Lažna vina iz Hrvatske, BiH, Makedonije...

Državni inspektorat otkrio je na hrvatskom tržištu sedam falsifikovanih vina - četiri sa Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH, u koja su dodavani šećer i voda.

Region 05.10.2022 | 22:20
Lažna vina iz Hrvatske, BiH, Makedonije...

Mislite da je vino, a ono običan šećer i voda – rezultat je analize vina koju je sprovela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata i tako otkrila čak sedam lažnjaka među vinima na tržištu, objavio je RTL.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je, u skladu sa godišnjim programom rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvaliteta vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla.

– Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, porijeklom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja.

Radi se od četiri vina porijeklom iz Hrvatske, jednom porijeklom iz EU (Italija) i devet porijeklom iz trećih zemalja i to pet iz samoproglašenog Kosova, tri iz Sjeverne Makedonije i jedno iz BiH, navode iz Državnog inspektorata, što su ove godine kontrolisali i analizirali.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nole

05.10.2022 20:57

Cuj lazna vina...Ja cu praviti sta ja hocu i kako hocu,pa je li ima neka zakonski propisana formula kako se trebaju vina praviti.Ako je to sto napravim dobro,narod ce kupovati,ako nije dobro,nece.Je li se ko otrovao,nije.E sad druga je stvar deklaracije,ali ovde se spominje da je pomijesano samo secer i voda.Nebuloze...

ODGOVORITE
Name

Re Nole

06.10.2022 10:33

Pročitaj šta piše na boci tvrdoškog vina, šta sve treba da stoji i mora biti istinito i ispitano od strane nadležne ustanove. Ne može se vino proizvoditi od vode i šećera.

Name

Sljivo

06.10.2022 03:12

Zato ja samo derem domacu rakiju,najbolja je ova vina su postala samo obicna vodurina..

ODGOVORITE
Name

Tatar

06.10.2022 03:59

Ne znam zašto bi vina bila originalna ako su nam izbori lazirani a o patriotizmu da i ne govorimo

ODGOVORITE
Name

BiH-Kontejner Kuhinja

06.10.2022 09:38

Uz otrovne gljive dodje jos lazno vino, ama sta ima bolje ?

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović Ciganović

06.10.2022 09:38

Vina iz Republike Kosovo su "lazna", ali se konzumriraju i pored svega!

ODGOVORITE
Name

Savo

06.10.2022 17:39

Bog me ubio ako ta vina nisu sa nasih prostora. Od novopecenih " vinarija" jer je sad to in.

ODGOVORITE