Svako ko se kocka Dejtonom, kocka se i Republikom Srpskom

On je istakao da je današnji datum, 21. novembar, dvostruko značajan u srpskoj istoriji, jer je na današnji dan prije 26 godina, potpisan i Opšti okvirni sporazum iza mir u BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum. 

Republika Srpska 21.11.2021 | 14:37
Svako ko se kocka Dejtonom, kocka se i Republikom Srpskom

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, povodom Dana oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, položio je danas vijenac na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci. 

- Ovaj datum je jedan od najznačajnijih u istoriji našeg grada. Žrtva onih koji su dali živote za slobodu u Velikom ratu nisu i ne smiju nikada biti zaboravljene. Tokom proteklog vijeka naš narod se uvijek borio za slobodu, branio je, nakon mnogo prolivene krvi i suza, mir je za nas uvijek bio tekovina koju smo težili očuvati nakon bolnih oslobodilačkih ratova, rekao je Borenović. 

On je istakao da je današnji datum, 21. novembar, dvostruko značajan u srpskoj istoriji, jer je na današnji dan prije 26 godina, potpisan i Opšti okvirni sporazum iza mir u BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum. 

- Prije dvadesetšest godina, Republika Srpska, proglašena prije, a sačuvana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, dobila je svoju međunarodnu verifikaciju. To je politički okvir prema kojem je Republika Srpska dobila svoje priznanje, elemente državnosti, kojim su sačuvane institucije i koji moramo maksimalno da čuvamo. Svako vrijeme nosi svoje izazove, a danas, dvadesetšest godina od potpisivanja sporazuma, osnovni cilj mora biti čuvanje i borba protiv privatizacije institucija Srpske, protiv kriminala, korupcije, nepotizma, jednoumlja i borba za očuvanje Dejtona. Svako ko se kocka Dejtonom, kocka se i Republikom Srpskom, a što se nas tiče, sa kockarima i opasnim avanturistima je besmisleno razgovarati, istakao je Borenović.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dejan

21.11.2021 14:25

Niko iz RS se ne kocka da tim sporazumom nego se traži da se on postuje kao sto je napisano.Tekst vam je potpuno pogrešno napisan.

ODGOVORITE
Name

NR

21.11.2021 14:26

Samo dosljedno nastavite kao opozicija. Narod će podržati plebiscitarno. Gluposti i laži vlasti su prevaziđene i niko više to ne podržava.

ODGOVORITE
Name

Marko

21.11.2021 14:27

Svi ste vi isti i pozicija i opozicija, samo se borite za vlast s samim tim za svoj materijalni status, dok za državu, vladavinu prava i narod nije vas briga. Pa niko od vas nema nikakav program boljitka samo upućujete kritike i podvale jedni drugima. Svi ste uglavnom bili svojevremeno na vlasti ili u poziciji pa šta ste uradili, kad bi se stavljalo na vagu nebi se znalo ko je gori. Nema ovdje ni jedne stranke - partije sa perspektivnim programom za bolju budućnost kako je na nivou RS tako je i u FBiH a samim tim i na nivou BiH

ODGOVORITE
Name

Da Marko

21.11.2021 20:04

Svi se kunu u srpstvo, Rs, i taj rat, koji da nisu vodili ne bi nas bilo, ne bi opstali. Osim toga, ono poput, "tu leze kosti nasih predaka, umrli su da bi nama danas bilo bolje", uvijek neka ugrozenost, sve to treba zabraniti, takve izjave. Niko od njih da se distancira od svega toga, to osudi i da zapocne novu stranu istorije, prijateljstva ne ugrozenost, blagostanja, demokratije. Ima toga jos ali nece sve objaviti, dzaba pisem.

Name

Vi

21.11.2021 15:36

Samo ste vi od RS napravili jedan siromašni entitet gori od dna i vi pozicija i opozicija. Jedno pričate po medijima a kad se sastanete sa pozicijom to je nešto sasvim drugo.

ODGOVORITE
Name

Re Dejan

21.11.2021 16:23

Tačno niko ne podriva Republiku Srpslu samo neki političari ponavljaju neke stvari što stvarno stvara paniku kod ljudi kao i ovaj g Borenovic stalno ponavlja da se neko kocka sa Republikom Srpskom a apsolutno nije tačno

ODGOVORITE