Uskoro sporazum o saradnji između Banjaluke i Budve

-Do kraja godine imaćemo i zvanično potpisan sporazum o saradnji između dva grada ali i bez tog formalno-pravnog odnosa, ta tradicija i ljubav između Banje Luke i Budve traje godinama, decenijama i vijekovima – rekao je Stanivuković.

Republika Srpska 04.08.2021 | 15:52
Uskoro sporazum o saradnji između Banjaluke i Budve

Delegacija Grada Banje Luke na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem boravila je danas u uzvratnoj posjeti Budvi, gdje su razgovarali sa predsjednikom te opštine, Markom Carevićem i njegovim saradnicima.

Tokom sastanka, glavna tema razgovora bilo je jačanje dosadašnjih veza između dva grada, ali i formalizovanje odnosa potpisivanjem sporazuma o saradnji.

Gradonačelnik Banje Luke naglasio je da veliki broj Banjalučana, kao i on lično, ima tradiciju ljetovanja u Crnoj Gori i da mu je danas posebno drago što može da dođe u Budvu i kao prvi čovjek najvećeg grada u Republici Srpskoj.

-Do kraja godine imaćemo i zvanično potpisan sporazum o saradnji između dva grada ali i bez tog formalno-pravnog odnosa, ta tradicija i ljubav između Banje Luke i Budve traje godinama, decenijama i vijekovima – rekao je je Stanivuković, dodajući da bi odluku o uspostavljanju zvanične saradnje sa Budvom trebalo u septembru da razmatraju odbornici Skupštine Grada.

Ova saradnja, kako je rekao, odvijaće se i na polju ekonomije, kulture i turizma.

-Nezaobilazna tema razgovora bilo je i pitanje Srba u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i regionu jer uticaj i gospodina Carevića i moj nije samo lokalna samouprava, tako da smo se dotakli te važne teme, posebno danas kada se obilježava godišnjica pogroma Srba – kazao je Stanivuković.

Pitanje opstanka našeg naroda, kako je naveo – „definitivno je jedno od najaktuelnijih, pogotovo kada smo svjesni određenih zakona i odluka koje se nameću prema našem narodu“.

-Jedan položaj je voditi bitku za naš identitet i naše vrijednosti u Crnoj Gori, a nešto potpuno drugo u Republici Srpskoj i BiH, ali ono što odlikuje i jednu i drugu borbu i naš današnji razgovor jeste poštovanje svakog drugog čovjeka, svakog drugog građanina, kako god se on oslovljavao i u šta vjerovao – zaključio je on.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević, uz dobrodošlicu, poželio je gostima iz Banje Luke da se osjećaju kao svoji na svome.

-Puno je toga što nas obavezuje da u narednom periodu imamo još bližu i konkretniju saradnju i po pitanju ekonomije, kulture i svih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije. Drago mi je da gradonačelnik Banje Luke kao predstavnik mlađe generacije politačara u Republici Srpskoj obećava i ide onim putem koji je jedini realan, a to je očuvanje identiteta, ekonomije i bratskih odnosa, uz poštovanje svih drugih – kazao je Carević.

Naglasio je da je dolazak gradonačelnika Banje Luke u Budvu – potvrda da su prošlost sve neprijatnosti koje je doživio tokom litija i borbe za očuvanje srpske crkve u Crnoj Gori, te izrazio zadovoljstvo što je donesena odluka o ukidanju zabrane posjete Crnoj Gori.

-Želimo da i formalizacija naših odnosa bude uspješno okončana, te je u tom pravcu naša Skupština već donijela odluku i vjerujem da će to uraditi i banjalučka, čime našu saradnju podižemo na jedan viši nivo – rekao je Carević.

Podsjećamo, delegacija Opštine Budva predvođena predsjednikom Carevićem boravila je u Banjoj Luci u aprilu ove godine povodom Dana grada.

(Insajder)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dule

04.08.2021 14:13

Pozdrav za Kiju

ODGOVORITE
Name

Haha

04.08.2021 14:59

Ljubomoran si

Name

NR

04.08.2021 15:03

Tako treba raditi. Kao Draško. Konkretno u interesu naroda. Bravo

ODGOVORITE
Name

mrga

04.08.2021 16:23

Ovi Škaljarci i Kavčani dobili privilegije u BL, sad još samo da se to omogući i na papiru :-)

ODGOVORITE
Name

OO7

05.08.2021 10:49

A saradnja sa Sarajevom,Mostarom????

ODGOVORITE