Egzit: Novi Sad prepun omladine željne provoda

Večeras je u Novom Sadu otvoren EXIT. Poslije godinu dana pauze zbog pandemije korona virusa. Ove godine je zbog pandemije procedura na festivalu komplikovanija. Čast da otvore festival danas imaju popularni di-džej izvođači Ameli Lens, Snake i Roni Size na pozornici Main Stage, uz srbijanski elektro alternativnu rok grupu Buč Kesidi, hrvatske rok pankere Hladno pivo i pop trep zvijezdu iz Bosne i Hercegovine – Senidah.

Srbija 08.07.2021 | 19:54
Egzit: Novi Sad prepun omladine željne provoda

Exit kamp ove godine otvorio je svoja vrata nešto prije samog početka festivala, na najlepšoj novosadskoj plaži; Štrandu. Kamperi su prvog dana zauzeli sva mjesta u hladovini i polako počeli sa skupljanjem energije za večerašnji provod. Ulaz u kamp je omogućen isključivo onima koji posjeduju festivalske narukvice.

Odlazim iz zemlje i želio sam poslednji put da iskoristim priliku i kampujem četiri dana na festivalu, nisam to nikada osjetio, a većina ekipe mi kaže da je sjajno. Idem na elektro muziku, ali preko dana planiram ovdje da se zabodem i hladim u Dunavu – kaže Dejan iz Beograda.

Njegovog komšija, za ova četiri dana, biće Emre iz Istanbula. Emre otkriva da je prvi put na Egzitu i jedva čeka da čuje DJ Snejka, prenosi Blic.

– Bili smo dva dana u Beogradu i juče smo stigli u Novi Sad. Iznenadio sam se koliko je lijep grad. Planirali smo da odsjednemo u hostelu, ali su nam juče javili da će kamp ipak biti otvoren i odmah smo došli ovamo. Super je organizacija, plaža je jako lijepa i nadam se najboljem mogućem provodu. Sva četiri dana ima po nekoliko odličnih di-džejeva i jedva čekam da se popnem na tvrđavu – rekao je Emre.

Na ulazu u kamp važe iste stroge mjere kontrole, poput mjera koje važe za sam ulazak na festival, kao što su provjera Digitalnog zelenog sertifikata i pokazivanje negativnog brzog antigenskog testa za domaću publiku, odnosno PCR test ili drugi dokazi o vakcinaciji s kojima su strani državljani ušli u Srbiju. Kapacitet kampa, limitiran na samo 750 ljudi, je popunjen i više nije moguće kupiti ulaznicu.

Danijel iz Izraela kaže da je prvi put sam u Srbiji, a o Exit-u je čuo sve najbolje.

– Zato očekujemo samo dobre vibracije. Svi smo toga željni zato što nam je ovo prvi veliki festival poslije korone. Kažem “poslije korone” zato što je u Izraelu sada konačno sve otvoreno, vakcinisano je preko 70 odsto stanovništva, završili smo sa koronom nadam se i spremni smo da ponovo idemo na žurke i festivale i da se lijepo provodimo – rekao je Danijel.

Novi Sad je postao prava košnica jer su u vojvođansku prestonicu stigli brojni domaći i strani gosti spremni za dobru zabavu na jubilarnom Exit-u koji ove godine slavi 20. rođendan. U gradu se traži karta više za festival pošto su kompleti za sva četiri dana Exita rasprodati i u prodaji su ostale samo jednodnevne ulaznice, a posjetiocima nije lako ni da nađu smještaj jer je sedmicama u nazad skoro sav kapacitet hotelskih, hostelskih i privatnih smještaja rasprodat.

Usljed produženja ispitnih rokova na Univerzitetu u Novom Sadu, ranije obećane i najavljene smještajne jedinice od strane Studentskog centra, na osnovu kojih je ukinut kamp, ostale su uskraćene. Ipak, prema riječima organizatora, zahvaljujući izuzetno dobroj epidemiološkoj situaciji u Novom Sadu i Srbiji, od Kriznog štaba je dobijena dozvola za postavljanje kampa koji se kao i prethodnih godina nalazi na Štrandu, najljepšoj plaži na Dunavu i on će biti otvoren do utorka 13. jula.

Prema riječima direktora Exitove turističke agencije Akoša Selešija, interesovanje gostiju je prevazišlo sva očekivanja organizatora, te se ove godine očekuje rekordna posjeta.

– Pozivamo sve Novosađane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i izdaju svoje smještajne kapacitete za posjetioce iz cijelog svijeta. Pojedina tržišta poput Francuske i Njemačke bilježe porast interesovanja za festival od više stotina odsto u odnosu na prethodne godine. Novosađani imaju sjajnu priliku da izdaju svoje privatne stanove i sobe, i da, što je najvažnije, to učine po potpuno bezbjednim uslovima, jer gotovo svi stranci prije ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test – izjavio je Seleši.

Ono u čemu su složni svi koji se bave izdavanjem smještaja u Novom Sadu jeste činjenica da su cijene što je bliži početak Exita u sve većem porastu u odnosu na prethodne godine, kada se pristojan smještaj mogao naći i za relativno malo para kod onih koji su se plašili da će ostati bez gostiju.

Ono što je trenutno ostalo u ponudi jesu privatni stanovi u rubnim dijelovima grada i onima koji su dalje od tvrđave i centra koji se za četiri osobe izdaju po cijeni od 100 evra za dan. U širem centru grada ostalo je svega nekoliko luksuznih apartmana čiji se zakup u zavisnosti od broja gostiju kreće do 500 do 1.500 evra na dan. Ima i luksuznih vikendica na obroncima Fruške gore koje se iznajmljuju cijele za nekoliko hiljada evra po danu u zavisnosti od opremljenosti i kapaciteta. Organizatori Exita kažu da je zanimljiva i činjenica da su cijene smještaja značajno veće u odnosu na prethodne godine. Pojedini hoteli u Novom Sadu su dostigli cijenu od čak 400 evra za noćenje, nadmašujući time i najluksuznije hotele u zemlji, dok je interesantan i oglas za vilu sa bazenom, u kojoj četiri noćenja koštaju vrtoglavih 22.000 evra!

Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada kaže da se na osnovu podataka iz info centara i hotela sa kojima ta organizacija sarađuje može zaključiti da će nam ove nedelje tokom Exit u goste doći najviše posjetilaca iz zemlje i regiona, a sa udaljenih destinacija očekuju se gosti iz Francuske, Njemačke, Turske, Holandije, Austrije, Italije, Rusije, Egipta, Tunisa.. Jedino će izostati velik broj posjetilaca sa tradicionalno jakog Exitovog tržišta Velike Britanije, imajući u vidu da se Srbija i dalje ne nalazi na zelenoj listi ove zemlje.

(Srpskainfo) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Romanija

08.07.2021 18:14

Znači, drogeri počinju, masala

ODGOVORITE
Name

Čoban tjera ovčice

08.07.2021 20:16

Ajde jadan, idi ćeraj ovce

Name

Doboj

09.07.2021 00:20

Sta je rekao pogresno? Exit nije festival vec leglo zla i droge. Koji um moras biti da se vakcinises neispitanim vakcinama i testiras testovima koje je i SZO proglasila neodgovarajucim za utvrdjivanje bilo cega, pa i korona gripe. Samo ispran mozak to moze podnijeti.

Name

Hm

08.07.2021 18:47

Pustilo ih bez ogranicenja treba im razlog za lambade i delte, pa ce reci omladina kriva! PROZIRNI STE!

ODGOVORITE
Name

Platon

08.07.2021 18:52

EXIT su uvek posećivali vakcinisani!

ODGOVORITE
Name

Nole

08.07.2021 19:39

Hahaha,odlican komentar,pravo u centar,tj.venu...

Name

Dragan

08.07.2021 20:33

Na exitu svi vakcinisani

ODGOVORITE
Name

Re:

09.07.2021 10:47

Који нису, ће да буду!