Tužba za nabavku opreme za hotel "Rajska dolina"

Agencija za javne nabavke BiH podnijela je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske i Osnovnom sudu u Banjaluci zbog sumnje na pronevjere u postupku javne nabavke opreme za hotel „Rajska dolina“ koji je u vlasništvu Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 21.10.2021 | 13:28
Tužba za nabavku opreme za hotel "Rajska dolina"

Agencija je reagovala nakon prijave  koju je Transparency International u BiH uputio u aprilu ove godine godine zbog sumnje na namještanje tendera vrijednog oko 3,1 milion KM.

Agencija je Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala 19.7.2021. godine podnijela prijavu zbog „potencijalne povrede Zakona o javnim nabavkama zbog postojanja elemenata eventualnog krivičnog djela“.

TI BIH je u zahtjevu za monitoring upućenom Agenciji naveo da je Ugostiteljski servis Vlade RS nabavku roba definisao kao nabavku usluga i time cijenu osnovnog ugovora povećao za dodatnih 20%.

Pored Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, sa ovim slučajem je upoznat i Osnovni sud u Banjaluci, odnosno odjeljenje za prekršaje kome je Agencija za javne nabavke nakon prijave TI BiH-a 16.8.2021. godine podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Podsjećamo, Ugostiteljski servis Vlade RS dodijelio je bez tendera 9. aprila ove godine dobavljaču „Dineco d.o.o.“ dodatnih 435.075 KM bez PDV-a za nabavku usluge unutrašnjeg opremanja hotela „Rajska dolina“ i to putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Kao razlog za ovakav potez u Ugostiteljskom servisu su naveli kako se radi o novim uslugama unutrašnjeg opremanja koje predstavljaju ponavljanje sličnih usluga povjerenih ovom dobavljaču kroz raniji ugovor čija je vrijednost bila 2,2 miliona KM bez PDV-a.

Ipak, taj osnovni ugovor odnosio se na nabavku roba, a ne na nabavku usluga a Zakon o javnim nabavkama predviđa da se vrijednost osnovnog ugovora može putem pregovaračkog postupka povećati do 20% ili 30% ako se radi o nabavci radova odnosno usluga, a samo 10% ako je u pitanju nabavka roba.

Da su u pitanju robe a ne usluge jasno je iz tenderske dokumentacije pregovaračkog postupka gdje se vidi da se nabavljaju vanjske stolice, vaze, jelke u saksiji, novogodišnje lampice, zlatne kugle i svijećnjaci, oprema za teretanu, wellness, igraonicu, frizerski salon, restoran, kafić, recepciju i slično.

Važno je napomenuti da se za manji dio roba navodila i usluga montaže, što nije moglo biti opravdanje za promjenu vrste ugovora, budući da Zakon o javnim nabavkama definiše da nabavka robe uključuje i ugradnju, postavljanje i/ili montažu.

Zbog vjerovatnoće da se postupak namjerno deklarisao suprotno suštini predmeta TI BiH je u aprilu 2021. godine uputio Zahtjev za monitoring javne nabavke Agenciji za javne nabavke BiH.

U obrazloženju koje je iz Ugostiteljskog servisa Vlade RS dostavljeno Agenciji se navodi kako je, nakon nabavke opreme za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini „formiran nadzorni tim od strane Republičke direkcije za obnovu i izgradnju“ čiji zadatak je bio da izvrši stručno-tehnički nadzor nad ovom investicijom. Taj tim je, kako se navod u obrazloženju, konstatovao kako se u toku realizacije osnovnog ugovora ukazala potreba za naknadnim isporukama i opremanjem prostora koji nisu predviđeni prvobitnim projektom.

Na osnovu tog mišljenja Ugostiteljski servis je odlučio da promijeni predmet nabavke, te dodatnim ugovorom ponuđaču dodijele dodatnih pola miliona KM, što nije bilo adekvatno obrazloženje te je Agencija podnijela prijave nadležnim organima.

(Capital

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Toza

21.10.2021 13:46

Stislo sa svih strana ali Dodo se drzi jos na nogama i drzat ce se dugo jos pored ovakve opozicije koja se jednako kao i narod uhvati uvijek na “srbovanje”

ODGOVORITE
Name

Kuzis stari moj!

21.10.2021 15:28

Dva tjedna su prosla, ne, gdje je protest ispred RTRS-a?

Name

Kumpera

21.10.2021 18:04

Ovo je hotel namijenjen za rekreaciju boraca ali oni se nešto nećkaju da ga koriste. Pa ko im je kriv zato će ga zaposjesti ovi iz Vlade za ne zvrji prazan. Ebiga

Name

Gerila radio

21.10.2021 13:51

Sve se može,samo nešto teško nabaviti medicinski kiseonik!Samo na ulice nek padnu ubice!

ODGOVORITE
Name

LJIGAVCI

21.10.2021 13:53

NEMAJU PARA DA PLATE MEDICINSKI KISEONIK ZA BOLNICE,A IMAJU ZA OVAJ LUKSUZ,PA RAMO DOLAZE ONI KOJI SU DO JUCE U SVOJOJ KUCI JELI SVI IZ ISTE SERPE I TEPSIJE I KUPALI SE U LAVORU,A SAD SE NAJASILI NA NARODNE JASLE PA BI DA UZIVAJU U LUKSUZU.

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2021 18:28

Bas tako. Zato su tako bahati i bez imali mjere.

Name

Fočak

21.10.2021 14:02

Nema tamo vama promjena bez našeg predsjednika Lazarevića. Vrijedi on više sam, nego svi političari tamo zajedno. Daće Bog da dobije priliku da provede spasonosni program za istok RS. Ako se to ne desi, definitivno ćemo postati robovi onih koji su opljačkali istok i zbog iseljavanja mladosti, a umiranja starih, za najdalje desetak godina ćemo postati srpska manjina u većini opština na srednjem istoku, naročito u podrinju.

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.10.2021 14:10

Bravoooooooo.Opet kriminal

ODGOVORITE
Name

GL

21.10.2021 14:11

Ljudi moji sta je ovo.Gdje se god dotakne korupcija i kriminal na štetu naroda,pa dokle više pocrkali dabogda svi.

ODGOVORITE
Name

Normalan

21.10.2021 14:19

Ima li ista u rs-u da je posteno uradjeno, a da nije kriminal i korupcija. Ako se ikad ista desi da je posteno uradjeni uci ce u Riplijevu rubriku vjerovali ili ne.

ODGOVORITE
Name

Re

21.10.2021 18:31

Pa to je narod kriv koji je cutao, dok su milioneri postajali sve bogatiji.

Name

Svi zanaju

21.10.2021 14:29

Svi znaju Saša Klošarac On je

ODGOVORITE
Name

Zoki

21.10.2021 14:31

Ova ”drzava” je prava Rajska dolina, za ove ”demokratski izabrane” politicare.. A Ti narode-pati!

ODGOVORITE
Name

kelner

21.10.2021 14:36

ugostiteljski servis xaxaxxax LOOODILOOO

ODGOVORITE