Blumberg: Bajdenu predstoji veoma teška zima

Američkog predsednika Džozefa Bajdena čeka vrlo loša zima zbog rekordne inflacije, novog talasa epidemije virusa korona i napetosti u odnosima sa Rusijom, piše komentator „Blumberga“ Džoš Vingrou.

Svijet 16.01.2022 | 17:43
Blumberg: Bajdenu predstoji veoma teška zima

Kako je naglasio kolumnista, šef Bele kuće se suočio sa komplikovanim zadacima kako unutar zemlje, tako i na spoljnopolitičkoj areni. Kriza u istočnoj Evropi raste: kulminacija sa Moskvom po pitanju bezbednosti u regionu trenutno nije dala nikakav rezultat, dodao je autor.

Pored toga, pregovori sa Iranom su došli do kritične tačke. U Vašingtonu smatraju da će Teheran uskoro da počne da obogaćuje uranijum do nivoa koji je potreban za pravljenje atomske bombe. U tom slučaju Zajednički sveobuhvatni akcioni plan koji treba da ograniči nuklearni program republike izgubiće svoj značaj, navodi se u tekstu.

Spoljni izazovi se prepliću sa visokom inflacijom u SAD koja će dostići rekordni nivo iz 1982. godine - sada variva na oko 7 odsto.

U državi raste i broj zaraženih virusom korona: u ponedeljak je u SAD bilo zabeleženo skoro pola miliona slučajeva infekcije kovid 19. Napeta epidemiološka situacija pritiska Bajdena koji je izabran i, između ostalog, zahvaljujući obećanju da će pobediti virus, podsetio je Vingrou.

Šef države je morao da mobiliše vojne lekare, medicinske sestre i drugo osoblje kako bi smanjio pritisak na bolnice zbog porasta broja obolelih.

(Sputnjik/ foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Borac

16.01.2022 18:29

Tako je kada senilnom covjeku date stap u ruku.

ODGOVORITE
Name

Pinokio

16.01.2022 18:51

Raspad SAD-a. Zlo koje prave po svijetu dođe na naplatu.

ODGOVORITE
Name

Tre

17.01.2022 02:18

Srba najvise je u Americi nemoj tako