Izbori treba da budu slobodni bez ucjena i prijetnji

Izbori u BiH bi trebalo da budu slobodni i pošteni i da na njima građani izraze svoju slobodnu volju bez bilo kakvih ucjena i prijetnji.

Republika Srpska 06.10.2022 | 21:33
Izbori treba da budu slobodni bez ucjena i prijetnji

Međutim, BiH nije demokratsko društvo niti je politika ovdje časno zanimanje koje se vodi u javnom i opštem interesu,  rekao je Vehid Šehić, predsjednik Kolacije "Pod lupom" i bivši predsjednika CIK-a BiH u emisiji MAT BN televizije. 

"Interes građana se odmah nakon izbora i uspostavljanja nove vlasti odmah zaboravlja. Kad u politici nema morala  i principa ne možemo govoriti o demokratiji i uspješnoj politici. Izbori bi trebalo da budu praznik demokratije, a oni su kod nas prije i posle pravo vanredno stanje", kaže Šehić.

CIK je obavezan da svaku sumnju i prigovor provjeri, rekao je Šehić, komentarišući prijavu brojnih kršenja izbornog zakona na posljednjim izborima u BiH.

"CIK BiH mora da istraži sve prijave i donese odluku na osnovu činjenica odnosno materijalnih dokaza. CIK može da poništi izbore na nekim biračkim mjestima, a to zavisi da li te nepravilnosti mogu uticati na konačne rezultate izbora.  Ako mogu, CIK BiH je dužan da na tim kritičnim biračkim mjestima poništi izbore i zakaže nove kako bi se utvrdila izborna volja birača."

Kao pozitivan primjer tokom posljednjih izbora Šehić navodi biračko mjesto u Novom Gradu na koje je doneseno 200 popunjenih biračkih listića, nakon čega je to mjesto zatvoreno, a pet lica uhapšeno.

"Nadležne institucije, Tužilaštvo i policija su odmah reagovali, ali je ključan momenat na osnovu čega su to oni uradili, po čijem nalogu, a to je sigurno po nalogu određenog političkog subjekta iz kojeg članovi biračkog odbora dolaze. U narednom periodu, kad se krene sa reformom izbornog zakonodavstva, moraju se predvidjeti sankcije za političkog subjekta čiji su članovi biračkog odbora kršili volju građana", ističe Šehić.

Tim strankama i odgovornim licama treba suspendovati pravo da učestvuju na sljedećim izborima, zaključuje Šehić.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Hapsana

06.10.2022 19:54

Netreba mu dati da pobegne,trenutno najveći kriminalac i neprijatelj naroda u R.S.Unazadio je ovaj narod za 20 godina mesto da otvara fabrike on otvara pumpe

ODGOVORITE
Name

Re

07.10.2022 07:38

I to sa potkupljenim popovima .

Name

realnost

06.10.2022 20:00

Daleko smo mi od gore navedenog..

ODGOVORITE
Name

Poverljivi izvor

06.10.2022 20:32

Izbori su pokradeni po naredbi jer je to bila jedina opcija za opstanak ovih lopova a večeras u štabu za koordinaciju sprečavanja protesta crta Džajić i Ranko Škrbić najžešći da se narod obuzda da sačuvaju milionske pljačke

ODGOVORITE
Name

Boze pomozi

06.10.2022 21:45

Sta je sa ovim narodom!Djeca nisu nista kriva i djecu treba postediti od politike roditelja itd!Cesto mi se svidjao odnos prema kriminalu o kom je pisala gospodje Gorice Dodik!!!Al ovo sad oko izbira i brojanja ,ove vulgarne izjave i prijetnje ,prozivke prema svakom ko ukaze na kradju ,nelogicnosti, kriminal su epskih razmjera!Pa draga gospodjo ,mi se vise nicega ne bojimo,nemamo se razloga bojati,mi smo vam sve dali sto ste trazili,,uzeli ste sve(nekretnine,radna mjesta) ,i na kraju pokusavate uzet dostojanstvo !Ne moze dalj!!E sad mi idemo u hajduciju ,koju je najavio Vukan,a od koje ste nekad vi krenuli!I vi ste krnuli od nule materijalne ,a u koju ste sad satjerali nas!Nase porodice su sa tradiciom dobrog visokog obrazovanja i vjestina ,mnogo vise od te vase kaste!Mi smo svoje biografije gradili ucenjem i radom kao i ova nasa Jelena!!!

Name

Dosta je

06.10.2022 20:46

Kada se dodaju procenti koji su pokradeni jasno je Miletu šta je to zato idi većina naroda nije za tebe nosi pokradeni milione i idi u svoje pokradene nekretnine van R.S. pusti ovaj narod da živi normalno sve ima granice,treba znati i kad se treba povući naravno bolje bez posledica

ODGOVORITE
Name

Goga

07.10.2022 03:54

Zašto da nosi pokradene milione, oni pripadaju narodu. Zašto da ide nekažnjen? Ispitati sve sumnjive poslove i ako je odgovoran kazniti. Ja pređem na crveno svijetlo i plaćam kaznu, a ti predlažeš da on ide i nosi pokradeno. Nažalost, znajući nas, sve će se zaboraviti za 3 dana, kao i onaj neviđeni blam sa ikonom, 3 propale banke, Farmaland, Raop, Električni automobili, svi njegovi sumnjivi savjetnici, Kezić i da ne nabrajam, predugačak je spisak. Frajer nas je psihološki skenirao kao slab materijal, zaboravan i strašljiv i na tome se održava.

Name

Kika

07.10.2022 04:48

Kako je propala fabrika duvana u BL ,imsju svoj pristor,svoje masine,a duvan se uzgaja u RS

Name

Re

07.10.2022 07:42

Ne , ne . Kakvo bjezanje i nosenje NASIH para . Prvo hapsiti i procesuirati po zakonu .

Name

Pametno

06.10.2022 21:07

Samo Vučić može narediti ovom lopovu i kriminalcu da oslobodi ovaj narod okova,zato te molimo Aleksandre pomozi nama preko Drine i oslobodi nas tiranina

ODGOVORITE
Name

Srbin

06.10.2022 21:17

Pa vidi se lopovi danas okupirali glavni grad, nemogu da podnesu poraz,treba im zabraniti da se više pojavljuju na sceni, dosta je vise strani plaćenika,koji hoće državu da nam unište.

ODGOVORITE
Name

Rajko

06.10.2022 21:20

Sam mu izraz lica pri objavi pobjede kaze vise nego 1000 riječi o kakvoj pobjedi se radi......

ODGOVORITE
Name

Pošteno

06.10.2022 21:27

Netreba čekati CiK,kradeno je na razne načine pa i vršen pritisak na narod, listići cepani ,ubacivani novi,zapisnici prekrajani,glasamo za mnoge koji se nisu pojavili zato tiranina i lopova smeniti netreba CiK

ODGOVORITE
Name

Господине Шехићу,

07.10.2022 01:07

Док је год додик на власти,изнори неће бити слободни,нити ће бит демократска воља грађана.додик ће увјек ксо и до сада изборе красти,запослене уцјењивати,да морају гласати за њега.

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.10.2022 16:29

Pa ako već znate kakvi trebaju biti zašto onda ne obezbedite uslove za održavanje istih