Jazavac tražio hranu, pa pronašao blago!

Gladni jazavac je možda doveo do otkrića starih rimskih novčića u jednoj pećini u Španiji, preneli su evropski mediji.

Zanimljivosti 11.01.2022 | 15:33
Jazavac tražio hranu, pa pronašao blago!

Smatra se da je gladni jazavac iskopao najveću kolekciju rimskih novčića ikada otkrivenu u severnoj Španiji.

Skriveno blago je otkriveno kada je jedan jazavac očajnički tražio hranu. Tako je jazavac “otkrio” riznicu sa 209 rimskih dukata u pećini kod gradića Grado u regionu Asturija na severu Španije.

Obilne snežne padavine pogodile su region kada je prošle godine pogodila oluja Filomena. U očajničkom pokušaju da pronađe hranu, veruje se da je životinja – za koju istraživači veruju da bi mogla da bude jazavac – ubacila noge u mali otvor pored svog utočišta.

Ali nije našlo koristi od starih novčića i napustilo je neke komade ispred svoje jazbine.

Dva arheologa su potom pronašla 209 komada kada su sa lokalnim stanovnikom otišli ​​da posete pećinu La Kuesta, navodi se u izveštaju koji je nedavno objavljen u jednom arheološkom časopisu.

Ispostavilo se da je kolekcija novčića “izuzetan nalaz” koji datira između 3. i 5. veka nove ere.

Smatra se da su novčići kovani na mestima čak iu Konstantinopolju (današnji Istanbul, Turska) i Solunu u Grčkoj, prema jednom od istraživača koji je razgovarao za španski list El Pais.

Istraživači su dodali da je to najveća riznica rimskih novčića pronađena u pećini u severnoj Španiji do sada prenosi BBC

Ostala blaga pronađena su u gustim šumama Grada. Tokom 1930-ih, 14 zlatnika koji datiraju u vreme vladavine Konstantina I, rimskog cara koji je vladao od 306. do 337. godine nove ere, takođe je pronađeno u ovoj oblasti, kaže El Pais.

 

Istraživački projekat, koji finansira odeljenje za kulturu provincije Asturija, je u prvoj fazi, a istraživači se nadaju da će se vratiti u to područje kako bi obavili dodatna iskopavanja.

Ali za sada samo jazavac zna da li ima još blaga za pronalaženje.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Me

11.01.2022 14:49

E sad dode ono: jazavac pred sudom… “ ?

ODGOVORITE