Šta krije ugovor mađarskog LREN-a i Elektroprivrede?

"Кada sagledamo želju režima da pod svaku cijenu pribavi kapital u elektroenergetskom sistemu onda to podsjeća  na onog halapljivca iz pripovjetke koji je toliko bio gladan da je praveći velike zalogaje sam sebe doveo u pitanje može li ostati živ. Samo je pitanje, ima li ko da ga udari po leđima kako bi iskašljao ono što je zagrizao a ne može da proguta, zaključuje Govedarica.

Republika Srpska 25.01.2022 | 16:26
Šta krije ugovor mađarskog LREN-a i Elektroprivrede?

- Elektroprivreda Republike Srpske i mađarska firma LREN 11. januara prošle  godine zaključili su ugovor o kupoprodaji udjela u društvu "Solarna fotonaponska elektrana Trebinje 1, otkriva na fejzbuk profilu član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica.

On dalje navodi da je tim ugovorom, sklopljenim prije nešto više od godinu dana, postignuta nova vlasnička struktura u društvu sa ograničenom odgovornošću čija se djelatnost odnosi na proizvodnju i trgovinu električnom energijom.

"Mađarska firma LREN je za pet miliona, tačnije 5.077.206, КM kupila 70% akcija od Elektroprivrede Republike Srpske koja je do tog momenta bila vlasnik cjelokupnog kapitala društva Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1. Кo stoji u političkom smislu iza mađarske firme LREN i da li firma ima zajednički srpsko-mađarski blagoslov kao preduslov dobrog poslovanja to je još uvijek nepoznato, ali da bi ta mađarska firma mogla da aplicira kod najavljenog mađarskog fonda u čijem portfelju će biti 100 miliona evra to je sasvim izgledno", smatra Govedarica.

On podsjeća da je 6. novembra prošle godine u Banjaluci Viktor Orban najavio da će vlada Mađarske osnovati razvojni fond u koji će unijeti 100 miliona evra kako bi na taj način pokazali prijateljstvo sa vlastima Republike Srpske, što bi, kako stoji u objavi, u konačnici podrazumijevalo podršku malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i mnogim drugim koji bi pokazali razvojne kreacije a ujedno, podrazumijeva se, bili malo i politički podobni i lojalni.

Govedaarica, takođe navodi da je tek početkom ove godine u javnosti se pojavila vijest kako je jedna privatna mađarska firma postigla dogovor sa Elektroprivredom Republike Srpske u zajedničkom poslu proizvodnje solarne električne energije na lokalitetu Trebinja.

Mnogi su ovu informaciju,prema njegovom mišljenju, prihvatili kao blagonaklonost i zahvalnost zvanične Banjaluke Viktoru Orbanu koji se predstavio kao veliki prijatelj Republike Srpske.

"Međutim, saznanja do kojih sam došao govore da istina može biti drugačija o solarnoj elektrani i srpsko-mađarskim odnosima po ovom pitanju", upozorava Govedarica.

On je stava da bi privatna firma misterioznog Mađara, uz pomoć institucija, mogla da postane veoma respektabilna u proizvodnji solarne energije.

"Naravno, ako mađarska vlada osnuje fond i uplati navedeni novac. A ako od fonda ništa ne bude onda će misteriozni Mađar naći druge izvore finansiranja jer se radi o veoma profitabilnom poslu, makar kada je u pitanju Hercegovina koja obiluje sunčanim danima tokom godine, naglašava Govedarica.

Ako je već Elektroprivreda Republike Srpske odlučila da proda većinski paket akcija u Solarnoj fotonaponskoj elektrani Trebinje 1, zašto ih, pita Govedarica, nije prodala nekom bratskom privrednom društvu iz Srbije?

"Кada sagledamo želju režima da pod svaku cijenu pribavi kapital u elektroenergetskom sistemu onda to podsjeća  na onog halapljivca iz pripovjetke koji je toliko bio gladan da je praveći velike zalogaje sam sebe doveo u pitanje može li ostati živ. Samo je pitanje, ima li ko da ga udari po leđima kako bi iskašljao ono što je zagrizao a ne može da proguta, zaključuje Govedarica.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

BA

25.01.2022 15:36

Kako su zajebali Hrvatsku INU KUPILI JE ZA BAGATELU A SENADERA U ZATVOR STRPALI

ODGOVORITE
Name

Ivo Sanader

25.01.2022 20:09

je bio lopov, kako vas nije stid da poredite gospodina Dodika i lopova Sanadera. Gosp. Dodik zna šta radi i čini za našu otadžbinu najbolje što može na tome mu zavide svi u regionu a na žalost i kod nas

Name

Gladež i grabež

26.01.2022 12:02

Sanader je za ovoga 'našega' mala maca, nedorasli dječačić, mali siroti miš mekinjaš. Tolika je razlika u plijenu, načinu i alavosti.

Name

Xyz

25.01.2022 15:46

Pod hitno Burle u zatvor sve rasproda majmun,a vidi ovog Orbancica metar i zilet i on se usidro u BiH da sisa i jebe ovu gladnu sirotinju.Mam**u im obojici.

ODGOVORITE
Name

22 kvaka

25.01.2022 15:58

Osta opozicija kratkih rukava.

ODGOVORITE
Name

RE,22 KVAKA

26.01.2022 09:48

A,vama bi,sendvičaru,više odgovaralo da sve pokupi vladajuća BAGRA?!Možda se nadaš kom sendviču više,ali,pazi da te ne ubije taj sendvič!

Name

Marko

25.01.2022 15:59

Ne krije se ništa što je pošteno, ZNAČI PLJAČKA DRŽAVNE IMOVINE!!!

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

25.01.2022 16:05

Sve na stranu, pitam se da li mi kao narod imami snagu, zelju i volju da ukinemo SNSD i diktaturu Dodika na izborima pored milijardu dokaza o kriminalu, ili ćemo opet da se prodajemo za malo rakije i prasetine pod šatorima i opet Jovo na novo s SNSD bitangama u konačni nestanak, problem je sto većina naroda glasa za sektu a a isti ti su protiv njih al su ucjenjeni radnim mjestima , pozicijama, poslovima, tenderima ......., postavljen se pitanje ocemo li se voditi čašću i ići za poštenim ljudima poput Govedarice, Sarovica....ili ćemo usi saviti i kukati do nestanka. Kad budemo kao narod raščistili sa svojim glavama i lupimo šakom od sto i odlucimo da na vlast dovedemo časne ljude onda ćemo krenuti naprijed. Danas RS ima ispod 800.000 stanovnika , sta ce biti za 5 godina?? Ode mladost, bijela kuga hara, nestaju sela, gradovi i opštine se prazne, stari umiru...... Zapitajte se malo moji srbi , ostane li SNSD i Dodik za 10 g.nestajemo i mi i RS , bez ispaljenog metka Bakir ce dobiti sve i bosnjaci koji su ekonomski jaki i masovno kupuju firme po RS i nekretnine. Razmislite dobro , lijep život i budućnost ili nestanak sviju nas i za sta smo se borili a Dodik radi na nasem ukidanju.

ODGOVORITE
Name

Apis

25.01.2022 17:15

Samo ga skinuti silom, inace sve je rasprodao, Jos EPRS, sume su na bih, on odgovara americi I EU, samo je ovo blef sto mu prete.

Name

Jovan

25.01.2022 16:28

Šta može kriti nego kriminal i prevaru pa Dodik vara i u crkvi i na krsnoj slavi jer kaže da je ateista! KOD DODIKA JE SVE PREVARA I KRIMINAL!

ODGOVORITE
Name

IZBORNA GODINA

25.01.2022 18:14

MADJARI SU UVIJEK BILI NA STRANI OKUPATORA NA SROSKE ZEMLJE U ISTORIJI,BACALI SRBE U DUNAV,I IDJEDNOM POSTALI PRIJATELJI.NISU ONI PRIJATELJI ,NEGO OPET OKUOSTORI NA NOVI NACIN.FASISTI JEDNOM,FASISTI UVIJEK.

Name

U svakom slučaju

25.01.2022 16:52

Ništa dobro za nas!

ODGOVORITE
Name

Tatar

25.01.2022 17:51

Svaki dan mi je sve jasnije da on uopste nije ono za sta se izdaje on je na zalost susta suprotnost onome o cemu govori a ja sticem dijam da on doista nije Srbin

Name

Prijedorcanin M.

25.01.2022 21:17

Predlazem da se djelovi trotoara i ulice oznace crvenom bojom kud treba da se krece crvena sekta da se ne susrecemo sa njima...

Name

Re

25.01.2022 21:46

Kakvi Madjari i kakvi bakrači. To su sve Dodikovi seljacine koji iznose pare i osnivaju fantomske firme vani pa onda kao ko fol investiraju u Srpsku. Igra opasnih namjera prema narodu ovog Entiteta tj. cerupanje budžeta i drzavnih firmi. Strasno na šta smo spali.

Name

Tito

25.01.2022 21:53

Mile jedini pravi zastitnik RS-a!!!

Name

Ljubomir - Pale

25.01.2022 21:47

MH "Elektroprivreda" RS i ZP "Elektrodistribucija" Pale je do unazad nekoliko godina bilo najbolje preduzece. Danas je to ruiniran sistem kojim rukovode nekompetentni i nedorasli tajkuni koji gledaju da se trenutno obogate i uniste sve iza sebe. Strucni kadrovi su ponizeni. Rukovodioci najvecih radnih jedinica i sluzbi su hronicni alkoholicari, portiri i ljudi sa zavrsenim zanatom i privatnim fakultetima, kao i dojucerasnji pripravnici. Nad svima koji imaju suprotno misljenje vrsi se mobing. Sacekajmo jesen i konacno oslobodjenje od tiranije. Pozdrav iz Beograda. Vas Lj.M.

ODGOVORITE
Name

Igor

25.01.2022 21:54

Pljackanje resursa na Jahorini je u reziji Boska J. i njegovog prijatelja Aca S.koji je poklopio Trebevic gdje se dodvorava Arapima, koji ima brzu postu, brente, svadbene salone, hotele u Trebinju i malo mu je sve to pa jos je hteo da bude i direktor EDB Pale i to sve sa zavrsenih samo 8 razreda skole

ODGOVORITE
Name

ZA ROMANIJA

26.01.2022 04:44

Sidji malo u svijet da vidis sta je realnost ,pa ces shvatit o cemu pises

ODGOVORITE