I to je Amerika: Bolnička bašta za pacijente

Na krovu Boston Medical Centra u tom američkom gradu nalazi se pravi povrtnjak u kojem više od 200 volontera sadi povrće. Plodovima hrane osoblje, pacijente i siromašne iz svoje zajednice.

Svijet 28.10.2021 | 19:30
I to je Amerika: Bolnička bašta za pacijente

U vrtu raste paradajz, mrkva, krastavci, paprike, patlidžani, tikve... Osim što je ekonomski isplativo imati vrt na krovu, on smanjuje troškove grijanja i hlađenja objekta.

Boston Medical Center (BMC) 2017. godine počeo je upravljati farmom na krovnoj terasi kako bi snabdio bolničku kuhinju i ostavu svježim proizvodima.

U vrtu se uzgaja više od 25 sorti i med iz dvije košnice. Oslanja se na jednog farmera s punim radnim vremenom, jednog pomoćnika na pola radnog vremena, pčelara i bolničkih volontera koji pomažu u vođenju farme.

U svojoj prvoj sezoni, farma je uzgojila zelje, začinsko bilje i povrće, otkrili su istraživači kada su ocjenjivali rad farme.

Bolnica BMC uglavnom služi pacijentima s niskim primanjima i starijim pacijentima.

Najveći dio proizvoda iz prve sezone korišten je za ostavu bolnice. Ljekari primarne zdravstvene zaštite mogu pacijentima koji se finansijski muče omogućiti posjetu ostavi kako bi dobili besplatnu hranu za svoje domaćinstvo.

Faktor

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

lilo

28.10.2021 20:00

ma sta koje Amerika,glupi nisu pametni ko mi,nemaju ni garazu

ODGOVORITE
Name

Guest

29.10.2021 00:28

Eh da ti je mjesec dana biti u USA potpisao bih se da umres koliko je ok za amerikance iole normalni koji su i oni koji se dosele.

Name

Lili

29.10.2021 10:08

Pod hitno doktoru ako nisi zakasnio