Veliki broj umrlih u Srpskoj traži bilo kakvu reviziju!

Kad uzmemo miješanje politike u struku tokom pandimije, nejasne smjernice primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatak inovativnih lijekova za kovid koje je Srbija davno nabavila, dolazimo do brojnih razloga koji su nas svrstali na neslavno prvo mjesto po smrtnosti na milion stanovnika u Evropi! – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Republika Srpska 28.10.2021 | 13:22
Veliki broj umrlih u Srpskoj traži bilo kakvu reviziju!

„4680 umrlih na milion stanovnika u Srpskoj zahtjeva i te kakvu reviziju i preispitivanje naših pogrešnih poteza“ – poručuje Stanić.

Stanić je kazao da na sve ovo dolazi sada aktuelna "afera kiseonik" i nabavka antigenih brzih testova gdje nadležni organi tek treba da utvrde sve aspekte.

„Čelni ljudi zdravstva se ne bave posljedicama, već uzrocima. Morbidno zvuči najava da je u BiH "potrebno revidirati smrtne slučajeve ili odrediti višak smrtnosti od kovida-19". Smrtnost je izuzetno visoka u odnosu na broj oboljelih, a i kada gledamo na milion stanovnika. Naročito je nepovoljna situacija u Republici Srpskoj gdje je na milion stanovnika, sa 26.10. umrlo 4680 od zaraze Kovid-19“ – poručio je Stanić.

On naglašava da se može donekle složiti sa činjenicom da je na to uticala starost stanovništva i komorbiditeti, ali da ne može nikako prihvatiti da je to posljedica loše evidencije, jer Republika Srpska ima Zakon o evidencijama u zdravstvu, te su se morale izraditi jasne smjernice za potvrđivanje i klasifikaciju smrti od Kovid-19. 

„Ako te smjernice nisu urađene, onda je to veliki propust, jer su dostupne na stranici Svjetske zdravstvene organizacije i potrebno ih je samo preuzeti i prevesti. Trebalo je kontinuirano pratiti i izvještavanje, kako bi se izbjegle ove proizvoljnosti“ – poručio je Stanić. 

On kaže da se odnos broja zarazenih i umrlih se dijelom može objasniti, većim testiranjem u Republici Srbiji nego recimo u Srpskoj. Na taj način se otkriva i potvrđuje više zarazenih pa je taj odnos povoljniji. 

„Srbija na 7 miliona stanovnika testira oko 20 000 što je ekvivalent da mi testiramo na milion stanovnika 3000 PCR testova. Testiranjem se brže dolazi do dijagnoze, liječenja, izolacije...“ – poručio je on.

„Kad ste već započeli reviziju krenite od ovoga, kako bi ishodi liječenja bili bolji! A mi ćemo u narednim danima podsjetiti javnost na sve što je Srpska demokratska stranka predlagala a što ste vi odbijali.“ – poručio je Stanić. 

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

re

28.10.2021 11:42

Jadan si ti i narod RS sa takvim tvojim iskrenim i redovnim istupanjima što ništa ne vrijedi i ne pije vode sa burlom tajkunom u RS.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

28.10.2021 13:16

KIŠIK, i samo KIŠIK, , , , , , , !?!?! Trujemo se, trujemo se, , , , !?!?!

Name

c

28.10.2021 14:05

Đajić traži rukavice neko mu ukrao, ha, ha, a računare mu izbrisali hakeri što su kolićine primljene po datumu razne robe. Kao da je neko lud. Smrtnost je za njega nepoznata, on se sa tim ne bavi on je direktor, a na medicini nije ućio da je on odgovoran. Jadni Đajić sludio ga Mile.

Name

E MOJ DRUZE

28.10.2021 11:44

SVAKI DOKTOR IMA SVOJE GROBLJE...NA NASU VELIKU ZALOST...

ODGOVORITE
Name

Bravo za komentar.

28.10.2021 12:57

Koliko se sjećam i ovaj doktor je bio ministar zdravlja. Šta je on uradio?

Name

Za bravo za komentar.

28.10.2021 14:21

Bio je i smijenjen odmah nakon dva mjeseca jer je radio po zakonu.

Name

Promijenite nešto

28.10.2021 13:21

Najveca greska je sto jos nema standardizovanog protokola lijecenja i u nestrucnim doktorima u ARI ambulantama koji zavlace ljude do teske klinicke slike uz proizvoljni antibiotik bez da ih upozore da od 6-7 dana se razvija potencijalno upala pluca (uraditi niskodozni CT) pa se ukljucuju ako treba i kortikosteroidi, antikoagulansi i/ili bolnicko lijecenje. Isto ono sto se desava na 4 spratu KC je užas, pacijentima se ne daju adekvatni lijekovi i nebriga uopste sto je podrzano od nacelnika..

ODGOVORITE
Name

Skeptik

28.10.2021 13:21

Treba napraviti reviziju uzroka smrti tih 4680 preminulih.

ODGOVORITE