Rekordna cijena pšenice podigla cijenu hljeba

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda u BiH veće su za više od 15 odsto, saglasni su mlinari i pekari, koji ističu da se tendencija poskupljenja ovih proizvoda može očekivati i u narednom periodu upravo zbog rekordnih cijena pšenice na tržištu.

Republika Srpska 04.11.2021 | 07:38
Rekordna cijena pšenice podigla cijenu hljeba

Dragan Vučić, izvršni direktor za prodaju i izvoz u preduzeću "Klas" Sarajevo, kazao je za "Nezavisne novine" da niko nije očekivao ovakvu situaciju što se tiče cijena pšenice na tržištu.

"Cijena pšenice prošle godine iznosila je 320 KM po toni, a sada je preko 600 KM, tako da je sama cijene pšenice glavni razlog većih cijena brašna, a samim tim i pekarskih proizvoda", kazao je Vučić.

Dodao je i da su sadašnje cijene brašna koje je na policima u radnjama ispod svakog praga rentabilnost, te proizvođači rade u minusu.

"Cijene jednostavno rastu. Prvi put vidimo da na berzi već postoje cijene pšenice i za narednu godinu, što nikada nije bio slučaj", kazao je Vučić, ističući da će, prema predviđanjima, cijene pšenice ostati iste i u narednoj godini.

"Što se tiče cijene brašna, vreća od 25 kilograma, koje je najprodavanije, sada košta 22 KM, ali se očekuje da će u narednom periodu dostići i 25 KM", kazao je Vučić.

Kako je pojasnio, u njihovoj kompaniji došlo je do porasta cijena proizvoda od osam do 15 odsto.

"Jedino što nismo podizali je cijena polubijelog hljeba, koji iznosi jednu KM, jer najveći dio stanovnika upravo koristi taj hljeb", zaključio je Vučić.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, ističe da je u ovoj regiji došlo do poskupljenja pekarskih proizvoda zbog većih cijena nafte i naftnih derivata, ali i većih cijena pšenice i brašna.

"Cijene su veće za nekih 15 odsto, a što se tiče narednog perioda, jako je teško predvidjeti šta će se dešavati", kazao je Pelemiš.

Dodaje da su ranije cijene hljeba, barem što se tiče njihove regije, bile 1,10 KM, dok su sada od 1,20 do 1,40 KM.

"Mi ne možemo ići s prevelikim cijenama pekarskih proizvoda, ali na neki način moramo ublažiti poskupljenja, koja su svakodnevna", zaključio je Pelemiš.

Da je evidentno da je došlo do poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda za 15 odsto, smatra Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Cijena brašna od 25 kilogram sada je oko 20 KM, dok se na proljeće očekuje do 30 KM", kazao je Bićo.  

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik pekarsko-slastičarskog društva "Krajina klas", kazao je da su cijene u njegovom preduzeću veće od pet do deset odsto.

"Brašno je poskupjelo od 15 do 20 odsto, trenutno se ne zna šta će se dešavati sa cijenom pšenice i brašna", kazao je Trivić. Dodaje da je hljeb koji je ranije koštao 1,50 sada 1,60 KM, ali da on ne očekuje dalji rast cijena brašna i hljeba.

Svakodnevna povećanja cijena građanima zadaju sve veću glavobolju.

"Ovo je užas. Šećer, ulje, meso, kafa, sve je poskupjelo. Svakog mjeseca moramo se odreći dijela proizvoda kako bismo preživjeli od prvog do prvog", kazala je Zorica Filipović iz Banjaluke.

(Nezavisne  Foto:Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragan

04.11.2021 06:56

Ovo nam je nasa borba Dala da imamo DODIKA za marsala. Samo dizati cjene dok ovaj narod nepomre odgladi. Bolje nije ni zasluzio. Rokajjj

ODGOVORITE
Name

Realista

04.11.2021 07:44

Pošto je cijena repromaterijala otišla 200% očekujte još poskupljenja ne samo brašna nego svih osnovnih životnih namirnica. Robnih rezervi nemamo a potsticaji su socijalne namjene.

ODGOVORITE
Name

Rosslj

04.11.2021 08:06

Najveci svjetski proizvodjac psenice je Rusija.Najveci proizvodjac nafte takodje,gasa medju prva tri najveca.Sve to poskupilo nevjerovatno.Rusiji ova kriza dosla bolje nego ikome na svijetu.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

04.11.2021 08:07

Cijena brašna 25 kg je 23,40 km ,kafa 7,40 sve je poskupilo bravo za našu vladu što misli o svojim građanima.

ODGOVORITE
Name

Nole

04.11.2021 08:57

A kakve to veze ima sa nasom vladom.Pa poskupjele su uvozne sirovine svugdje u svijetu.Sta nasa vlada ima s tim...

Name

Re

04.11.2021 08:59

Ima i jeftinijeg, bojkotuju skuplje.

Name

Tatar

04.11.2021 09:43

E ovo je cilj naše vlasti.Zderati ipokrasti što više dok nema nikakve odgovornosti

Name

Re Nole

04.11.2021 11:00

Ma nikakve što bi vlada kontrolisala rast cjena povećali su penzije 2% , minimalna plata sa 520 na 540 . Bitno je da kod njih na budžetu sve štima da im je potaman. To što je svugdje u svijetu poskupilo ne opravdava nekontrolisanje divljanja cijena. Pratimo EU u rastu cijena ali ne i sa platama.

Name

@Nole

04.11.2021 12:55

Imas misljenje o svemu, a nista ne znas i nesposoban si da razmisljas. Vlada je kriva jer su unistili robne rezerve, koje sluze upravo za ovakve situacije. Kada postoje robne rezerve, iz njih normalna drzava pusta zalihe na trziste i tako umanjuje rast cijena. Vlada jeste za ovo sve kriva. Prezivjecemo nekako poskupljenja, ali u slucaju neke prirodne katastrofe kada hrane ne bi uopste bilo na trzistu, ne znam kako nasa "bezgresna" vlada zamislja da joj kmetovi prezive... dovoljna je jedna globalna susa, pa da nam vladari ostanu bez glasaca. Eto kakve veze sa vladom ima ova situacija.

Name

Al

04.11.2021 08:33

Ste ga zakukuljili da čovjek pojma nema ni šta je ni kad je ni koliko je šta poskupilo od pekarskih proizvoda.

ODGOVORITE
Name

Brzi

04.11.2021 17:48

Treba jos vise poskupjeti, da ova stoka od naroda pokrepa, samo da omladina pobjege sto dalje. Nismo u mogucnosti prehraniti par stotina hiljada ljudi, a da ne govorimo o malom djelu privilegovanih, koji nam sve ovo rade, a cuti se, niko nista.....?