Nemac dobio račun za grejanje od 1.6 miliona evra!

Jedan Nemac iz grada Norderštedu iz nemačke pokrajne Šlezvig-Holštajna dobio je pismo od opštinske komunalne službe u kom se nvodi da mora da plati 1,6 miliona evra za daljinsko grejanje!

Zanimljivosti 29.11.2022 | 16:29
Nemac dobio račun za grejanje od 1.6 miliona evra!

Zbog energetske krize, mnogi potrošači očekuju da će ove zime morati debelo da plaćaju račune zagrejanje Sa računom od 1,6 miliona evra, većini bi i srce stalo opd šoka.

Upravo to se dogodilo jednom čoveku iz Norderšteta u Šlezvig-Holštajnu koji u dostupnom video snimku na youtube on izražava svoj bes zbog toga.

Kada je Timo Sivert otvorio pismo iz Stadtwerke Norderstedt, odmah mu je upao prilično dugačak broj: 1.647.620,33 evra. Toliko bi trebalo da bude njegov račun za grejanje odnosno više od 1,6 miliona evra godišnje.

Osnovica za ovu previsoku sumu bila je, kako su ga opštinski komunalci obavestili u svom „pismu sa informacijama o mogućim potencijalima za uštedu energije“, procenjena godišnja potrošnja od 9.840.000 kilovat sati godišnje.

Čovek iz Šlezvig-Holštajna, koji se upravo uselio u svoju novu kuću sa sedam soba i priključkom za daljinsko grejanje, bio je na gubitku.

Svoj bes je ispoljio na youtube video snimku “Ne, ne šalim se s vama!”- uveravao je svoje sledbenike na širokom severnonemačkom dijalektu nakon što je pročitao pismo – a zatim je nastavio da se ljuti sve dok je vikao u kameru.

Stadtwerke Norderstedt potvrdio je incident onlajn portalu Hamburger Morgenpost. Za pogrešno pismo je kriva sistemska računarska greška, rekao je portparol Oliver Vajs. Pošto se Sivert tek uselio, godišnja potrošnja prethodnog stanara korišćena je kao osnova za procenu potrošnje.

Brojila daljinskog grejanja javnog preduzeća bi stoga uvek merila u megavat-časovima, dok bi potrošač dobijao cifre u kilovat-časovima. Došlo je do greške u konverziji u sistemu koja je povećala ukupan iznos za faktor od 1.000 puta.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar