Prodaja akcija HET nije ništa drugo nego privatizacija!

SDS, PDP i Lista „Za pravdu i red“ zbog zabrane MUP da mirnom šetnjom građana Trebinja od Kulturnog centra do HET iskažu nezadovoljstvo zbog najavljene prodaje akcija Hidrolektrana na Trebišnjici odustali su mirnih protesta zakazanih za 21. januar.

Republika Srpska 19.01.2022 | 19:50
Prodaja akcija HET nije ništa drugo nego privatizacija!

Ipak, kako najvaljuju taj dan oglasiće se pred početak Skupštine akcionara HET-a, ali i u narednom peridu nastaviti svaki drugi vid borbe kako bi bila spriječna, kako tvrde, prodaja tog preduzeća.

Kako kažu u trebinjskim opozicionim strankama MUP im je zabranio održavanje protestne šetnje jer nije na vrijeme najavljena iako to nije bilo moguće s obziorom da se informacija o prodaji akcija HETa pojavila tek prije nekoliko dana. Od protesta za 21. janura odustaju, ali ne i od borbe da se spriječe prodaju akcija HET-a, što je kako tvrde početak privatiazacije tog preduzeća.

"Ovaj put mi ćemo ići sa stalnim akcijama, svaki dan i svake sedmice od blokada kolima, raznih protesta dok se ne oduistane od štetne odluke. Nećemo mi isprazniti energiju jedan dan i kažu sada su ispuhali. Ne, ovo će biti konstatnta borba jer ako se proda i dijelić Elekjtrorivrede jer nam pipaju puls jer dokapitalizacija znači promjena vlasničke strukture. Svaka neće ići odjednom već korak po korak", izjavio je Nebojša Vukanović, predsjednik „Liste za pravdu i red“.

Prodaja akcija HET tvrde u trebinjskoj opozciji nije ništa drugo nego privatiazcija na mala vrata Elektroprivrede Republike Srpske koja je već počela.

"Imate neke odluke provučene u službenom glasniku Republike Srpske gdje 99 posto građana ne zna šta se dešava u našoj Republici jer je privatizovana. Evo riješenje koje je objavljeno u službenom glasniku 120/121 o odobrenju vlasniččke strukture koncesra slorane elektrane Trebinje 1. Šta se deševa u ovo slučaju da jedna mađarsjka firma postoje 70 posto vlasničkih prava u ovoj firmi Elektroprivrede, a nama ostaje 30 posto. Mislim da će biti jasnije odakle obećanja predsjdnika Orbana da će Marađraska pomoći sa 100 miliona evra. Sve se provlači na mala vrata, tako i sa ovom dokapitalizacijom HET se uvodi na mala vrata uvodi se privatiacija u HET na mala vrata", kazao je Ljubiša Krunić, PDP Trebinje.

"Oni su prodali Bistricu 51 posto nisu nikoga pitali, Ljujbo je pdsjetio 70 posto solara, pitao sam ih mjesec dana nema odgovara i sada hoće da prodaju nešto što je napravljeno 66, a oni za dest godinu nisu u stanju probiti tunel za HE Dabar", dodao je Vukanović.

U petak 21. januara u 10 i 30 trebinjske opozcione stranke održaće konferenciju za novinare ispred zgrade HET-a pred početak Skupštine akcionara, koja je zakazana za 11 časova. Njihov zahtjev je da se dokapitalizacija HET-a skine sa Dnevnog reda, a da odluku o tome može donijeti isključivo Narodna skupština Republike Srpske.


(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

yoki

19.01.2022 19:25

Gotovo je to, Vukane

ODGOVORITE
Name

Milan

19.01.2022 19:33

Vukane, Vule, nije to nikakva privatizacija, već emisija akcija radi prikupljanja novčanih sredstava u cilju izgradnje HE Dabar. To je projekat koji je inicirala bivša Jugoslavija još 1954.godine i tek je sad dospio na realizaciju a već su većim dijelom prikupljena sredstva putem kredita sa kineskom CEXIM banke. Kad se izgradi HE Dabar to će boti još jedna hidtoelektrana u vlasništvu Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re

20.01.2022 06:55

I Ti Milane si olizao prste čim braniš dokazane lopove i pljačkaše. Ja sam prije godinu dana uradio projejat, elaborat i sve papire predao za solarnu elektranu na mom objektu u mom vlasnistvu da koristim sunčeve zrake koju obasjavaju moj krov i šta misliš - ništa, treba Luki i njemu sličnim da ubacim u džep pola od ukupne investicije. Pa jel i sunce njihovo?

Name

Milan za Re

20.01.2022 10:33

Jest, ja sam baš olizao prste. Ti tako misliš samo zato što sam ja rekao suštinu u vezi projekta. Da li će se neko ugraditi u tom projektu u smislu reketiranja, to možemo samo nagađati. Ja sam apsolutno protiv toga jer uzima i moje ali ne mogu ni u koga upirati prstom dok ne dobijem uvjerljiv dokaz. Ti ako imaš, brate mili podnesi to u tužilaštvo i javno objavi.

Name

Eh

19.01.2022 20:01

Svesu to lopovi na celu sa Dodikom.

ODGOVORITE
Name

sinovac

19.01.2022 21:49

Nije mi nista jasno. Prikuplja sredstva, zalaze imovinu HET--a a ne smanjuje procentualno vlasnistvo. Cudna neka matematika.

Name

Milos

19.01.2022 20:22

Vukane kandiduj se za clana predsjednjstva, da vise skinemo ovog, necu vuse ni ime da mu napisem

ODGOVORITE
Name

Milane

19.01.2022 22:50

Nemoj biti naivan tu pricu sto ti pricas ispricao je i londonski djak ministar za sve i svasta i ja mu ne vjerujem a ti kako hoces samo siguran sam da je to ulazak privatizacije na mala vrata

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.01.2022 09:05

Vukane ti izgleda nisi dovoljno svestan snage i pokvarenosti vladajuce stranke.Zar ti nije dovoljno to sto ste zakazali mirne proteste a oni vam ih ukinu.

Name

Milan za Milane

20.01.2022 10:42

U suštini, to može biti privatizacija ali pod određenim uslovom. U ovom momentu u prvom krugu emisije akcija Republika Srpska ide na otkup svojih 65% akcija, Fond PREF na svojih 10% i Fond za Restituciju svojih 5%. Ostalih 20% akcionara su pojedini investicioni fondovi koji su trenutno i mali akcionari. Kriterijum ispješnosti emisije akcija je da se otkupi najmanje 60% akcija. Tek u drugom krugu emisije akcija bi mogli da se pojave neki drugi ponudioci koji bo htjeli otkup akcija, a koji nisu trenutni akcionari u HET-u. Do drugog kruga otkupa akcija neće ni doći zato što kada Republika Srpska preko MH EPRS otkupi svojih 65% akcija, emisija akcija će biti oglašena uspješnom. Razumijem te da si smatraš drugačije, ali ovo šta sam ja rekao su procedure.