Premijer favorit za novog predsjednika Italije

 - U Italiji danas počinje proces izbora novog predsednika države, a aktuelni premijer Mario Dragi smatra se favoritom.

Svijet 24.01.2022 | 09:51
Premijer favorit za novog predsjednika Italije

Kako prenosi agencija Rojters, među italijanskim političarima postoji zabrinutost da bi rezultat mogao da izazove novu političku neizvesnost u trećoj najvećoj ekonomiji evrozone, koja se suočava sa ponovnim porastom infekcija i smrtnih slučajeva od posledica korona virusa.

Oko 1009 članova dva doma parlamenta, Doma poslanika i Senata, i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počinju da glasaju u 15:00 sati po lokalnom vremenu u prvom krugu izbora za naslednika Serđa Matarele.

Mario Dragi, koji se smatra favoritom, ne može da vrši obe funkcije,a u Rimu već nedeljama traju pregovori o tome kako će nastaviti sa radom njegova vlada u kojoj su zastupljene gotovo sve velike stranke u parlamentu.

Premijer Drago je na čelu vlade nacionalnog jedinstva i jasno je stavio do znanja da bi vole da preuzme tu funkciju.

Međutim, kako se navodi, u nekim strankama postoji dvoumljenje da li da ga podrže iz straha da bi njegov odlazak mogao da izazove politička previranja i prevremene izbore.

"U ovom teškom trenutku bilo bi opasno smeniti Dragija s mesta premijera", rekao je iz desničarske strnke Liga, Mateo Salvini.

Bivši premijer Silvio Berluskoni saopštio je u subotu da povlači kandidaturu, a ni desničarske stranke, kao ni levičarske se još uvek nisu dogovorile oko zajedničkog kandidata.

Te je zbog toga malo verovatno da će odluka biti donesena prvi dan glasanja jer je pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

Među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Ðulijano Amato i predsednica Senata Marija Elisabeta Alberti Kaselati.

(Tanjug) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

EU

24.01.2022 13:01

igrac ?

ODGOVORITE