Uskoro biranje glavnog tužioca BiH: Ovo su kandidati

Ukoliko intervjui budu realizovani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da ćemo već krajem septembra dobiti glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 03.09.2022 | 11:06
Uskoro biranje glavnog tužioca BiH: Ovo su kandidati

- Tri kandidata koja ispunjavaju uslove za obavljanje razgovora za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH pozvana su na razgovor 22. 9. 2022. godine.

Ukoliko intervjui sa kandidatima budu realizovani u predviđenom terminu, postoji mogućnost da se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH uvrsti na dnevni red druge septembarske sjednice, koja je planirana za 28. i 29. septembar, kažu za Oslobođenje iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Na konkurs za glavnog državnog tužioca prijavilo se ukupno sedam kandidata, i to Diana Kajmaković, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Ozrenka Nešković, tužiteljica u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, Ćazim Serhatlić, tužilac u Kantonalnom tužilaštvu TK-a, Milanko Kajganić, trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, potom Miroslav Janjić i Seid Marušić, obojica tužioci u Tužilaštvu BiH, i Nermin Šehović, šef detašmana FUP-a za područje Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom na to da je Šehović jedini među sedam prijavljenih kandidata za glavnog tužioca koji nije nosilac neke od pravosudnih funkcija, on je kao kandidat koji dolazi izvan pravosuđa bio obavezan prethodno polagati kvalifikacioni i pisani test.

(Oslobođenje)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mrki

03.09.2022 11:26

Joj KAJMAKOVIĆKA kandidat???? Pa zar nije uhapšena ta SKY ARRON LOPUŽA??!! Jedino Nermin Šehović pošten, ovo ostalo BAGRA manje- viśe

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.09.2022 12:07

Iz RS skoro da nema kandidata, pa se cudimo sto Bosnjaci zauzimaju puno vise fotelja u birokraciji. Oni to rade sistematski, za sve spremaju kandidate i u svakom momentu ih imaju.

ODGOVORITE
Name

Jelen

03.09.2022 16:36

BiH svakako nije država osim što je priznata u UN, pa i ovo je sve pozorište.

ODGOVORITE