Funkcionerima zabraniti da obavljaju duple funkcije!

Transparensi international u BiH ponovo je pozvao Ministarstvo pravde da suštinski unaprijedi Zakon o sukobu interesa navodeći da je i Venecijanska komisija potvrdila sve nedostatke na koje je ova nevladina ukazivala još u februaru ove godine.

Republika Srpska 11.07.2021 | 09:01
Funkcionerima zabraniti da obavljaju duple funkcije!

Ministarstvo je tada odbilo sve ključne prijedloge koji bi doveli do unapređenja zakona u ovoj oblasti i nije odustalo od namjere da unazadi postojeći zakon i uspostavi još niže standarde od onih koje sada postoje – ističu u TI BiH.

Dodaju da je u objavljenom mišljenju komisija predložila da se proširi definicija „bliskih rođaka“ i „povezanih osoba“, kao i da se u imovinske kartone funkcionera uključe i informacije o imovini članova porodice.

Manjkavosti

Takođe, kako ističu u TI BiH, Venecijanska komisija je potvrdila da je zakon manjkav u dijelu koji se tiče rada Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, gdje predlaže da se obezbijedi nezavisnost komisije od političkog uticaja vladajuće većine i napusti etnički princip odlučivanja.

– Podsjećamo, Ministarstvo je predložilo da komisiju čini 10 članova, za koje nisu osigurani uslovi koji bi propisali da ne dolaze iz političkih stranaka, te je predviđeno da se odluke od značaja u prvom krugu odlučivanja donose jednoglasno. U mišljenju se posebno ukazuje i da se imenovanim funkcionerima mora onemogućiti obavljanje duplih funkcija, kao i to da budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja posluju s institucijama na nižim nivoima vlasti – upozoravaju u TI BiH.

Podsjećaju da u mišljenu Venecijanske komisije jasno stoji da zabrana paralelnog zapošljavanja ili poslovne aktivnosti za imenovane zvaničnike treba biti gotovo apsolutna i uključivati zabranu službenicima na državnom nivou da vode kompanije koje su u poslovnim odnosima s administracijom entiteta ili kantona, kao i zabranu da vode kompanije koje imaju korist od javnog novca.

– Sve to TI BiH je predlagao još u februaru ove godine, a cijela situacija se mogla izbjeći da je usvojeno rješenje koje je već godinama u parlamentarnoj proceduri i za koje je većina međunarodnih organizacija dala pozitivno mišljenje, a koje je prošle godine podržano u Predstavničkom domu PS BiH – ističu u TI BiH.

Zarobljena država

Navode i da postoji veliki rizik da zakonodavci mišljenje Venecijanske komisije u dijelu u kom traži odvojeno tretiranje izabranih i imenovanih funkcionera iskoriste za slabljenje mehanizama za sprečavanja sukoba interesa, koji se prije svega odnose na zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, te potpuno relaksiranje odredbi u pogledu nespojivosti i sankcija.

U TI BiH ističu da je Bosna i Hercegovina odavno označena kao zarobljena država, u kojoj se odluke na najvišem nivou donose na osnovu pojedinačnih interesa, a izabrani zvaničnici direktno utiču na donošenje najvažnijih odluka u zemlji i postavljaju ključne ljude u institucijama BiH.

– Slabljenje odredbi o sukobu interesa, nespojivostima i sankcijama imalo bi poražavajuće efekte na već svakako gotovo nepostojeće mehanizme sprečavanja sukoba interesa – upozoravaju u ovoj nevladinoj organizaciji.

(Srpskainfo)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

11.07.2021 07:09

Šuplja priča koju slušamo 26 godina.

ODGOVORITE
Name

Borac

11.07.2021 09:26

Sta ce onda lazna poslanica dusica. Ona je navikla po nekoliko plata primati.

Name

Radojica Petlović

11.07.2021 07:17

Na te funkcije će ti polotičari da dovedu svoju djecu ili supruge ili rođake i opet isto sr...., možda i gore.

ODGOVORITE
Name

Илић

11.07.2021 07:23

Доста нам је тих новокомпонованих и њихових утркивања ко ће стећи што више милијарде и отети народну муку. Народ је створио Р.СРПСКУ,где сте ви били?

ODGOVORITE
Name

borac vojske RS

11.07.2021 07:38

trebamo mi njima zabraniti da disu, da vidimo malo kako ce se snaci

ODGOVORITE
Name

Bolan nebio

11.07.2021 07:39

Pa bolan nebio u mom selu te dahije i njihovi ne obavljaju po dvije nego po četiri najmanje

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

11.07.2021 07:44

Bezobrazluk vladajuće kleptomanske klike ne poznaje granice.Faraoni su male bebe za njih.

ODGOVORITE
Name

Realno

11.07.2021 08:05

Ima 10 godina o tome se prica,a ni opozicija ni pozicija ne zele da to ukinu.Narod to sve lagano sazvace uvjek....

ODGOVORITE
Name

Da ne budu

11.07.2021 08:09

Funkcionalni ? Radno stablo politicara, neka radi srazmjerno radnim izvjestajima, ako moze svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Goran

11.07.2021 08:19

Korupcija cvijeta u ,, banana državama,, zbog toga ljudi se iseljavaju u zemlje u kojima postoji red i zakon. Ja sam jedan od mnogih koji se uputio u novi i socijalno pravedniji život u Švedsku:)

ODGOVORITE
Name

Re Goran

11.07.2021 11:11

Sretno. I ja cu

Name

Bauhau

11.07.2021 08:23

Cuj da im se to zabrani, pa za sta su onda ratovali???

ODGOVORITE
Name

Vonka

11.07.2021 08:23

Samo im dati da primaju prosjecnu platu u srpskoj uz to imaju i svoje plate iz preduzeca. Tada biste vidjeli kome je do politike a kome do para.

ODGOVORITE
Name

mrga

11.07.2021 08:47

Ma zgazite ih zakonima. Nepismen je da robuje i šuti, ne da bude bogat i gazda.

ODGOVORITE
Name

Eto napokon

11.07.2021 09:00

Ali da svi ovi sto su radili da izidju pred zakon i vrate oteto pokradenooo od drzave i naroda a bogatasi nepismeni bez morala pokriveni strankama na vlasti i opozicijeeeeee svejedno je primjer bjelica obrdn ejadaaa podibnih h zatvoree i oduzimanje di majkuckeee spiricaaa micicaa obrena cubrilaaa

ODGOVORITE
Name

Medijske babe, tetke jedne

11.07.2021 09:13

Danas je nedelja neradni dan i nemoj da mi se bavite politikom, danas je sportski dan. I ovih dana treba da pozinje i olimpijada.

ODGOVORITE
Name

Србо

11.07.2021 09:16

Јуче је била прича о сину Радована Вишковића и његовог учешћа и власништва у некаквој фирми, човјек кои ради на маш, фак, каже да је он успјешан привредник и да треба о томе питати друге људе а Вишковић каже да није могао наплатити нека дуговања и онда узео учешће у тој фирми и преписао на сина и сви поштени и два дана прођу и нико се више несјећа.

ODGOVORITE
Name

Vicko

11.07.2021 09:17

Tako ce i zakon srusiti Kajak Terasi u.

ODGOVORITE
Name

Milan

11.07.2021 09:21

Sve dok su ova tri lopova na vlasti ovi iz TI mogu samo da pricaju od toga nema nista.

ODGOVORITE
Name

Da

11.07.2021 10:02

Mnogima , ili bolje rečeno većini treba zabraniti bilo kakvu funkciju , jer su sve što se moglo uništiti , uništili su , sve što se moglo opljačkati , opljačkali su , a to sve po ugledu na svog glavnog šefa .

ODGOVORITE
Name

To je davno

11.07.2021 12:39

trebalo uraditi. Sada ne bismo imali ovoliko parazita? A znate li koliko ih jos imaju dodatna primanja od raznih komisija, odbora i sl.? I uvijek su to clanovi partija na vlasti.

ODGOVORITE