Skandal: Ko je kome prijetio na večeri u Pragu

Na Samitu evropske političke zajednice u Pragu došlo je do velikog sukoba između predsednika grčke vlade Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Tajipa Erdogana.

Svijet 07.10.2022 | 07:58
Skandal: Ko je kome prijetio na večeri u Pragu

Iako se očekivalo da se sukob dogodi na relaciji Beograd- Priština ili Azerbejdžan-Jermenija, prvo se “zakuvalo” između Turske i Grčke.

- Erdogan je nastupio oštro uz više pretnji upućenih Grcima. Nakon toga, Micotakis je ustao i pred svima ga upozorio da ne može da preti suverenoj državi, članici Evropske unije - prenosi Blic iz diplomatskih krugova.

Nakon svađe, Erdogan je, prema rečima našeg sagovornika napustio večeru.

Tenzije koje već dugo tinjaju između ove dve zemlje saveznice u NATO, ali istorijski neprijateljski nastrojene jedne prema drugoj, nedavno su se ponovo rasplamsale jer obe države se uzajamno optužuju za kršenje sporazuma i provokacije, preneo je Rojters.

Erdogan je optužio Grčku za "zločine protiv čovečnosti" zbog tretmana prema izbeglicama i za okupaciju nekih ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status. Atina, s druge strane, optužuje Ankaru da osporava grčki suverenitet nad ostrvima i da iskorišćava pitanje migracije, opptužujući Erdogana za "zapaljive" izjave.

(Kurir.rs / Blic Foto: EPA / STÉPHANIE LECOCQ) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Krasno

07.10.2022 07:12

Ajde pobijte se jos i vi, kad svi ratuju sto ne bi i vi! Dzaba vam i zemlje i bogatstva i ostrva i cuda ako se svi poubijamo! Pa ima li ijedan normalan politicar na ovoj planeti da poziva na mir, svi pozivaju na rat, ima li ijedan da poziva na MIR!!!!

ODGOVORITE
Name

Dodge

07.10.2022 08:23

Bravo..dobro si im rekao...

Name

He He

07.10.2022 07:47

Sve ovo služi za odvraćanje pažnje za nešto mnogo gore, što bi se uskoro "nekome" moglo dogoditi !

ODGOVORITE
Name

Miroslav

07.10.2022 08:56

Militantno ludilo, se siri Evropom, svi bi da se mlate. Nije dovoljan rat izmedju nata i Rusa, nego bi jos jedan, dva ili tri i tako redom.

ODGOVORITE
Name

Rimtutituki

07.10.2022 09:31

Turska posla...

ODGOVORITE
Name

Suverenoj

07.10.2022 18:40

Drzavi se neprijeti neko moze neko ne izgleda da je doslo vrijeme ko je jaci smije sve eto primher rat rusije protiv ukraine vidio brko da se moze

ODGOVORITE