Kina pozdravlja ulaganje stranih kompanija u Kinu

Kineski premijer Li Kećijang poželeo je u četvrtak dobrodošlicu stranim kompanijama da nastave da ulažu u Kinu, kada se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Pekingu.

Svijet 02.12.2022 | 08:18
Kina pozdravlja ulaganje stranih kompanija u Kinu

https://serbian.cri.cn/2022/12/02/ARTI2si5SklRkiTbas9e7mlM221202.shtml?spm=C02909.PQo8owhne5ik.ETDvSxHlSXQv.5

Pozivajući obe strane da se otvore jedna prema drugoj, Li je rekao da će Kina uvek ostati posvećena svojoj osnovnoj državnoj politici otvaranja. Nastaviće, po njegovim rečima, da neguje međunarodno poslovno okruženje zasnovano na tržištu i zakonima i tretiraće sve vrste kompanija jednako i pravedno.

Li je rekao da će Kina stalno otvarati svoj finansijski sektor i podsticati više investicija od strane kvalifikovanih stranih institucionalnih investitora, uz održavanje domaće finansijske stabilnosti.

''Kina će nastojati da održi osnovnu stabilnost kursa kineske valute, i da ga zadrži na razumnom i uravnoteženom nivou'', rekao je ''Kina je spremna da pojača saradnju sa Evropskom unijom na osnovu međusobnog poštovanja i jednakosti, i da pravilno rešava razlike kako bi promovisala zdrav i stabilan razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU''.

Sa svoje strane, Mišel je rekao da EU sledi politiku jedne Kine i da se raduje uspehu najnovijeg sastanka lidera EU i Kine.
Mišel je izrazio duboko saučešće zbog smrti druga Đijang Cemina, na čemu mu je Li izrazio zahvalnost.

Obe strane su se složile da štite slobodnu trgovinu i stabilnost međunarodnih lanaca snabdevanja i da se zajednički bave klimatskim promenama, energetskom bezbednošću i drugim globalnim izazovima.

(KMG Foto: KMG)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

I Amerika

02.12.2022 10:36

Pozdravlja doduse drugim metodama, narocito evropskih.....

ODGOVORITE