Žele incidente i da dodatno zaplaše srpski narod

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da poslednji brutalni napadi i obračun Kurtijeve policije sa Srbima pokazuju da je reč o sinhornizovanom napadu na Srbe i južno i severno od Ibra.

Srbija 09.12.2022 | 09:20
Žele incidente i da dodatno zaplaše srpski narod

Petković je za Pink rekao da je Beograd o svemu obavestio sve medjunarodne predstavnike, uključujući Miroslava Lajčaka, tražeći da reaguju Kfor i Euleks i zaštite srpski narod.

 Ocenio je da je sve što se dešava sramota medjunarodne zajednice, koja je dozvolila iživljavanje Aljbina Kurtija nad srpskim narodom.

 Petković je ukazao da Aljbin Kurti sve vreme izaziva incidente i sve vreme ima podršku moćnika sa Zapada.

 Petković je istakao da je poruka medjunardonoj zajednici da se, kako je rekao, "ne igra, da se ne iznenadi kad vidi odluke Srbije".

 Dodao je da mnogo toga može da bude promenjeno ako Kurti nastavi da maltretira srpski narod i da je zato rekao da ćemo razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na prostor KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244.

 "Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako KFOR i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje naroda, ima ko će da zaštiti srpski narod", istakao je Petković.   

 On je rekao da je to da li će biti normalizacije odnosa i da li ćemo uopšte razgovarati, a kako je istakao, pristup Beograda je uvek bio da se razgovara, sada jako upitno zbog Aljbina Kurtija i istakao da prvo neko treba da urazumi Kurtija, koji svakog dana želi rat i izaziva nemire,.

 "Dajte da prvo neko njega urazumi, onda možemo da razgovaramo, on ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum", naglasio je Petković. 

 Prema rečima Petkovića, niko više ne može da razume šta radi Kurti, ovo je poslednji poziv međunarodnoj zajednici da ga urazumi jer, kako je istakao, narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija

  Petković je podsetio na jučerašnje dramatične jscene iz Velike Hoče, gde je upala kosovska policija i istakao da Priština više ne preza ni od čega. 

 Naveo je takođe da je juče kosovska policija sa okopnim vozilima upala u dvorište vrtića u Leposaviću dok su deca spavala.

 Istakao je da Priština želi indcidente i da dodatno zaplaši srpski narod, da na svaki način izazove novu krizu.

 Petković je ukazao da se ispostavilo da su dva vozila, kojima je pokušana pljačka ekspoziture NBS u Leposaviću, došla sa juga i da su se, pošto pokušaj pljačke nije uspeo, uputila u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, odakle su i došla,

 Objasnio je da je ideja bila da se inscenira da Rosu upadne na sever.

 Petković je dodao da juče nije bilo reagovanja Rade Trajković ni Nenada Rašića i da oni nisu osudili brutalan napad na goloruki narod, da to nije tema za njih, zato što, kako je rekao, podržavaju Kurtija i  sprovode njegovu politiku.

(Tanjug/ foto: Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

X

09.12.2022 08:32

Šta se izvodi i pusta? Uči i poderati to za sva vremena. Kakva Evropa, vise

ODGOVORITE
Name

R.

09.12.2022 12:18

Gde ih god takvi branise nema vise srba.

Name

DTI

09.12.2022 11:30

Ovaj je već ozbiljan kandidat za budućeg ambasadora u Americi umjesto Đurića.

ODGOVORITE
Name

A

09.12.2022 12:52

Cuj direktora kancelarije u BG, ti trebas biti na sjeveru Kosova, a ne u BG

ODGOVORITE