Hoće li požar u IRB ugroziti istrage o kriminalu?

U zgradi Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) rano ujutro 1. maja buknuo je požar, a vatra je u pepeo pretvorila svu dokumentaciju pohranjenu u dijelu zgrade zahvaćenim požarom. Više od mjesec dana kasnije još nije poznato šta je uzrok požara, da li je on izbio igrom slučaja ili je podmetnut.

Republika Srpska 11.06.2022 | 20:31
Hoće li požar u IRB ugroziti istrage o kriminalu?

Iz Okružnog javnog tužilaštva za Žurnal je rečeno da je dežurni tužilac, zajedno sa policijskim službenicima Policijske uprave Banjaluka, obavila uviđaj na licu mjesta odmah nakon što je požar ugašen i naložila da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere da bi se utvrdio uzrok požara. Naloženo je i da se izvrše vještaćenja elektro-tehničke i protivpožarne struke.

“Prethodno su bili angažovani vještaci iz Banjaluke, koji se tada nisu decidno mogli izjasniti o uzroku požara, pa je iz tog razloga, a po  naredbi Tužilaštva, angažovan vještak iz oblasti protiv-požarne zaštite Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Republike Srbije, čiji nalaz  i mišljenje o uzroku požara još nismo zaprimili”, odgovorili su Žurnalu iz OJT Banjaluka.

Iz ovog odgovora jasno je da vještaci iz Banjaluke nisu bilo dovoljno vješti da otkriju uzrok požara. Možda i jesu, ali se “nisu se decidno mogli izjasniti o uzroku požara”. Na nalaz vještaka iz MUP Srbije se još čeka, što ostavlja prostor raznim spekulacijama o tome kako je buknuo požar u finansijskoj instituciji Republike Srpske, za koju se od njenog osnivanja do danas vežu brojne afere.

Žurnal je OJT Banjaluka pitao i da li je u vezi u sa izbijanjem požara saslušan v.d. direktora IRB RS Dražen Vrhovac, koji je netom po izbijanju požara u javnost iznio oprečne izjave o sudbini bitne dokumentacije ove finansijske institucije. Iz Tužilaštva nisu odgovorili na to pitanje, što bi trebalo da znači da Vrhovac nije saslušan. Ili, ako jeste, javnost za to ne treba da zna.

Iz OJT Banjaluka su naveli da će odlučiti o „preduzimanju daljih radnji u ovom predmetu” nakon što vještak iz Beograda dostavi svoj nalaz, odnosno kada se utvrdi uzrok požara”.

Vatra u IRB je buknula u trenu, ali bi otkrivanje uzroka požara moglo da potraje mjesecima.

Pitanja o uzroku požara u IRB RS, kao i jasnim očitovanjem šta je sve od dokumentacije u njemu uništeno, ne bi smjela da ostanu bez odgovora. Direktor IRB-a Dražen Vrhovac je odmah nakon požara izjavio da je sva origunalna dokumentacija sačuvana i da ona postoji na više mjesta, kako u pravnom odsjeku, tako i u sektoru za plasmane i u arhivi.

“Naša arhiva je sto posto sačuvana”, rekao je tada Vrhovac.

Dodao je da se sva dokumentacija “čuva u elektronskoj verziji, na serveru na sasvim drugoj lokaciji”.

Potom je dao drugu izjavu u kojoj je najavio da će IRB uskoro “uspostaviti svoju arhivu”, što neće predstavljati problem, s obzirom na to da se sva dokumentacija snima elektronski i čuva na sasvim drugoj lokaciji od one koja je bila zahvaćena požarom.

Stručnjaci iz oblasti prava, međutim, smatraju da bi nepostojanje originalne dokumentacije mogu dovesti do brojnih problema u mogućim procesima protiv odgovornih za davanje milionskih kredita i spornih finansijskih plasmana odredjenim firmama, koje te kredite ne vraćaju, čime se nanosi ogromna šteta budžetu RS.

“Kada se vode krivični postupci, tužilaštvo već tokom istrage izuzme određene dokumente potrebne za vođenje postupka. Međutim, za slučajeve koji će se u budućnosti tek pokretati, tu može doći do određenih komplikacija”, izjavila je po izbijanju požara banjalučka advokatica Jovana Kisin.

Prema ocjeni pravnih stručnjaka, problemi mogu nastati ako su uništeni kreditni dosijei IRB-a, posebno u vezi sa direktnim plasmanima, o kojima je Žurnal već pisao.

Pod pretpostavkom da je odobrenje direktnih plasmana bilo sporno i da se o tome pokrenu istrage, biće vrlo problematično ako su u požaru izgorili originalni zapisnici o odobrenju kredita i direktnih plasmana, dosijei klijenata, zapisnici sa sjednica Kreditnog odbora, jer će biti nemoguće utvrditi ko je odgovoran za što je IRB odobravala kredite ili direktno ulagala u klijente, iako su postojali svjesni rizici da oni neće moći da otplaćuju dugovore.

Pravni ekperti posebno upozoravaju na problem mjenica, jer su pred sudovima validne jedino originalne mjenice, a nikako skenirane ili kopirane. Dalje, nepostojanje originalne dokumentacije širom otvara prostor advokatima potencijalno okrivljenih da osporavaju priloženu dokumentaciju u digitalnoj formi, traže dodatna vještačenja, riječju procese razvlače do krajnjih granica.

IRB od samog njenog osnivanja potresaju brojne afere. Direktori te institucije, pod stalnim pristiskom vrha vlasti RS da odabranim klijentima daju kredite, bez detaljne analize njihove solventnosti, mijenjali su se kao na traci.

Protiv bivše direktorice IRB Snježane Vujnić Sud BiH je još 2017. godine potvrdio optužnicu za finansijski kriminal u slučaju “Bobar banka”. Ona se tereti za odobravanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, što je dovelo do finansijskog kolapsa, a onda i gašenja Bobar banke. Propašću te banke građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanesena je šteta od 122 miliona maraka.

U međuvremenu je pred Okružnim sudom u Banjaluci počelo suđenje bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću, koji se tereti za nezakonitu dodjelu kredita IRB RS u iznosu od 19,4 miliona KM firmi "Energolinija" iz Zvornika .

Džombić je optužen da je kao predsjednik Kreditnog odbora omogućio davanje kredita, iako je svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći da otplaćuje zaduženje, čime je oštetio IRB RS, a "Energoliniji", a prema saznanjima Žurnala i sebi, probavio imovinsku korist.

Džombić se 2. juna nije pojavio na suđenju, mada su i on i advokat bili uredno obavješteni o datumu nastavka suđenja. U javnosti su se potom pojavile spekulacije da je u požaru u IRB-u od 1. maja izgovorio i dio dokumentacije iz Džombićevog slučaja.

Izvori Žurnala, medjutim, tvrde da je Republičko javno tužilaštvo ranije iz IRB-a izuzelo svu originalnu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem i da Džombić i njegova odbrana u tom pogledu nemaju prostora za manipulacije.

(Žurnal)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Tatar

11.06.2022 18:49

Pa zato je to i zapaljeno da izgore ključni dokazi još je ostalo da spale svjedoke.

ODGOVORITE
Name

Rile

11.06.2022 22:23

Bravo.

Name

BB

11.06.2022 18:56

Mirno spavaj nano, sve je zakljucano.

ODGOVORITE
Name

Re Be Be

12.06.2022 12:19

Mirno spavaj Džomba sve je zapaljeno... tako bi trebalo da ide pjesma

Name

vjerujem

11.06.2022 18:59

ništa se neće znati o požaru dok ne prođu izbori uigrana podvala

ODGOVORITE
Name

Ipe

11.06.2022 21:51

Ako spale pisane dokumene i tragove do izbora i "počiste" dokaze,kad puhnu iz RS-a,neće ostati dokumenata o pljačci,teško če im se suditi,kad budu van Bosne i Hercegovine,a u zemlji neće biti ni pisanih tragova pljačke. Puj pike ne važi.BAGRO idete u "istražni" zatvor na 50 godina,ali nećete biti na slobodi.

Name

Re

11.06.2022 19:43

Zašto vještak baš iz BG? Zašto vještaci iz BL ne smiju dati nalaz ? Zašto je požar baš bio u IRB ?

ODGOVORITE
Name

Ре

12.06.2022 05:20

Зашто Нобило и Зора.

Name

TOP 1982

11.06.2022 19:55

Veca je misterija zasto se nista ne radi na zgradi nakon pozara? Mozda se kumu trebaju popuniti spratovi kada je vec Dzakula odustao?

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

11.06.2022 20:13

Eto vam kriminala pred očima u dijaliznim centrima i centru za radioterapiju Banja luka objaviću vam javno imovinu od tih dezertera. Da vidimo mogu li se vile na Dedinju kupiti za platu plus sve ostale nekretnine a uta skupa putovanja itd. Fukare koji su pobjegli za Beograd pa kad se rat završio došli i pljačkaju ovaj jadni narod dokazi postoje vrlo pametno sam to sve prikupljao biće veselo kako kome ??????!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2022 07:03

Pa sto ne objavis junace

Name

Kruško

11.06.2022 20:36

Naprotiv!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

12.06.2022 04:32

Bolje da su je i zapalili nego da je neko stradao. Npr. Vukelić,Dragičević,Krunić... Moraju,njima je dogorelo do noktiju.

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

12.06.2022 04:56

Sve će biti jasno nakon izbora ako ova sadašnja vlast izgubi izbore.

ODGOVORITE
Name

Čaruga

12.06.2022 05:33

Pa taj požar je imao višestruki značaj:1. Uklonio sve tragove višegodišnje pljačke 2.Spasio lopove odgovornosti 3.Za prvomajski uranak poslužio kao logorska vatra.4.Bilo pohladno pa se pojedinci malo ugrijali

ODGOVORITE
Name

+

12.06.2022 06:10

Zato su i palili. Ni ubistva ne istraže. I ovo će biti "ujeo vuk magarca". Narod sve plati i grbači. Pobijegla u Evropu Omladina zdrava. Rat i ovi, koji sve pokradoše uništiše Državu. I Istijeraše seljake sa dijedovih imanja. Badava izginuli i Pradijedovi za ovu Zemlju. Borci, Penzioneri, Nezaposleni su gladni. Samo na Izborima njima se SUDI. Penzioner sam. Za mene sve jasno.

ODGOVORITE
Name

Akooo

12.06.2022 07:38

Ako ne bude dokazaa!! Ako su spaljeni unisteni onda DOZIVOTNI ISTRAZNI ZATVOR!!!! ali previseee je zivih svjedoka! Svi zivi gradjani ovdjeee i po svijetu rastjerani i ne moguuu se svi spaliti!! Nemoguca Misija!! Tragovi ostaju ! Kako rada tako i novca tako i kapitala takoo i svjedoka zivih! N8kad nista se nije uspjelo sakriti ! Kad tad otkrije se!!!

ODGOVORITE
Name

SEF

12.06.2022 12:41

Ima li dokumenata od onog rasapalog Nikice Vranjesa? Gde je lopovcina?

ODGOVORITE
Name

Laktasi

12.06.2022 17:59

Jeli Vranjes iz Laktaša?