Dr Milenko Ćurčić iz Bijeljine dobitnik prestižne nagrade

Profesor emeritus dr Milenko Ćurčić iz Bijeljine,koji je čedo Univerziteta u Beogradu, dobitnik je nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“, za najviša naučna dostignuća,koje dodeljuje novosadska Media invent sa univerzitetima u Novom Sadu, Beogradu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci i privrednim komorama Republike Srpske i Srbije.

Republika Srpska 03.06.2022 | 17:53
Dr Milenko Ćurčić iz Bijeljine dobitnik prestižne nagrade

Visoko priznanje jednom od najznamenitijih ljudi Semberije biće dodijeljeno, na svečanosti „Put ka vrhu“ u Bijeljini 15 juna.

Ćurčića su za ovo prestižno priznanje predložila grupa akademika Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika,koja nastavlja tradicije one akademije na čijem je čelu bio njegov čuveni kolega Josif Pančić.Iz SKANU nam je rečeno da je profsor Ćurčić na putu da postane akademik.

Senat Univerziteta Istočno Sarajavo,koji ima 28 članova među kojima su i rektor i svi njegovi najbliži saradnici, odlučio je, nedavno,i to jednoglasno, da se u počasno zvanje profesor emeritus proglasi redovni profesor dr Milenko Đurčić, sa Pegagoškog fakulteta iz Bijeljine, znamenti naučni djelatnik, vrstan profesor biologije i srodnih joj disciplina, čovjek koji je pronašao, uredio i predstavio prirodno stanište Gromiželj u Velinom Selu,kod Bijeljine, koje je zaštitila Vlada Republike Srpske.

Iza profesora Ćurčića je blistava prosvjetna i naučna karijera, koja kao rijetko čija traje 48 godina, i čista je kao suza. Više od četiri decenije je univerzitetski profesor, gdje je prošao sve „stanice“ od asistenta do redovnog profesora.
Ostao je Tuzli zapamćen, kao mlad, izuzetan gimnazijski profesor, koji se ubrzo „otisnuo“ u univerzitetske vode.

Jedan je od osnivača, prije više od četvrt vijeka, Učiteljskog fakulteta u Bijeljini,koji je dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Upitan koliko mu znači ovo najviše univerzitetsko zvanje, profesor Ćurčić kaže da sama činjenica koga je dodijelio i to jednoglasno, čini ga srećnim i zadovoljnim, dodaje da samo zvanje govori sve, jer se dodjeljuje samo istaknutim redovnim profesorima na Univerzitetu , koji su naučno istraživačkim radom na Univerzitetu i koji imaju međunarodnu naučnu reputaciju,i dali su veliki doprinos u radu sa studentima, kojima je  sam predavao godinama.

– Vidi se u izvještaju da su studenti uvijek ocjenjivali odličnom ocjenom, što je za mene veliko priznanje, a udružno sa ovim od najeminentnijih kolega, čini mi moju karijeru baš onakvom kakvu sam želeo kad sam prvo u Beogradu završio Biološki fakultet na kom sam magistrirao i doktorirao -kaže profesor Ćurčić.

-Ovo je priznanje i za moje divne profesore,sa Biološkog fakulteta u Beogradu,od kojih sam stečena znanje preneo na brojne generacije mojih studenata,sa kojima se,s razlogom ponosim, jer su i njihovi uspjesi, na neki način, dio mene.Tu,naravno, i puna podrška koju sam imao od mojih divnih roditelja i,kasnije, od moje najuže porodice – poručio je Ćurčić.

Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“, praktično kruniše njegiv rad, kao velikog zadužbinara nauke, ne samo kod nas, već i u svijetu.

(Novosti FOTO: V. Mitrić)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Laktasi

03.06.2022 16:02

RS za ponos ima pametnih ljudi,profesora,umjetnika,đaka,običnog naroda samo slabo se vidi u ovom sivilu u kom živimo

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

03.06.2022 16:34

Svaka čast, iskrene čestitke! Osim izuzetnih profesionalnih kvaliteta, Milenko je i velika ljudina. Kamo sreće da je ovakvih ljudo više i da su na istaknutim mjestima, možda bi nam i moglo biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Eto

03.06.2022 18:54

Takvi nam trebaju. Svaka čast na ovom priznanju. Ipak neko vidi i rad i trud i znanje i poštenje. Samo da politika ne koristi ovakve svecanosti za promociju partijskog smrada.

ODGOVORITE
Name

MILORAD JANKOVIC

06.06.2022 06:35

Imamo mi mnogo bisera, ali ih ne koristimo. Kome jos trebaju pametni intelektualci. Profesore, primite cestitke i najtoplije pozdrave! Da dugo godina jos budete medju nama.

ODGOVORITE
Name

Bivši student

15.06.2022 21:10

Ponosna na svog profesora! Čestitke, dragi profesore!Zasluženo! Cast mi je što ste baš Vi bili moj profesor!

ODGOVORITE