10-20 godina ili će ponovo početi rat.

"Putin će u Ukrajini napraviti BiH stvaranjem četiri entiteta koje će Ukrajina vremenom početi da prihvata" zaključio je Janjić u emisiji “Mat” BN televizije.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

+

03.02.2023 05:14

Nikad se nemoze pitanje srba rješiti kad nam uvijek nameću nesto drugo i stvaraju pritisak da smo obespravljeni. A pitanje je moguće rješiti samo rjesavanjem i ostalim narodima bez da svojatamo jedni od drugih. Zato gradjanska opcija je jedino moguća za ravnopravnost.

ODGOVORITE
Name

razumio

03.02.2023 06:14

Sam Solc, kanzelar Njemacke, je rekao da nema prosirenja EU bez unutrasnje reforme. Srbija nece biti nikada primljena u EU. Pitanje je uopste sta ce od EU da ostane.

ODGOVORITE
Name

???

03.02.2023 06:37

Samo Vi "Kosmetirajte" jedino nam je to ostalo.

ODGOVORITE
Name

Istina

03.02.2023 06:58

Svi se zakacili za tu Zajednicu Srba pa ona ce biti samo jedno tijelo na sjeveru a u sklopu drzave Kosovo i to je bitno Albancima.Svi znamo da ce se sa vremenom jos ljudi iseliti.Bit je u tome da ih je sada 4 posto i u svakoj drzavi bi imali samo manjinska prava.

ODGOVORITE
Name

Dodik

03.02.2023 07:05

Je od početka bio destabilizirajući faktor za R.Srpsku,BiH,i Srbiju.S tim zadatkom je i postavljen na silu!!!Kasno su svi shvatili njegovu misiju,a neki,nažalost još uvijek nisu,a pitanje je,hoće li ikada.Bravo,Baja!Neka se zna ko je glavni,i da si sve nadmudrio...

ODGOVORITE
Name

Re: Dodik

03.02.2023 09:42

To je jasna stvar ko dan,al mi nije jasno da malo ko vidi to. Dodik 15 godinw intezivno smeta i potura nogu Vučiću i Srbiji a ima toliku podršku medju SNSD- om insatelitima koji se opet kunu u Srbiju. Gdje je tu logika?

Name

Hm..

03.02.2023 08:34

A mi što tipkamo to ne pije vodu..

ODGOVORITE
Name

Dajte više oladite

03.02.2023 08:58

Čemu toliki rizik zbog te ZSO ako znamo da je tu ostalo veoma malo Srba i da su nacionalna nanjina u odnosu na preko 90 % albanskog stanovništva?

ODGOVORITE
Name

Veze s vezom

03.02.2023 09:02

Ovaj Janjic prica da je Dodik otpisan vec 12 godina, a on sve jaci i jaci

ODGOVORITE