Mladima plaćaju da se isele iz roditeljskog stana

Španska vlada će plaćati 250 evra mesečno mladim ljudima sa niskim primanjima kako bi im pomogla da se isele iz domova svojih roditelja, što je sve veći problem u zemlji.

Svijet 18.01.2022 | 21:26
Mladima plaćaju da se isele iz roditeljskog stana

Ministarka urbanizma Rakel Sančez rekla je na konferenciji za novinare da će od ovog meseca Španci mlađi od 35 godina, čiji su godišnji prihodi manji od 24.318 evra, moći da konkurišu za mesečnu naknadu za iznajmljivanje dvogodišnjeg stana. Ona je rekla da je ova podrška važna kako cene stanova ne bi bile prepreka osamostaljivanju mladih.

Prema prošlogodišnjim podacima, čak 55% ljudi između 25 i 29 godina i dalje živi sa roditeljima, što Španiju svrstava u red evropskih zemalja sa najvećim udjelom mladih koji se još nisu iselili. Ovaj broj je snažno povezan sa posebno velikim brojem mladih koji nisu zaposleni – čak 29% mlađih od 25 godina u Španiji nema posao. Međutim, prema Francisku Inaretiju, portparolu Idealiste, najvećeg španskog veb-sajta za nekretnine, direktna podrška plaćanju kirije možda neće ispuniti očekivanja vlade, jer postoji velika potražnja za malim stanovima.

„Dosadašnje iskustvo je pokazalo da subvencije direktno povećavaju cene zakupa“, rekao je on i dodao da bi zakupci koji zarađuju nešto više od 24.318 evra mogli da se osećaju diskriminisanim, jer će morati da plaćaju još veće zakupnine, a da ne dobiju podršku.

(Agencije  Foto:Ilustracija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tatar

18.01.2022 22:16

A ja bede pobogu brate

ODGOVORITE
Name

'dvogodisnji stan'

18.01.2022 23:19

Moze li nam neko pojasniti ono o "mesecnoj naknadi za iznajmljivanje dvogodišnjeg stana."

ODGOVORITE
Name

MojneGatiBo

19.01.2022 08:28

Evo u kratkim crtama cu ti pokusati objasniti.Prvo nisu rekli zasto su mladi primorani da budu kod roditelja. Zato sto za mlade nema stanova i ono sto prave i nude su konteneri i naravno da ga nece placat vise od nekih 250 do 300 eura. U svim drzavama je to veliki problem samo prave i grade za starce i to da na dupe padnes kako urade stanove i kuce a za mlade slabo mozda neko ko vec ceka 10 do 15 godina stan dobije nesto normalnije a pretezno su to sto oni nude konteneri,bar ih tako zovu. I zato mladi sjede kod roditelja pa zaboga nece pod most a onda sve privilegije koje im roditelji mogu zakonski da ostvare kao panezioneri nemoogu zbog te svoje djece jer im i dusu uzese za poreze i jos i duzni budu drzavi. To je problem

Name

Istina

19.01.2022 08:50

Isto kao kod nas. Sad vidimo o cemu svijet razmislja a o cemu kod nas naklapaju. Nasu vlast zamimaju samo njihova djeca.

ODGOVORITE