Dodikov salto mortale: Od nezavisne Srpske do BiH (VIDEO)

U posljednjoj deceniji član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je više puta najavljivao otcjepljenje Republike Srpske ali se nakon bombastičnih najava uvijek desio zaokret pa od tih priča nije bilo ništa. Poznavaoci političkih prilika kažu da je u posljednjim godinama uvijek nakon Dodikove dramatične najave secesije, uslijedilo povlačenje i odustajanje od te ideje.

Republika Srpska 03.06.2022 | 20:00
Dodikov salto mortale: Od nezavisne Srpske do BiH (VIDEO)

Od najave otcjepljenja Republike Srpske do povlačenja ručne i priče da o razdruživanju niko ozbiljan ne razmišlja. Ovako se kružnom putanjom kreće Dodikova retorika u posljednjih 7 godina.

Sve je počelo na saboru SNSD-a 2015 godine kada je usvojena deklaracija pod nazivom Republika Srpska slobodna i nezavisna. Tada je najavljen referendum o nezavisnosti Republike Srpske. Međutim, od tog na kraju nije bilo ništa.

Pet godina kasnije, Dodik ponovo najavljuje samostalnost Republike Srpske izgovorivši u Narodnoj skupštini -Goodbye BiH, welcome RSexit, koja je moto pobornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije prilagođen našim prilikama.

Međutim. ni od ovih najava nije bilo ništa.

U narednom periodu Dodik sve manje pominje samostalnost Republike Srpske. Tako je u martu ove godine u Briselu rekao da Republika Srpska ne radi na otcjepljenju od Bosne i Hercegovine.

Dramatični zaokreti u Dodikovoj politici od otcjepljenja Srpske do prihvatanja BiH, kažu oni koji prate političke odnose, jasno dokazuju da Dodik pitanje nezavisnosti poteže u zavisnosti od dnevnopolitičkih potreba.

Predstavnici opozicije kažu da koliko su Dodikove priče o nezavisnosti neiskrene najbolje pokazuje najava o vraćanju nadležnosti od koje, kako navode, neće biti ništa jer uskoro ističu rokovi za donošenje zakona Republike Srpske kojima bi te nadležnosti bile vraćene sa nivoa Bosne i Hercegovine.

Kao konkretan primjer, iz opozicije navode pompeznu priču o vraćanju nadležnosti kroz osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske, da bi nedavno iz Ministarstva finansija bilo saopšteno da u rebalansu budžeta uopšte ne postoje sredstva potrebna za osnivanje i rad ove agencije.  

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mirkan

03.06.2022 18:24

Prvo se bavio poljoprivredom i to neuspješno ,potom privatnim biznisom,takođe neuspješno a onda kao takav ulazi u politiku i krenu ga. Njega krenu ,krenu srbovanje ali od Republike Srpske kako stvari stoje neće ostati ništa. Samo dugmići.

ODGOVORITE
Name

Borac

03.06.2022 19:30

Ovaj covjek je doneo papir od doktora,da je dusevni bolesnik.

Name

Re

03.06.2022 20:00

A i tender za dugmiće je prointerov...

Name

A RSK?

03.06.2022 20:08

Nastala u miru izdana u ratu. To je ono: "samoubistvo iz zasjede"! Uz svo moguće naoružanja u VRS, desila se izdaja od strane RS, ali i od Srbije, ponajviše! Pa da vidite kako je to kada imaš sve i odjedni ostaneš bez ičega ,onako iz dosade.

Name

Dejan

03.06.2022 18:25

Najveci bosanac svih vremena. Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

Burle

03.06.2022 18:29

Koji je to prevrtljivac , mutivoda , lažov , prevarant i narkodiler !

ODGOVORITE
Name

Borac

03.06.2022 18:30

Dodik je prevarant.

ODGOVORITE
Name

NR

03.06.2022 18:47

RS je alat za lične interese.

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.06.2022 18:50

Ovaj čovek me neodoljivo podseća na seoskog švercera i pretrgu koji bukvalno laže i vara sopstveni narod.Ovo je jedinstven slučaj u svetu da stanovništvo 15god.pada na istu priču

ODGOVORITE
Name

Zao

03.06.2022 19:45

Mi je ali to nam govori kakav smo mi narod.

Name

He He

03.06.2022 20:20

Vi ništa ne kontate, čovjek radi posao za koji je postavljen, inače da ne radi kako treba ,stranci bi ga kao od šale liferovali, međutim stvari se odvijaju po planu ! Da se ne lažemo, BIH je bolje stojala dok je bila u sastavu Austro -Ugarske, danas je naj običiniji protektorat, malo malo parlament neke druge Države razmatra situacju u BIH, šta i kako treba dalje ! Naj više mi je žao komšija Bošnjaka, oni se ufurali sa nekom državom !

ODGOVORITE