Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

Italija je stala zbog potvrda o vakcinaciji.

Svijet 19.10.2021 | 17:50
Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

Dugi redovi ispred kafića, restorana, apoteka stvaraju se zbog zakonske obaveze da svakog kupca "proveri" da li je vakcinisan, a ako jeste - da li je to jedna ili dve doze?

Pa, sada, koliko štete nanosi lokalnoj privredi, može se videti golim okom. Neki, kojima ugostiteljstvo nije glavni posao, poput restorana brze hrane koji su radili u okviru tržnih centara, zatvorili su ili pauziraju između smena radi dezinfekcije prostorija, dok drugi broje posetioce na prste jedne ruke

U Trstu i Vilesu, na primer, u prvim danima sprovođenja ove odluke vlada toliko nervoze sa svih strana da biste radije preskočili ulazak u restoran ili kafić nego na ulazu nagađali da li možete popiti kafu ili ručak - ili ne.

S obzirom da je sistem za prepoznavanje korona pasoša prilično osetljiv jer s vremena na vrijeme "pada", a zaposleni, plašeći se inspekcije i strogih kazni, ne žele vas pustiti dok ne dobiju na internetu potvrdu da ste vakcinisani sa dve doze - redovi su neizbežni, a na njih se Italijani teško navikavaju.

Da bi se takve stvari sprečile, osim maske, mnogi su dužni da nose i štampane potvrde o kovidu. Ponekad ih je lakše skenirati od onih na mobilnom telefonu, ali ipak svakih deset minuta na ulazu u restorane i kafiće dolazi do kašnjenja jer se sistem mora stalno resetovati.

Ove epidemiološke mere obeshrabrile su mnoge da izađu "na hranu i piće", pa ako se na to odluče, radije sede u baštama i smrzavaju se na oluji, kako je svojevremeno svedočio novinar Slobodne Dalmacije u Trstu.

Svi zaposleni u Italiji moraju predstaviti tzv zelenu kartu koja dokazuje da su bili vakcinisani, zaraženi koronom ili su nedavno bili negativni na koronavirus, što je izazvalo niz protesta, od kojih je jedan u Rimu, u režiji neofašističkih stranaka, obeležen nasiljem. Ova mera cilja oko 23 miliona radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Pojačane epidemiološke mere u odnosu na letnji period koji je iza nas, u Italiji koja je čak osamdeset odsto stanovništva starijeg od osamnaest godina vakcinisala najmanje jednom dozom, unele su veliki nemir među ljude.

U Italiji je čak 130.000 ljudi umrlo od posledica koronavirusa od početka pandemije.

(Agencije  Foto: Profimedia)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Italijan

19.10.2021 16:02

Tekst nigdje veze. U Italiji sve funkcioniše savršeno sem tih malo nereda u Trstu i par mjesta gdje su balkanci i balkanski mentalitet. Šaka profašista i ultradesničara u Rimu ne predstavlja Italijane. Većina je vakcinisana i podržava mjere.

ODGOVORITE
Name

Funkcionise?

19.10.2021 16:57

U kojoj ti Italiji zivis? Nikad nista nije funkcionisalo kako treba osim u Alto Adige i Valle d'Aosta. Korupcija veca nego na Balkanu, Balkanaca najmanje u Trstu, gdje je mentalitet kao i Slovenacki, slican Austriji i Njemackoj. Rim izgleda gore nego balkanska sela, pun balkanskih dzeparosa, Ibrahimovic im najveci idol, na San Remu, trese Nada Topcagic... Nema vise Italije... Trst je sjajan kako je u drugim gradovima...

Name

Re

19.10.2021 17:00

Bas tako! Sama cinjenica da je vakcinisano preko 80% starijih od 18 godina sve govori onome ko hoce (i ima cime) da razmisli!

Name

Barni

19.10.2021 17:38

Ma da divno je.

Name

Re

19.10.2021 17:53

Tačno je to

Name

Italija

19.10.2021 18:18

Pa zasto si dosao u italiju jarane?

Name

italijan(u)

19.10.2021 20:48

Iz komentara se moze primetiti da je neko jedan fini gospodin.Tolerantan i nikada ne bi nikoga uvredio.