Hrvatska najavila nove mjere za prelazak granice

U susjednoj Hrvatskoj raste broj zaraženih od koronavirusa, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nove mjere u regiji koja se ne ocjenjuje više kao covidfree.

Region 23.07.2021 | 10:07
Hrvatska najavila nove mjere za prelazak granice

Mjere će biti pojačane i za prelaz granica. Nacionalni štab Hrvatske danas će u 11 sati objaviti nove korona mjere koje će stupiti na snagu u ponedjeljak.

Brojke zaraženih rastu, a Dalmacija je iz zelenog ušla u narandžasti status. Broj turista je povećan, a među njima su i Britanci gdje delta soj "hara".

“Na gotovo 70 posto uzoraka potvrđen je delta soj. Zabrinjava sve, posebno turističke radnike koji su se nadali da bi sezona 2021. trebala odraditi dobar dio onoga što su izgubili prošle godine. Prošle godine smo naglo iz narandžaste prešli u crvenu zonu i izgubili turiste preko noći. Razlog je bio taj jer su morali pri povratku u svoju zemlju otići u dvonedeljni karantin. Misija Nacionalnog štaba je zadržati ovaj status”, rekao je reporter N1.

Kada je u pitanju prelazak granice, uvozi se stroži režim. Pogotovo iz zemalja koje imaju izraženo širenje delta soja. Velika Britanija, Rusija i Kipar za sada su prvi na listi koji će morati imati, uz Covid pasoš, imati i antigenski ili PCR test.

“Kako sad stvari stoje, za sada građani BiH i Srbije ne bi trebali brinuti. Ali, ako se stanje s epidemiološkim brojkama zakomplikuje, vrlo je vjerovatno da bi se ovo praivlo trebalo primjenjivati i na ove dvije zemlje”, kazao je Županović.

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

23.07.2021 09:21

Među njima i Britanci, gdje delta soj "hara"... šta reći...

ODGOVORITE
Name

Damir

23.07.2021 14:59

Znaci svi koji su cijepljeni i sa testom slobodno ulaze u drzavu hrvatsku a svi su pozitivni tako da nije na granici bitno da imas zeleni pas to nek si svi pametni porineju vrit jer to nis ne vredi a mi koji nismo do sad cjepleni treba nas dotuci kaj se bude mogi virus razmnozavati . Malo su se zajebali politicari. Prevec su gladni penez.

Name

Skeptik

23.07.2021 09:42

Bliži se kraj sezone...

ODGOVORITE
Name

Buda

23.07.2021 09:46

Cirkus se nastavlja, nalog od direktora cirkusa je stigao. A koliko vidim, posetioci cirkusa su same ovce. Mislim na građane koji ovo trpe.

ODGOVORITE
Name

Điro

23.07.2021 15:03

Od sad se trebaju testirati samo oni koji su cjepleni jer oni prenasaju virusa

Name

Nista vrijeme je o

23.07.2021 16:32

Referendumu o izlasku Srpske i zajednice BH. Treba videti omoguciti zastitu od rata od strane nerazumnog dijela Bosnjacke populacije i kojekakavih placenika iz zapada. Potrebno je rasprediti medjunarodnu misiju zemelja koje su i same iskusile negativnosti zapada, kao sto su Kina i Rusija, sa domacim vojskama. Naravno, potrebno je obuzdati i NATO, i vrijeme je za nezavisnost Srpske. A i Bosnjacima je bolje samostalno jer smatraju da su Srbi genocidni, dok su ustvari Osmanlije genocidni i sami Bosnjaci su ugrozeni od svih nerazuma, naraocito ovog. 23.7.2021. Ipak, odluka da se realizuje referendum o nezavisnosti Republike Srpske. Sa dvije stavke, da li podrzavate Republiku Srpsku kao samostalnu drzavu ili da li podrzavate nastavak postojanja Republike Srpske u okviru konfederativne zajednice BH.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

23.07.2021 19:25

Jesi spreman da ti djeca ginu,izvoli,meni su preca moja djeca od ovakve drzave.