Mediji: Ko su mogući naslednici Radoja Zvicera

Vođa kavčakog klana Radoje Zvicer navodno je ubijen sinoć u Panami u pucnjavi ispred iznajmljene vile u kojoj je živeo.

Region 01.10.2022 | 23:58
Mediji: Ko su mogući naslednici Radoja Zvicera

Iako informacija još nije zvanično potvrđena, a za to će biti potrebno možda i više nedelja, jasno je da se cnogorsko podzemlje zatreslo već posle ubistva vođe škaljara Jovana Vukotića, a sada i navodnim ubistvom vođe suparničkih kavčana, pa već kolajju priče ko bi mogao da nasledi Radoja Zvicera. Potencijalna imena će se zasigurno tražiti među mrežom njegovih najbližih saradnika.

Sredinom septemnbra ove godine, turska policija uhapsila je 12 osoba osumnjičenih za ubistvo navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, a najzvučnija imena su Radoje Živković, zvani Žuti, i Zdravko Perunović, ljudi iz samog vrha kavačkog klana. Živković se dovodi u vezu sa čak nekoliko likvidacija istaknutih škaljaraca.

Među 12 uhapšenih u Turskoj svakako je najzvučnije ime Podgoričanina Milana Vujotića koji je 2018. godine dopustio Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ogranak kavačkog klana.

Vujotić je označen kao najbliži saradnik Radoja Zvicera, vođe "kavčana", ali i kao čovek od čijeg je pokušaja ubistva započet krvavi rat škaljarskog i kavačkog klana.

Za Podgoričaninom Vujotićem bila je raspisana poternica, a dovođen je i u vezu sa ubistvom Aleksandra Stankovića, Saletom Mutavim u Beogradu 2016. godine, ali i sa nizom drugih zločina i likvidacija.

Poslednja sumnja u nizu je da je sa Zvicerom pokušao smaknuće Podgoričanina Milića Minje Šaković.

Vujotić je preuzeo na sebe najveći deo poslova oko organizovanja krijumčarenja droge. Slovenački istražitelji navode da je on preko svog čoveka Filipa Vrzića 2018. godine okupio šezdesetak ljudi, sa kojima je prošvercovao najmanje 790 kilograma kokaina, više od dve tone marihuane, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, oružje, ali i da je nelegalno iz Španije u Beograd prebacio 5,6 miliona evra u kešu, koje su "oprali".

Odmah nakon odvajanja Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera od nekada jedinstvenog "škaljarskog klana" i formiranja novog "kavačkog klana", vođe ove grupe odlučile su da krenu u mafijaški rat, borbu za prevlast u podzemlju i narko-tržištu i zadali su prvi udarac koji je označio početak krvave borbe.

Pre nego što su “bacili rukavicu” i likvidirali Gorana Radomana, nekadašnjeg bliskog saradnika i člana škaljaraca, Kašćelan i Zvicer potražili su podršku i saradnju sa svim jačim kriminalnim grupama Crne Gore. Na ulicama Crne Gore, koja je baza ovog klana, kavčani su svako malo izvršavali likvidacije, a crnogorska policija pokrenula je u maju 2021. istragu protiv vođa i članova ove kriminalne grupe zbog sumnje da su odgovorni za nestanke, ubistva, ali i šverc narkotika.

Za srpski ogranak kavačkog klana vezuju se najmonstruozniji zločin, a sumnja se da je navodno likvidirani vođa kavačkog klana svojim ljudima u Srbiji naložio da izvrše najmanje sedam ubistava. Veljko Belivuk, Marko Miljković, ali i njihovi bliski saradnici koji su se krili pod paravanom navijačke grupe “Principi” sumnjiče se da su mamili svoje žrtve u kuću u Ritopeku, a potom ih u tajnoj prostoriji mučili, ubijali, a potom mleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa.

Paralelno sa tim beogradski ogranak kavačkog klana sumnjiči se za šverc narkotika, ali i skrivanje oružja koje su, kako se sumnja, nabavljali od svojih saradnika iz Slovenije. Za beogradski ogranak kavačkog klana kojim su upravljali Belivuk i Miljković vezuje i se nestanak desetine mladića iz Beograda i Srbije.

Kavački klan imao je svoje ljude i u Bosni i Hercegovini. Navodno, prvi čovek ovog klana u ovoj državi bio je osuđivani kriminalac Darko Elez. Veza Eleza i njegov odnos sa beogradskim delom kavčana prvi put je javno pomenuta u svedočenju poznatog beogradskog ugostitelja Aleksandra Kajmakovića (46) zvanog Aca Bosanac, koji je u martu prošle godine priveden na saslušanje zbog veza sa Veljom Nevoljom.

Obezbeđenje u Beogradu godinama su držali pripadnici Belivukove kriminalne grupe koja se krila iza Partizanove navijačke grupe “Janjičari”, a potom “Principi”. Iako je neko vreme izbegavao da to uradi, Kajmaković je na kraju zbog brojnih problema, između ostalog i problema koje mu je 2016. godine u “Butiku 3” pravio Darko Elez, poslove obezbeđenja u nekoliko svojih lokala prepustio grupi Velje Nevolje.

Prema nezvaničnim informacijama Belivuk i Elez su saradnju započeli 2018. godine.

- Planirali su da osnuju savezništvo i to bi bila ozbiljna stvar. Morali smo prvo da rešimo Eleza, njegov kriminalni klan, a zatim i Belivukov i Miljkovićev klan. Oni nisu smeli da budu u isto vreme na istom prostoru - rekao je svojevremeno Vulin.

Da kavčani obavljaju neke poslove u Bosni i Hercegovini postalo je jasno i kada je u medijima odjeknula vest da su trojica muškaraca prošle godine uhapšena na Jahorini. Iako to do danas nije potvrđeno, sumnja se da su pratili ženu vođe kavčana Tamaru Zvicer koja je tamo boravila sa porodicom i prijateljima.

Krajem maja 2021. u tri grada u Sloveniji uhapšeno je čak 60 osoba. Svi oni sumnjiče se da su pod vođstvom Radoja Zvicera upravljali slovenačkim ogrankom kavačkog klana. Sumnja se da su uhapšeni po nalogu šefova te organizvane kriminalne grupe prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, ali i da su iz Španije u Beograd prebacili oružje, ali i 5,6 miliona evra u kešu! Slovenački i crnogorski mediji navode da je Podgoričanin Milan Vujotić 2018. godine “dopustio” Filipu Vrziću da u toj državi osnuje ogranak kavačkog klana.

Inače, Vujotić i istaknuti član kavačkog klana Igor Božović svojevremeno su se krili u Sloveniji, u okolini Dunaja.

Osim Vrzića, koji je označen kao jedan od vođa slovenačke ćelije kavačkog klana, tamošnji istražitelji organizatorom smatraju i Klemena Kadiveca, a precizno su utvrdili da su važnu ulogu u klanu imali i Milan Vujotić, Marko Škrabec, Darko Nevzatović i Slađan Petrović. Inače, upravo se Vujotić zajedno sa istaknutim članom kavačkog klana Igorom Božovićem svojevremeno krio u Sloveniji, u okolini Dunaja. Kako se sumnja, slovenački kavčani, najviše su se bavili trgovinom i transportom droge i oružja, a navodno su blisko sarađivali sa Veljkom Belivukom, glavnim vojnikom kavačana u Srbiji.

Kako bi pobegli od istražnih organa i suparničkih kriminalnih grupa kavčani su izrađivali falsifikovana dokumenta. Najčešće to su bili hrvatski pasoši. O tome svedoči i akcija hapšenja iz 2019. godine kada suje na području na području Zagreba, Karlovca, Zadra ali i drugih gradova uhapšeno više od 30 osoba, koje su kriminalcima izrađivale pasoše. Među njihovim “klijentima” bili su i članovi kavačkog kriminalnog klana.

(Kurir/Blic Foto: Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Goran

02.10.2022 05:29

Ko je potvrdio da je Zvicer stvarno mrtav?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

02.10.2022 07:26

Najbolje bi bilo da narod glasa pa neka narod odluci.Kada vec biramo vlast zasto poslije ovih izbora nebi raspisali izbore u januaru da biramo novog vodju klana.

Name

Jaffa

02.10.2022 06:42

Da li je taj Zvicer ubijen uopšte?!

ODGOVORITE
Name

Re nostrodamus

02.10.2022 08:25

Dobra ti ova izjava hahaha ?

Name

A&B

02.10.2022 08:29

Ubijen a dalje zivi tj.Promjena Identiteta .Zivi bili pa vidjeli.

Name

Slavko

02.10.2022 09:38

Ma bravo za komentar...ni ja ne vidim neku veliku razliku....izmedju "ovi' i oni' "...?

Name

???

02.10.2022 09:05

Mislim da je isfolirao svoju smrt,da se spasi,i od mafije i od policije.

ODGOVORITE