Odbili pacijenta za operaciju srca - nije vakcinisan

Bolnica u američkom gradu Bostonu odbila je pacijenta koji čeka na transplantaciju srca zato što nije vakcinisan protiv korona virusa.

Svijet 26.01.2022 | 10:19
Odbili pacijenta za operaciju srca - nije vakcinisan

Di-Džeju Fergusonu (31) je preko potrebno novo srce, ali ga je bolnica u Bostonu skinula sa liste, rekao je njegov otac Dejvid.

Rekao je da je vakcina protiv korona virusa u suprotnosti sa „osnovnim principima njegovog sina - on ne veruje u to".

Bolnica je odgovorila da sledi vlastitu politiku i pravila.

„S obzirom na nedostatak organa, činimo sve što možemo da osiguramo da pacijent koji dobije organ ima najveće šanse da živi", navedeno je u saopštenju Brigam i Ženske bolnice (Brigham and Women's Hospital) za BBC.

Portparol je rekao da pravila bolnice zahtevaju od pacijenata da budu vakcinisani protiv korona virusa.

Važan uslov je i „način života kandidata za transplantaciju kako bi se stvorila najbolja šansa za uspešnu operaciju i da bi se obezbedilo preživljavanje pacijenata posle transplantacije, s obzirom da je njihov imuni sistem drastično ugrožen".

Pažljivo sročena izjava bolnice može sugerisati da su drugi faktori uticali na nepodobnost ovog nevakcinisanog pacijenta.

Ali u bolnici nisu želeli da razgovaraju o pojedinostima, pozivajući se na privatnost pacijenata.

Bolnica je dodala da većina od 100.000 ljudi na listi čekanja za transplantaciju neće dobiti organ u roku od pet godina jer ih nema dovoljno.

Ferguson je u bolnici od 26. novembra 2021, i pati od naslednog problema sa srcem zbog kojeg mu se pluća pune krvlju i tečnošću, navodi organizacija GoFundMe.

Organizator prikupljanja sredstava rekao je da je Ferguson zabrinut da bi mogao da doživi upalu srca - potencijalni neželjeni efekat vakcinacije protiv korona virusa za koji američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašava da je retka i privremena - i da bi se moglo pokazati opasnom s obzirom na slabost njegovog srca.

CDC podstiče one koji čekaju na transplantaciju i one u njihovim najbližim krugovima da se potpuno vakcinišu i prime drugu i treću dozu.

Dr Artur Kaplan, šef medicinske etike niz Grosmanove škole medicine u Njujorku, rekao je za CBS Njuz da je imuni sistem pacijenta posle svake transplantacije organa gotovo nepostojeći, pa čak i obična prehlada može biti fatalna.

„Organa nema dovoljno, nećemo ih presađivati nekome ko ima male šanse da preživi kada drugi koji su vakcinisani imaju veće šanse da prežive posle operacije", rekao je dr Kaplan.

Ferguson, otac dvoje dece - a treće uskoro dolazi na svet - ostaje u bolnici, rekli su iz njegove porodice.

Dodaju i da je preslab da bi bio prebačen u drugu bolnicu i da mu „ponestaje vremena".

„Moj dečak se bori prilično hrabro i ima integritet i principe u koje zaista veruje i zbog toga ga još više poštujem", rekao je Dejvid Ferguson.

„To je njegovo telo. To je njegov izbor."

Ovo nije prvi put da se nevakcinisani Amerikanac suočava sa zdravstvenim preprekama poslednjih nedelja.

Ranije ovog meseca, žena iz Minesote tužila je lokalnu bolnicu nakon što su lekari pokušali da skinu njenog nevakcinisanog muža sa respiratora na kojem je bio dva meseca.

Nešto više od 63 odsto američkog stanovništva je primilo dve doze vakcina protiv korona virusa, a oko 40 odsto Amerikanaca je do sada primilo treću, dodatnu dozu.

(BBC Foto:Ilustracija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bosanko

26.01.2022 09:29

sasvim normalno ako nije poslusao doktore da se vakcinise sad nek ide na operaciju srca kod pjevaca antivaksera

ODGOVORITE
Name

REPLIKA

26.01.2022 09:52

COVJEK IMA PRAVO DA ODLUCUJE O SEBI A TRANSPLANTACIJA SRCA NIJE POCELA SA VAKCINACIOM PROTIV KORONE

Name

777

26.01.2022 10:06

A vi otiđite kod psihijatra.

Name

petra

26.01.2022 10:20

Ne znam čemu čuđenje i čemu galama!!! Ako se ne vjeruje struci ne znam šta se sad pa traži od te iste struke!? Što reče Milanović,, prvo sapun pa onda parfem,,. Imunizacija nema alternativu. Vakcinisite se

Name

re

26.01.2022 11:24

pa dobro,covjek ne vjeruje kad doktori nesto kazu,tako da mozda ne vjeruje ni u transplataciju

Name

Domaci stranac

26.01.2022 09:38

Nedostatak organa? Naravno, na Kosovu i Metohiji je sada mirno, zuta kuca zatvorena.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

26.01.2022 09:51

Tim kovid-fasistima ce biti sudjeno. Kao nema diskriminacije, Hipokratova zakletva, a nece da lijece ljude koji nisu primili otrovnu vakcinu...

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

26.01.2022 10:22

Ja po naslovu mislio u UKC našem, a kad sam pročitao sve sjetio sam se da se oni samo tako zovu, eto da imamo i mi kliniku

ODGOVORITE
Name

Maki

26.01.2022 18:30

Kakve veze ima da li ječovjek vakcinisan ili nije,ako mu treba novo srce.Gdje je tu doktorska etika,ona je u stvari i prestala da postoji sa pojavom "virusa".Bruka i sramota!!

ODGOVORITE
Name

trgovacki putnik vakcinama

27.01.2022 12:41

Oduzeti dozvolu za rad svim doktorima koji odbijaju da lece ljude.Maska, prati ruke i distanca, dr. nista vise ne treba da uce na fakultetima.

ODGOVORITE
Name

Eto

29.01.2022 09:57

Jos jedan slucaj o brizi za zdravlje gradjana.

ODGOVORITE