Koalicija SNSD, SDA i HDZ prave krize i konflikte

Koalicija SNSD, HDZ BiH i SDA pred svake izbore zaoštrava međunacionalne tenzije, tako da ta koalicija više ne može da vodi Bosnu i Hercegovini i vrijeme da se to promijeni, istakli su opozicioni poslanici gostujući u emisiji „Izazovi“ BN televizije.

Republika Srpska 24.09.2021 | 23:18
Koalicija SNSD, SDA i HDZ prave krize i konflikte

-Samim tim što je dopušteno da bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kao pozdrav prilikom odlaska iz BiH ostavi novi Zakon o kažnjavanju negiranja genocida potvrda je da i međunarodni faktori ne vidi u institucijama BiH partnera za razgovor, već donosi poprijeko odluke bez saglasnoti svih naroda, kazala je poslanica PDP-a u Predstavniškom domu Parlamenta BiH Mira Pekić.

Ona je kazala da se postavlja pitanje šta radi Parlament.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatra da se Inckova odmazda mogla i očekivati nakon Dodikovih istupa.

- To je posljedica i Inckovog ličnog sukoba sa Dodikom koji ga je nazivao svakakvim pogrdnim imenima. Taj zakon je jedna vrsta osvete, rekao je Glamočak.

Poslanici iz bošnjačkog korpusa u odgovoru srpskih predstavnika na nametnuti Inckov zakon vide svojevrsni pokušaj, kako kažu, državnog udar, navodeći da ih to ne remeti da obavljaju svoj poslanički posao i da redovno primaju platu.

- I dok ovo traje, što neko naziva blokadom, a ja bez ikakvog ustručavanja kažem, da to ima elemente državnog udara , svaki dan idem na posao i u ovom periodu imam značaja broj zakonskih rješenja, rekao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH u PD PS BiH.

I Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske (SDA) smatra da se radi o klasičnom državnom udaru.

S druge strane, Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je apel da se uspostavi politički dijalog.

- Da kreiramo život u Bosni i Hercegovini i da ovu koaliciju koja vodi BiH – SDA, HDZ BiH, SNSD, koji zaoštravaju međunacionalne tenzije pred svake izbore i unose nemir među građane, takva koalicija ne može više da vodi Bosnu i Hercegovinu u vrijeme je da se promijeni“, rekao je Ivić.

Govoreći o blokadi medijskih sloboda, s posebnim akcentom na oduzimanje digitalnog signala BN TV, poslanici koji su gostovali u emisiji „Izazovi“, istakli su da je to nedopustivo zemlji koja bi trebala da poštuje demokratske principe.

- Mislim da nije u redu, pogotovo što se to radi kao pritisak sa političkoj nivoa, a u ovom slučaju je očito da je to politički potez SNSD-a“, rekao je Baćevac.

Magazinović smatra da je veoma važan pluralizama kada je riječ o medijima.

- Međutim, ovo bih posmatrao i kao jedan kompliment. Da niste toliko gledani i važni, ovo se ne bi dešavalo, rekao je Magazinović.

Pekićeva navodi da svi stanovnici BiH imaju pravo da čuju glas BN televizije.

- Ne može se uskratiti pravo ljudima da čuju i malo drugačije vijesti, vijesti koje većina građana u Republici Srpskoj sluša i gleda. Isto tako, BN televiziji se ne može zabraniti da uđete u svaku kuću, vi ste glas javnosti, rekla je Pekić.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Seoski fudbal.

24.09.2021 21:38

Postava propalih fudbalera. Ni na sta ne lice.

ODGOVORITE
Name

Da ali

25.09.2021 05:45

.znaju da podpale pa da neko gasi za njima

Name

Tito

25.09.2021 06:40

Kad je koalicija, onda nema konflikta, to se dešava kad je sukob mišljenja i politike. Ali dok je vlast bio sds tad nije bilo konflikta jer je sds bio bakirov podanik, sve su podržavali šta bake kaže samo da bi ostali u foteljama. Gde ih je on i doveo da može raditi šta hoće. E to vam je to, moji stručnjaci, a ako smete, objavite. Objektivni i nezavisni

Name

Re Tito

25.09.2021 09:15

Eto, objavili su ti. Sad, kad pročitaš to, jesi li zadovoljan kako pamet isijava iz tebe?

Name

Dijaspora

24.09.2021 22:03

ZBOG DODIGA I KAKO KAZE BAJA IZ LAKTASA.. ZBOG NJEGA JE INCKO URADIO TO.. ZBOG DODIGA JE POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE U RS UZETO U BIH VLASNIŠTVO ZBOG DODIGA SAD I ŠUME ODOSE U BIH.. HALLOOO NARODE DODIK JE NAJ VECI GENOCID RADI RS...

ODGOVORITE
Name

Re

25.09.2021 05:08

Nista nije uzeto i otislo u BiH. Tu je i bilo i bit ce. Kao i RS.

Name

krle

25.09.2021 06:47

Popusice te vi sendvicari i bakirovci,uskoro.

Name

Кад

24.09.2021 22:09

Анализирамо цјелокипно дешавање у региону спознаћемо да је ово још један напад на цјелокупни СРПСКИ народ. Свака друга дискусија је глупост. Јединство је једини спас. Живјела Слободна Република Српска.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

25.09.2021 03:05

Ajde sto cekas proglasavaj tu jedinstvenu da vidimo kome opanci kome obojci.

Name

Re

25.09.2021 07:34

Sve bi bilo dobro da tvoj sef nije unistio i opljackao RS. Sad je ostao kostur. O samostalnostu nema ni govora jer medjunarodna zajednica to ne podrzava. Tvoj vodja je sveo RS ispod milion stanovnika i svakum danom sve vise ljudi odlazi, a tvoj sef krivi EU. Vas poslusnike je zaludio supljom pricom.

Name

Igra iza kulisa

25.09.2021 07:34

Sve je ovo dogovoreni scenario, a nevjesta rezija, jer je svako prosjecne inteligencine "kadar" procitati podvale vladajucih, a koje su ucestale u posljednje vrijeme. Njihovi beskrupulozni igrokazi, cak bezobrazne igre bez granica, dokaz su bahatosti i visegodisnjeg ponizavanja naroda, koji suti, trpi i kao ne vidi... Budjenje je neminovnost postojanja, mora se desiti, oni su se bas zaigrali...