Lajčak: Integracija Z. Balkana u EU nema alternativu

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak izjavio je danas u Podgorici da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Region 27.11.2021 | 14:40
Lajčak: Integracija Z. Balkana u EU nema alternativu

"Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću. Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali i želeli", kazao je Lajčak obraćajući se predsedniku Crne Gore na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici.

Lajčak je naveo niz "objektivnih okolnosti koje su na to uticale" - Bregzit, migrantska kriza, ali i skepticizam kod odredenih članica, prenele su Vijesti.

Kazao je da je ubeđen da ne treba čekati da EU reši svoje probleme i da se boji da gube Zapadni Balkan.

"Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU već da sagledamo realno koliko pozitivnih signala šalje region", kazao je Lajčak.

Poručio je i da zemlje Zapadnog Balkana treba da vrate kredibilitet procesu.

"EU nije zadovoljna i sada treba jedni drugima da pomognu", kazao je Lajčak.

On je dodao da sve zemlje regiona imaju dovoljno posla u integracionom procesu, a da će EU to vreme iskoristiti da reši svoje probleme.

Lajčak je zaključio i da EU ima dovoljno kapaciteta da vodi ta dva procesa u isto vreme.

(Tanjug Foto: Vijesti.me/Savo Prelević) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

27.11.2021 14:11

Koje licemjerje od predstavnika članica EU. Zemlje Zapadnog Balkana nikada neće biti članice Evropske Unije, prije će se EU raspasti.

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

27.11.2021 15:32

Nista bolji status za ulazak u EU nisu imale ni Rumunija,Bugarska,Hrvatska, Mađarska pa su ušle, čak je Mađarska već u zoni Šengena. Gospodine Lajčak ni kod vas ne cvjetaju ruže pa ste ušli u EU!Vama druge stvari smetaju, nemojte se skrivati iza EU I pokušavate da prodajete maglu zemljama Zapadnog Balkana!

ODGOVORITE