Niko neće sa SNSD-om na opšte izbore u Federaciji BiH!?

Duško Radun, predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) u FBiH, kaže da neće biti nikakvog dogovora sa SNSD-om o pitanju zajedničkog nastupa stranaka iz Republike Srpske u Federaciji BiH na opštim izborima 2022. godine.

Bosna i Hercegovina 25.06.2021 | 11:28
Niko neće sa SNSD-om na opšte izbore u Federaciji BiH!?

Ujedno, to je poruka da ih ne zanima ni konferencija koju SNSD organizira u Odžaku o položaju Srba u FBiH, a čija je tema jedinstveni nastup stranaka iz Republike Srpske na opštim izborima.

- Na prošlim opštim izborima, kad je pravljena srpska lista, SNS nije bio pozvan, iako smo poslije SNSD-a najjači politički faktor u Federaciji. Ne želimo da učestvujemo sa nekim ko je 2018. godine prevario sve druge srpske partije, ali ne i nas.

Mi smo došli do svog političkog cilja i svaki dan se na terenu pokazuje da napredujemo. Imamo više odbornika nego ranije, a imamo i potpisan sporazum sa DNS-om, koji takođe neće sa SNSD-om.

Taj sporazum smo potpisali Nenad Nešić predsjednik DNS-a i ja, a u naredni mjesec biće potpisan i sa SDS-om i SPS-om. Dvadeset godina SNSD čini vlast, posebno u FBiH, da li kroz Drvar ili Petrovac i ništa nije uradio. Mi ne želimo da budemo dio te priče. Odgovorno tvrdim da SNS, koji je druga srpska stranka po jačini u FBiH, nikada neće biti na istoj listi gdje je SNSD, rekao je Radun za Oslobođenje.

Dokle god, kako kaže, SNSD u FBiH i u kantonima predstavlja Nikola Špirić - najveći grobar srpskog naroda na ovim prostorima - on ne želi da prati takvu politiku SNSD-a.

- Nerazumno je da se konferencija organizira u Odžaku, gdje živi, recimo, 300 Srba, a ne u Drvaru, Grahovu, Glamoču, Kantonu 10 ili u Kantonu Sarajevo, gdje je više Srba. Nama ne pada na pamet da idemo s nekim ko je dvanaest godina bio vlast u FBiH, a u Republici Srpskoj u zadnjih šesnaest godina i sad su se sjetili za neko jedinstvo kad smo se pojavili mi koji smo im bukvalno prepolovili glasače.

Oni su svjesni da na terenu ne stoje dobro i da potpisivanjem sporazuma između mene i Nešića vide da su ostali jedina srpska stranka koja će nastupati sama na opštim izborima. Izvarali su 20 godina sve druge srpske predstavnike i zašto bi ovi ljudi pristali da idu s njima, naglašava Radun.

Nikica Bosnić, predsjednik Regionalnog odbora DNS-a za FBiH, rekao je za Oslobođenje da SNSD nema nikakvo moralno pravo da okuplja Srbe koji žive u FBiH, jer je dvadeset godina njihove vlasti doprinijelo potpunoj devastaciji srpskog življa u FBiH.

- Tu mislim na dio koji se tiče našeg ustavnopravnog, kulturološkog i socijalnog položaja. Oni su upropastili srpski narod i sad pokušavaju da na neki način stvore lažnu sliku o jedinstvu. Jedinstvo srpskog naroda ćemo napraviti mi, sve ostale političke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj i u FBiH koje okupljaju Srbe. Ovo što radi SNSD je pokušaj stvaranja lažne slike o zaštiti prava Srba u Federaciji, ističe Bosnić.

(Oslobođenje)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

penz

25.06.2021 10:41

U Bihaću prije rata bilo više Srba nego Hrvata.Sad je obrnuto

ODGOVORITE
Name

OO7

25.06.2021 11:21

A zar neko hoće sa SDA-om u Srpskoj ??

ODGOVORITE
Name

Mile

25.06.2021 16:39

Hoce SNSD!

Name

Td

25.06.2021 13:00

Lako je ovima mlatiti sa zastavom snsd kad su im plate od 3000 do 8000 km i glumiti srpstvo a praviti kuće po banjaluci i srbiji a govoriti narodu da je buducnost na ognjištu

ODGOVORITE
Name

Djomla

25.06.2021 18:21

Nece vas niko nista pitati

ODGOVORITE