Europol u Dubaiju uhapsio narko-bosa iz BiH

Četrdesetogodišnji bh. državljanin uhapšen je u Dubaiju u okviru velike međunarodne policijske akcije usmjerene protiv krijumčara kokaina.

Bosna i Hercegovina 28.11.2022 | 12:21
Europol u Dubaiju uhapsio narko-bosa iz BiH

Narko boss Edin Gačanin Tito uhapšen je u Dubaiju, saznaje Istraga iz više međunarodnih policijskih agencija. Europol i holndska policija jutros su saopćili da je provedena velika međunarodna policijska akcija protiv super kartela. 

Četrdesetogodišnji bh. državljanin uhapšen je u Dubaiju u okviru velike međunarodne policijske akcije usmjerene protiv krijumčara kokaina. EUROPOL je saopćio da je tokom ove istrage uhapšeno ukupno 49 osumnjičenika. Njih su evropske policije i američka DEA označile “visokim metama” koje su formirale super kartel formirali ono što je poznato kao ‘super kartel’ koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi.

Kako saznaje Istraga, u pitanju je Edin Gačanin Tito. Holandska policija je saopštila da je u Dubaiju uhapšen Holanđanin koji ima četrdeset godina te da isti posjeduje i bh- državljanstvo. Upravo to odgovara opisu Edina Gačanina Tita. On je rođen 1982. godine u Sarajevu, a posjeduje državljanstvo BiH i Holandije. Gačanin godinama živi u Dubaiju odakle kontroliše trgovinu kokainom.

“Ova hapšenja su vrhunac paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz potporu Europola. OVa kriminalna mreža uključena je u krijumčarenje droge velikih razmjera i pranje novca”, saopšteno je iz EUROPOL-a.

“Opseg uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman, a policija je tokom istrage zaplijenila preko 30 tona droge, saopšteno je iz EUROPOL-a.

Istovremeno, holandska policija je saopštila da su u Dubaiju uhapšene dvije osobe, a da je među njima jedan Holanđanin koji je, takođe, državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je takođe pokrenuta istraga na temelju presretnutih Sky poruka. Kazneni predmet protiv njega vode tužioci državnog tužilaštva BiH.

Muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih pošiljki kokaina. Sumnjiči ga se i za (pri)premu uvoza gotovo 8000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge dolazile su preko luke Antwerpen, a krajnje odredište je bila firma u Holandiji.

Vjeruje se da je osumnjičeni imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Riječ je, među ostalim, o pošiljci od oko 1800 kilograma kokaina koja je 2020. uvezena preko luke Hamburg s odredištem u Holandiju.

Zbog Sky chatova sumnja se i da je muškarac kao organizator, posrednik i financijer sudjelovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam, navedeno je u saopćenju nizozemske policije.

(Istraga.ba Foto: Europol)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sokolac

28.11.2022 11:39

A sada smo mi na redu

ODGOVORITE
Name

Marko BL

28.11.2022 12:05

Sta je sa Nešićem,Kostreševićem,Igorom Dodik,sta se ceka na njihovo hapsenje,cekaju da nagule u Rusiju i da tamo uzivaju !

ODGOVORITE
Name

Fantom

28.11.2022 17:19

To ce da odrade OSA, SIPA, FUP, MUP RS, ali malo sutra…?!

Name

Đed

28.11.2022 12:36

Uhapsili su jednog od rijetkih posetioca koji je bio na radnom mjestu.

ODGOVORITE
Name

Riješit će to

28.11.2022 12:46

Ako ga prepustite DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU BiH,sve je riješeno u njegovu korist.Ne hapse se kod nas kriminalci,niti ubice,nego nevini.To je slika našeg "državnog"uređenja!!!

ODGOVORITE
Name

Goran

28.11.2022 12:56

Hoće li i kod njih pacovi pojesti zaplijenjenu drogu?

ODGOVORITE
Name

BB

28.11.2022 13:15

Pade jos jedan biznimen.

ODGOVORITE
Name

Tarzo

28.11.2022 14:00

Neske je kralj on staowre to ne moze ni jedna masina za veš.

ODGOVORITE