Pripadnici vojske i Ministarstva odbrane kod tužioca

- U Tužilaštvu za organizovani kriminal sinoć je u toku bilo saslušanje devetorice osumnjičenih od kojih su neki visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Srbija 26.06.2022 | 09:09
Pripadnici vojske i Ministarstva odbrane kod tužioca

Kako Tanjug saznaje, saslušanje osumnjičenih počelo je juče oko 18 sati.

Osumnjičeni su uhapšeni u subotu ujutru po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a uhapšeno je devet ljudi u postupku koji se vodi protiv 10 osumnjičenih.

Kako je ranije navedeno u saopštenju tužilaštva, neki od njih su visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Slobode su lišeni A.N., S.S., A.T., J.S., Z.K., Ž.R., S.R, N.B., i M.K., dok se za D.D. traga.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator A. N., zaposlen u Ministarstvu odbrane iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih).

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje i oni su uz krivičnu prijavu sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

(Tanjug Foto: lustracija/Shutterstock) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BORA

26.06.2022 11:44

KRIMINAL JE USAO U SVE PORE DRUSTVA.VRIJEME JE NOVCA IMANJA,ZDANJA ,BOGACENJA KRADJOM I LOPOVLUKOM NA SVAKI MOGUC NACIN.NAVIKLO U RATU A POSLIJE RATA POSTALO OVISNOST.TO NAM JE NASA BORBA DALA.NIKO NISTA NIJE IMAO A SADA ROK FELERI.ZNA SE KAKO I NA KOJI NACIN.ONAJ KO JE NESO IMAO ZBRISAN JE SA MARGINE DRUSTVA.

ODGOVORITE
Name

Re

26.06.2022 17:50

Kriminala je uvijek bilo. Samo u kojoj mjeri. Eto ako se sprečava onda će biti pod kontrolom. Problem je što se u BiH niko time ne bavi.

Name

Da covek (ne)poveruje

27.06.2022 05:28

Visoko rangirani oficiri? Sta je bilo, videcemo. Danas je tesko biti covek.

ODGOVORITE