Vlada obećala, ali nije ispunila: Šta su nabavili?

Ni nakon pet mjeseci od kada je Vlada Republike Srpske zaključcima 03. marta 2022. godine i 07. aprila 2022. godine zadužila Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske da, u koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, po hitnom postupku izvrši nabavku i obezbijedi skladištenje osnovnih životnih namirnica, žitarica i nafte, nafta nije nabavljena.

Republika Srpska 08.08.2022 | 18:30
Vlada obećala, ali nije ispunila: Šta su nabavili?

Kako nam je rečeno u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske razlog tome su promjene cijena na tržištu:

 „Zbog promjena na tržištu nafte i naftinih derivata, odnosno značajnog pada cijena na svjetskom tržištu u toku same procedure nabavke i visoke cijene dostavljenih ponuda, poništen je pokrenuti postupak nabavke nafte. Službe ministarstva prate trenutna kretanja na tržištu i u skladu sa tim razmatraju mogućnosti i načine za pokretanje novog postupka nabavke".

Isti odgovor smo dobili i 29. aprila, kada smo postavili ista pitanja- šta je sve nabavljeno u sklopu interventnih nabavki.

Takođe od 29. aprila do danas, nabavljeno je samo 2 tone pšenice više- tada je broj nabavljene pšenice bio 6 tona, a sada je 8 tona, kako stoji situacija sa ostalim proizvodima pogledajte u nastavku:

• Jestivo ulje – po realizaciji procedura javnih nabavki ugovori su sklopljeni sa dobavljačem „Bimal“ Brčko. Nabavljena je količina od 290.000 litara, ukupne vrijednosti 1.133.730,00 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača.

• Šećer - po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa dobavljačem „Studen Agrana“ Brčko. Nabavljena je količina od 190.000 kilograma, ukupne vrijednosti 273.429,00 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača.

• Konzervirana hrana (različite vrste – mesne i prerađevine od ribe, povrće) - po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa tri dobaljača: „Sava Semberija“ Bijeljina, „Trivas“ Prnjavor i „NV trejd“ Teslić. Nabavljena je količina od 930.080 konzervi, ukupne vrijednosti 1.682.842,79 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača. Ostavljen je prostor za nabavku dodatnih količina konzervirane hrane.

• Pšenica - po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa dva dobaljača: „Kutjevo“ d.o.o. – Poslovna jedinica „Žitopromet“ Bijeljina, „Poljoprivrednik“ d.o.o. Derventa i „Trio“ d.o.o. Zvornik. Nabavljena je količina od 8.000 tona pšenice, ukupne vrijednosti 6.943.338,40 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača. Trenutno je u toku procedura za nabavku dodatnih količina pšenice.

• So – po realizaciji procedura javne nabavke ugovor je sklopljen sa dobavljačem „NV trejd“ Teslić. Nabavljena je količina od 95.000 kilograma soli, ukupne vrijednosti 81.628,56 KM sa PDV-om. Roba je skladištena kod dobavljača.

"Količine konzervirane hrane, suncokretovog ulja, šećera i soli određene su u skladu sa pojedinačnim potrebama ovih ustanova dostavljenim službama Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske u prethodnom postupku, a namirnice će biti doznačene za petnaest javnih kuhinja i ukupno 3.570 korisnika", poručili su iz Ministarstva, a istu poruku smo dobili i 29. aprila.

"Vlada Republike Srpske zadužila je predmetnim Zaključkom, takođe, Ministarstvo trgovine i turizma da iz interventno nabavljenih količina merkantilne pšenice obezbijedi pšenično brašno za godišnju potrebu svih registrovanih javnih kuhinja u Republici Srpskoj.

Takođe, Vlada Republike Srpske prihvatila je na sjednici održanoj 09.06.2022. godine Informaciju o dodjeli pomoći korisnicima prava na novčanu pomoć u oblasti socijalne zaštite i Crvenom krstu Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske zadužila je Zaključkom Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske da iz zaliha merkantilne pšenice nabavljene u postupku interventne nabavke obezbijedi po 25 kilograma brašna i dvije litre ulja za sve korisnike prava na novčanu pomoć u oblasti socijalne zaštite u skladu sa evidencijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te 500.000 kilograma brašna za potrebe Crvenog krsta Republike Srpske.“, naveli su iz resornog Ministarstva.

(BUKA)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Србо

08.08.2022 17:14

Најачи је Шпирићев Илија.

ODGOVORITE
Name

Tatar

08.08.2022 18:03

Nikad ništa ova vlada nije ispunila od obećanog.Ali sve će doći na naplatu.

ODGOVORITE
Name

Ulje

08.08.2022 18:11

Ako izračunamo cenu ulja su plaćali 3,909 KM , a mi plaćali 5,8-6,00KM. Nije nekakva marža...

ODGOVORITE
Name

+

08.08.2022 20:09

Za ulje im nikad neću oprostiti. Oni su neprijatelji Narodu. Nisu prijatelji.

ODGOVORITE