Plenković na samitu EU: Komplesna situacija u BiH

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je na samitu EU upoznao kolege iz drugih članica o stanju u BiH i najavio da će BiH biti posebna tema na jednom od budućih samita, najvjerojatnije u prvoj polovini sljedeće godine

Bosna i Hercegovina 17.12.2021 | 07:56
Plenković na samitu EU: Komplesna situacija u BiH

Plenković je rekao da je u okviru rasprave o spoljnopolitičkim temama upoznao kolege o svojoj nedavnoj posjeti BiH, utiscima o političkom stanju, te o ključnim tačkama u posljednje tri decenije u vezi sa tom zemljom od devedesetih godina, Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom, te presudom Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

On je govorio i o aktuelnim naporima za ispunjavanje kriterijuma EU i o pitanju izborne reforme kako bi se obezbijedila ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda, prenose hrvatski mediji.

– Mislim da sam naišao na veliko razumijevanje sa tom analizom, budući da je bitno da se na ovom najvećem nivou osvijetle nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tome tragu ćemo nastaviti i sljedeće godine za vrijeme francuskog predsjedavanja – rekao je Plenković nakon završetka samita EU.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BOY

17.12.2021 07:05

Kada bude u planu posjeta Blajburgu ne zaboravite Milokrada iz laktaša. A možete ga zvati i na proslavi oluje bio bi vam neizmjerno zahvalan.

ODGOVORITE
Name

SAMIT BN

17.12.2021 07:14

Mi mozemo cekati i drugu polovinu.

ODGOVORITE
Name

Demokracija

17.12.2021 14:30

Banana ostaje banana.

ODGOVORITE
Name

Miromo

17.12.2021 19:27

Šta briga Hrvatske i Pelenkovića za BiH. To nije njegova stvar mora da ga je Čović spremio da lobira za HDZ

ODGOVORITE