Hag: Jednom od šefova OVK produžen pritvor

Jednom od šefova nekadašnje paravojne formacije OVK, Kadriju Veseljiju, produžen je pritvor za još dva mjeseca, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu.

Vijesti 07.07.2021 | 17:06
Hag: Jednom od šefova OVK produžen pritvor

Prilikom redovne kontrole pritvora, sudija je zaključio da još postoje rizici da će Veseli pobjeći, da će ometati napredak postupka ili pociniti dalja krivična djela protiv onih za koje se smatra da se protive OVK, uključujući i svjedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Sudija je konstatovao i da ni uslovno puštanje na slobodu, pod uslovima koje bi sud odredio, ne bi bili dovoljni da se otklone navedeni rizici.

Kada su u pitanju ostala trojica optuženih u ovom slučaju Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, sud još nije objavio odluke o njihovom pritvoru, mada su njihovi branioci tražili ukidanje, a tužilaštvo se tome protivilo.

Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obavještajne službe OVK.

On i ostala trojica su optuženi za teške zločine na Kosovu koje je počinila OVK.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SREBRENICA

07.07.2021 16:18

POGLEDAJTE NA JUTU IZJAVU HAKIJE MEHONIC SREBRENICU JE IZDAO ALIJA IIZETBEGOVIC . KLINTONOM I M Z PAMETNOM DOSTA. PA VJERUJTE SDA.

ODGOVORITE