Tajland izvozi milione korišćenih rukavica kao nove

Tokom višemjesčne istrage otkriveno je da su desetine miliona polovnih, prethodno korišćenih rukavica od sintetičke gume sa Tajlanda stigle u SAD kao nove.

Svijet 24.10.2021 | 10:21
Tajland izvozi milione korišćenih rukavica kao nove

Aferu je otkrio Si-En-En, a ovaj slučaj preuzele su nadležne službe u SAD i na Tajlandu s ciljem da se sprovede temeljna istraga.

Vreće za smeće prepune polovnih medicinskih rukavica, veliki broj vidno zaprljanih i umrljanih krvlju, razbacane su u jednom skladištu na periferiji Bangkoka.

Tajlandski zvaničnici kažu da su radnici, uglavnom izbjeglice, radili punom parom kako bi stare, koršćene rukavice ponovo izgledale kao nove, kada su tajlandske zdravstvene vlasti izvršile prepad u pogon.

Na Tajlandu postoji još mnogo takvih firmi koje od početka pandemije pokušavaju da zarade na ogromnoj potražnju za medicinskim rukavicama.

Prema tvrdnjama nadležnih, u jeku globalne nestašice na Tajlandu pakuju milione korišćenih rukavica koje ne zadovoljavaju nikakve standarde i izvoze ih u SAD, ali i u druge zemlje širom svijeta.

Stručnjaci opisuju ovu industriju kao "biznis zasnovan na prevari", a jedan od njih, Daglas Stajn izjavio je za Si-En-En da su nitrilne rukavice “trenutno najopasnija roba na planeti“.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

I kazu

24.10.2021 10:32

Siri se zaraza..... Prosto je kupis.

ODGOVORITE
Name

Nole

24.10.2021 10:36

Nije mi jasno kako su se maske vratile na staru cijenu,a rukavice ostale duplo skuplje,a potraznja za maskama je veca nego za rukavicama bar deset puta...

ODGOVORITE
Name

Bole

24.10.2021 11:11

Kakve budale, umjesto da izvezu u RS, da snsd kadar malo zaradi, niko nikad nebi odgovarao.

ODGOVORITE
Name

Uvoz

24.10.2021 11:32

Sad ce to covid mafija uvesti u RS

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

24.10.2021 15:00

Znam i mi ih koristimo

ODGOVORITE