Pekari mijese skuplji hljeb u Republici Srpskoj

Naime, kako kaže Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, vreća bijelog brašna od 25 kilograma sada košta od 24 do 26 KM.

Republika Srpska 11.01.2022 | 10:24
Pekari mijese skuplji hljeb u Republici Srpskoj

- Zbog poskupljenja električne energije, ali i rekordnih cijena pšenice na berzama, u BiH je brašno poskupjelo za 30 odsto, a očekuje se i rast cijena pekarskih proizvoda od 10 do 20 odsto, kaži sagovornici "Nezavisnih novina" iz ove oblasti i dodaju da se rast cijena očekuje i u narednom periodu.

Naime, kako kaže Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, vreća bijelog brašna od 25 kilograma sada košta od 24 do 26 KM.

"Ovo su cijene brašna koje mlinari prodaju, jer su imali zalihe pšenice koje su nabavili po cijeni od oko 200 evra po toni, dok će sada svaka nova nabavka pšenice podizati cijenu brašna, jer je pšenica prešla cifru od 300 evra po toni", kazao je  Kos za "Nezavisne novine".  Dodao je da se u narednom periodu očekuje dodatni rast cijene brašna, jer je pšenica sve skuplja.

"Tako da možemo reći da nas svaki naredni mjesec očekuju nove cijene brašna", ističe Kos.  Dragan Vučić, izvršni direktor za operativno poslovanje sarajevske kompanije "Klas", kazao je za "Nezavisne novine" da cijene pekarskih proizvoda, ali i brašna rastu, te da se očekuje poskupljenje njihovih proizvoda. 

"Što se tiče cijene brašna, ona je i u prethodnom periodu rasla za nekih 20 odsto, tako da sada očekujemo dodatni rast više od pet odsto, a što se tiče pekarskih proizvoda, očekujemo da cijene porastu od 10 do 20 odsto", kazao je Vučić i dodao da sve opet zavisi od vrste proizvoda. 

"Iako već duži period polubijeli hljeb košta 0,50 KM, a narodni jednu KM, vidjećemo koliko ćemo moći to držimo upravo zbog visokih cijena sirovina", kazao je Vučić.  Kako je rekao, na cijenu koštanja utiče i veliki rast cijene pšenice, a i poskupljenje električne energije, koja je pored brašna jedan od sastavnih dijelova troška.  Ističe da, kada je u pitanju nabavka sirovine, odnosno nabavka pšenice i dalje je cijena visoka, te s tendencijom rasta. 

"Danas pšenica košta 305 evra po toni. Mi smo očekivali da će u nekom periodu doći do stangiranja cijena, ali berza pokazuje da će do sredine 2023. godine cijene da rastu", kazao je Vučić i zaključio da u ovoj godini sigurno neće doći do vraćanja na staro, odnosno do pojeftinjenja.  Da je cijena brašna visoka, te da je u proteklom periodu porasla za nekih 30 odsto, kaže i Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva "Krajina klas".

"Brašno je skuplje za 30 odsto, dok je električena energija poskupjela više od 30 odsto, tako da se može očekivati da u narednom periodu dođe do većih cijena pekarskih proizvoda za 10 odsto", naglasio je Trivić. 

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, ističe da je u ovoj regiji došlo do poskupljenja pekarskih proizvoda za 20 odsto zbog većih cijena pšenice i brašna, ali i ostalih energenata.  Da su veće cijene udar na džep potrošača, kaže i Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don" Prijedor.

"U ovu godinu smo ušli s velikim poskupljenjima, a posebno osnovnih životnih namirnica, što utiče na veliki broj građana", kazala je Marićeva za "Nezavisne novine" i dodala da je u posljednjih pet-šest mjeseci prisutan trend rasta cijena, te da se tome ne nazire kraj.

(Nezavisne Foto: Ilustracija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jel Viskovicu

11.01.2022 10:35

Dokle ce nas poslodavac tvoj snsd poslodavac zajeba.. prvo sa skupom strujom sad sa skupim jljebom sjasite vise i ti i trvic megaloman neki ide u federaciju

ODGOVORITE
Name

Uhh

11.01.2022 13:40

Sada ce pijana zora da se hvali kako dobro puni budzet.

Name

Србо

11.01.2022 10:41

9 Јануара у једној пекари платио хљеб 1,9 ,оставио и оних 10 фенинга, за све бољу нашу РС.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

11.01.2022 11:16

Samo Mile do poslednjeg Srbina!

Name

modricanin

11.01.2022 14:14

U Modrici su neke pekare vec pocetkom decembra digle cijenu hljeba na 1.80

Name

BLIXA BARGELD

11.01.2022 11:10

JELI VIŠKO GDJE TI JE TRIVIĆ , MALO STRUJU DIGNEMO GORE KAO NIŠTA, MALO MAZNEMO VODE PA NIŠTA I SAD MALO DIGNEMO LEBA, PA ĐE GA NAĐE ZA SAVJETNIKA DA NEMAŠ TAL U NJEGOVOJ FIRMI KAO I SVAGDJE GDJE SE POJAVIŠ E MOJ VIŠKO I TI VOLIŠ " LEBA BEZ MOTIKE" AL NEĆEŠ DUGO NI TI NI OVAJ TRIVIĆ, ISTI STE . LOPOVI!

ODGOVORITE
Name

Niko

11.01.2022 12:01

U Srbiji 50 dinara

ODGOVORITE
Name

Dušan

11.01.2022 13:24

Stabilizacija kreće krajem Februara. Jeftinije gorivo itd. Ali po starom običaju, pekari i vlasnici benzinskih pumpi, imaju zaliha po skupoj cijeni naredne dvije godine. Cijene će ostati iste. Dovoljno je napomenuti kada je barel nafte koštao 186 dolara, gorivo bilo jeftinije nego sad,kada barel košta manje od 100 dolara. Pametnom dosta. Hoćemo Republiku Srpsku i moramo znati da sloboda mnogo košta.

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.01.2022 15:09

E moj brate sta ce ti sloboda ako tebe nema u njoj.