Porodica uz žalbu priložila i dokaze o bolesti Sarića

Porodica policijskog generala Gorana Sarića predala je žalbu na određivanje pritvora uz potrebnu dokumentaciju, te apelovala da mu Sud BiH omogući adekvatno liječenje.

Republika Srpska 09.12.2021 | 16:11
Porodica uz žalbu priložila i dokaze o bolesti Sarića

Sarićev sin Vladimir rekao je na konfernciji za novinare u Bijeljini da se njegov otac već tri godine bori sa opakom bolešću i da ima 23 tumora, a da se Sud BiH nije obazirao na ljudskost već mu je odredio pritvor.

"Sinoć kad smo se čuli, još nije bio dobio lijekove. Sud BiH odlučuje da li će on dobiti lijekove ili ne", naveo je generalov sin koji vjeruje da će odgovor na žalbu biti u posljednjim minutima roka.

Sarić je istakao da ljekari njegovog oca smatraju da je pritvor vrlo štetan za njegovo zdravlje, da je Danica Grujučić navela da je to "ubistvo, ako ostane u pritvoru", a slično misli i stručnjak Radmila Rašeta.

On je naveo da njegovog ocu nijedna ustavnova u regiji ne može sama da liječi, a kamoli zatvor, te pita Tužilaštvo, Sud i sve koji učestvuju u tom procesu da li porodici mogu da garantuju njegovo zdravlje u pritvoru.

Vladimir Sarić je podsjetio da je njegov otac i prethodnih godina na Sudu i Tužilaštvu BiH, gdje mu se sudilo za dva djela, dokazao nevinost i da je u tim procesima bio na svakom ročištu.

Ne želi da se osvrće na djelo za koje se general Sarić i ostali uhapšni terete, jer je na Sudu i Tužilaštvu BiH da to dokažu, ali ističe potrebu da mu se omogući adekvatno liječenje.

On je dodao da se porodica sa njim prvi put čula u utorak veče, 7. decembra, a da mu je tak juče dozvoljeno da mu se dostavi odjeća.

Predsjednik Udruženja vetarana četvrtog odreda specijalne brigade policije Republike Srpske Ratomir Draganić rekao da je sramna odluka Suda BiH da gerenralu odredi pritvor i da mu je time automatski presuđeno.

On je dodao da je Sarić i na posebnom režimu ishrane i da ne može da jede hranu iz pritvorske jedinice u Vojovićima, pa je pozvao institucije Srpske i nevladine odrganizacije koje je bave zaštitom prava građana da apeluju da se poništi rješenje o određivanju pritvora i da ga puste kući.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da su generalu sariću uskraćena najvažnnije životna prava, da to borci nisu zaslužili i da se svi moraju ponašati odgovornije prema njima.

Pripadnici agencije Sipa uhapsili su 3. decembra na području Bijeljine i Sokoca sedam lica koja su, prema navodima Tužilaštva BiH, osumnjičena za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti u Bijeljini tokom 1992. godine.

Sud BiH odredio im je jednomjesečni pritvor.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bojan

09.12.2021 15:28

Sramota za sud i državu.

ODGOVORITE
Name

Borac

09.12.2021 16:57

Sramota zar ova vlast ne moze da da garancije za Saru?

Name

Global zitizen

09.12.2021 17:48

Sramota je ubijati zene , djecu i neduzne . Takvi junaci nisu nasi oni su otpad

Name

Sta je sramota?

09.12.2021 20:20

Sramota je to sto je tek poslije 30 godina uhapšen. Trebao je biti već 30 god ili u zatvoru ili pod zemljom, kao i njegove nedužne žrtve.

Name

Re sta je sramota

10.12.2021 04:35

Sramota je osudjivati covjeka kojeg je sud oslobodio u dva montirana sudjenja, jer nisu mogli lazi pretociti u istinu. Covjek je cist jer se casno borio protiv onih koji su u njegovom rodnom Konjicu ubijali srpske porodice bez milosti i prema djeci.

Name

Dokle Vise

10.12.2021 05:48

BiH je maliciozna tvorevina - sto je brze raspormiramo bice ozdravljenje brze!

Name

Masala

09.12.2021 15:51

Šta apelujemo,ajmo specijalci pred sud i ne dolaziti dok ga ne puste !!! Ipak je on nas general,dje si Lukac sad a sef ti je bio ???

ODGOVORITE
Name

Upravo tako

09.12.2021 19:32

Organizovati proteste pred sudom. Čovjek ima pravo na adekvatno lijecenje.

Name

Re

10.12.2021 08:02

Naravno, protestvovat nego sta. Pokazati ko su ti heroji koji ubijaju djecu. Vidio sam je te heroje

Name

Генерале

09.12.2021 16:42

Искрено ми је жао,тебе и породице.Ал изгледа да је боље да смо шверцовали и склонили дупе ,ко ова црвена багра.На нашу жалост сви преставници борачких удружења гледају своје,личне интересе.

ODGOVORITE